Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TV KRITIKA

Misli li Jeličić da je na javnoj televiziji ili u lokalnoj birtiji?

Joško Jeličić
Foto: HRT/Screenshot
1/4
27.06.2018.
u 13:02

Ne može mu se poreći nogometno znanje, njegove analize zaista su dobre i razumljive i laicima, no katkada imamo dojam kao da zaboravlja kako je na javnoj televiziji, a ne u lokalnoj birtiji. Kako je krenuo, nakon ovog prvenstva mogao bi i izdati knjigu "Sabranih bisera Joška Jeličića".

Gotovo smo na polovici Svjetskog prvenstva u nogometu koje je nama u Hrvatskoj donijelo mnogo sreće i ponosa. Dok naša reprezentacija suvereno korača prema finalu, njene uspjehe prate vrijedni komentatori, novinari i suradnici HRT-a.

U emisiji "Zabivaka" svakog dana možemo pratiti zanimljive reportaže odličnog Edina Mahmuljina, javljanja iz stožera naših, ali i analize stručnih suradnika. Marko Šapit uređuje "Zabivaku" i to radi sasvim dobro. Kolega Anton Samovojska standardno je dobar i zanimljiv, a nije loš ni Robert Prosinečki. No što je s ostalima? Posebno valja izdvojiti Joška Jeličića. Baš kao i kad je igrao, pa šokirao mnoge prelaskom iz Hajduka u Dinamo, Jeličić ponovno šokira i kao komentator. Ne može mu se poreći nogometno znanje, njegove analize su zaista dobre i razumljive i laicima, no katkada imamo dojam kao da zaboravlja kako je na javnoj televiziji, a ne u lokalnoj birtiji. Kako je krenuo, nakon ovog prvenstva mogao bi izdati knjigu "Sabranih bisera Joška Jeličića". Teško je to sve i navesti. Dva puta morao sam provjeravati jer nisam vjerovao svojim ušima, ali Jeličić je zaista pobjedu naših nogometaša proslavio seksističkim uzvikom "Svaka vam dala"! Gledatelje je upoznao i s vokabularom Imotske krajine, pa nam je tako i objasnio što znači riječ "nu" te kako su gol Ante Rebića u njegovim Vinjanima Donjim sigurno popratili s "En ti nedilju, al ga je sastavija".

– Ne bojim se ja za Rebića, on može magarcu rep iščupat' – šeretski je opisao našeg reprezentativca "Jela strijela".

Posebna "rubrika" u Jeličićevim šalama je ona kad "slučajno pardonira". Znate ono: "Po meni Albanija, pardon Švicarska, igra jako dobro." Kada je pričao o Kalinićevu odlasku, nonšalantno je spomenuo kako ga u Milanu mijenja "Kurton, pardon Cutrone". Vrhunac je bio sinoć kada je kazao kako je "Maradona imao dobru robu, pardon garderobu". Možemo se svi smijati energičnim izljevima ljubavi legendarnog Malog zelenog, no ovako o njemu ne bi trebalo govoriti na javnoj televiziji, pogotovo iz usta bivšeg nogometaša. Uostalom Maradona je zaboravio o nogometu više nego što će Jeličić ikada znati.

Na ovom prvenstvu čujemo i neke nove komentatore. Dok od Drage Ćosića već znamo da možemo očekivati urlanje nakon gola i rime u stilu "Rebiću Ante, svi znaju za te", a od Štefa Baloga puno stereotipa tipa "danas svi igraju nogomet", upoznali smo i Marka Šivaka.

Već u prvom prijenosu s prvenstva izrekao je biser koji se vrlo brzo proširio internetskim bespućima, a taj je kako je "Vladimir Stojković najstariji nogometaš koji je zaigrao za reprezentaciju Srbije, nakon Mrkušića i Sušića". Poznato je da je kruta FIFA kao nasljednicu Jugoslavije proglasila Srbiju, no zaista je paradoksalno tvrditi kako je legendarni Pape igrao za Srbiju. Tako bi se slobodno moglo kazati i da je jedan od najmlađih igrača koji je zaigrao za Srbiju bio Zvonimir Boban. Svašta.

Roberta Jelečevića izgleda  zbunjuju prezimena nogometaša iz Srednje i Južne Amerike. Naime, za Meksiko igra Andrés Guardado, a za Kolumbiju Juan Cuadrado. Jelečević ih je pomiješao, pa je cijelo prvo poluvrijeme utakmice Poljska-Kolumbija Kolumbijca uporno izgovarao kao "Kuardado". Netko ga je tada očigledno upozorio, pa ga je u drugom poluvremenu pravilno izgovarao.

Do kraja Svjetskog prvenstva ostalo je još 17 dana. Bit će zanimljivo vidjeti kakvih ćemo se još bisera naslušati.

Joško Jeličić
1/26
Ključne riječi

Komentara 201

RM
ruzica_mario
14:11 27.06.2018.

vise ne smijes ni crncu reci da je crnac jer ces odmah ispat rasist

ZO
zoranos
17:56 27.06.2018.

A Šprajc je za tako nešto dobio Večernjakovu ružu - zar ne?

MU
Muncimir
14:23 27.06.2018.

Znalac koji se nikog ne boji. Smeta plaćenicima i jugosima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije