Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'birtijaška glazba'

Mejašima otkazan koncert u Puli, stigao i odgovor grada: 'Nismo im ništa zabranili, prevelik je interes'

Vodice: Koncert Mejaša u sklopu CMC festivala
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/5
30.03.2023.
u 12:21

U odgovoru na naš upit iz Grada Pule poručili su da je interes za održavanje programa u svim prostorima kulturno-povijesnih spomenika u Gradu Puli u 2023. godini znatno je veći od broja raspoloživih termina te je bila nužna selekcija programa koji će se održati.

Grupa Mejaši 1. srpnja je trebala održati koncert ispred Kaštela u Puli, ali prije nekoliko dana od organizatora su doznali kako je njihov koncert otkazan, a Nikola Bosilj iz Mejaša u srijedu nam je ispričao i kako se cijela situacija odvijala i što su organizatoru iz Grada Pule poručili kad su rekli da neće izdati dozvolu za ovaj koncert.

- Trebali smo 1. srpnja održati koncert u Puli i prije desetak dana nam je organizator otkazao nastup jer su u gradskom povjerenstvu naveli da je to birtijaška glazba. Mi smo tražili objašnjenje od Grada Pule što je razlog zbog kojeg je koncert otkazan, ali nismo dobili još nikakav odgovor i sada se nameće pitanje do kada mi ne smijemo nastupati u Puli jer smo i prijašnjih godina svirali u Istri i u Puli. Mi promoviramo hrvatsku glazbu i hrvatski tradicionalni instrument tamburu i sviramo po cijelom svijetu i naša glazba i instrument tambura su svugdje dobrodošli osim izgleda ispred Kaštela u Puli - objasnio nam je jučer Bosilj.

Poslali smo upit i gradonačelniku Pule Filipu Zoričiću te smo ga pitali je li upoznat s ovom situacijom i kako komentira objašnjenje koje je stiglo iz Grada Pule da je glazba koju sviraju Mejaši birtijaška. Iz grada Pule u četvrtak je stigao i odgovor koji prenosimo u cijelosti: 

"U postupku utvrđivanja programa koji će se održati u prostorima kulturno-povijesnih spomenika u Gradu Pula-Pola u 2023. godini, Povjerenstvo za programe u prostorima kulturno – povijesnih spomenika Grada Pula – Pola, osnovano 27. veljače 2014. godine, utvrdilo je ispunjavanje kriterija programa koje su predložili organizatori te predložilo programe i uskladilo termine održavanja u svim kulturno-povijesnim spomenicima tijekom ljetne glazbeno-scenske sezone. 

Interes za održavanje programa u svim prostorima kulturno-povijesnih spomenika u Gradu Puli u 2023. godini znatno je veći od broja raspoloživih termina. U situaciji kada nije moguće održavanje svih predloženih programa bila je nužna selekcija programa koji će se održati. Obzirom na ograničeni broj termina te na posebnu potrebu usklađenja termina održavanja programa u prostoru Povijesnog i pomorskog muzeja Istre i prostoru Malog rimskog kazališta koje se uskoro otvara u neposrednoj blizini, što dodatno ograničava broj raspoloživih termina, Povjerenstvo je, u okviru svoje nadležnosti i ovlaštenja, izvršilo selekciju svih zaprimljenih prijava, uskladilo termine održavanja programa te predložilo programe za održavanje u prostoru Povijesnog i pomorskog muzeja Istre za 2023. godinu. Slijedom naznačenog, Povjerenstvo nije zabranilo održavanje niti jednog programa pa tako niti održavanje koncerta Mejaša koji je predložio organizator Incognito Agency", stoji u odgovoru koji je u ime Povjerenstva za programe u prostorima kulturno – povijesnih spomenika potpisala predsjednica Emina Popović Sterpin.

Podsjetimo, prije mjesec dana javnost je doznala kako je otkazan koncert Duška Kuliša i njegovih gostiju, a koji se trebao održati 29. ožujka u pulskom Domu sportova. Gradonačelnik Pule Filip Zoričić zabranio je održavanje tog koncerta zato što nije bio zadovoljan vrstom glazbe koja se tom prilikom trebala izvoditi.

-  Istina je da sam posve nedvosmisleno i jasno rekao da se u javnom prostoru grada Pule i u objektima kojima upravlja grad koncerti ovakve vrste neće održavati. Mislim da ovaj glazbeni izričaj ne pripada našem podneblju, duhu i mentalitetu grada. To je jedini i isključivi razlog zbog kojeg sam donio ovu odluku - rekao nam je Zoričić nakon što je u javnost stigla informacija kako su Duško Kuliš i njegovi gosti dobili odbijenicu za nastup u Puli.

VIDEO Danijela Martinović o vezi s inspektorom: 'Stvarno sam sretna'

Ključne riječi

Komentara 6

BI
billynik
12:28 30.03.2023.

Nema veze glavno da su ovi žuti mediji to prenijeli kao zabranu i po zna koji put nas posjetili na zabranu cajki od gradonačelnika Pule, ovi "hrvatski" mediji očito to ne mogu zaporaviti niti oprostiti.

DI
dino85
12:56 30.03.2023.

Mejaši su ispali kso kolaterala, cajkama, po sistemu "...pa i mi moramo imati poginulih.".

Avatar salko1951
salko1951
18:41 30.03.2023.

Mladi u Zagrebu slušaju cajke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije