Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJA Udruženje novinara jugoistočne Europe protiv sankcija HRT-a

Međunarodna potpora Denisu Latinu

19.12.2008.
u 17:55

Udruženje novinara jugoistočne Europe (SEEMO) stalo je na stranu Denisa Latina, urednika i voditelja HTV-ove emisije “Latinica”. Naime, samo tri dana nakon što je ravnateljstvo HRT-a skinulo Latinu sa plaće vrtoglavih 20.000 kuna, SEEMO mu se oglasilo priopćenjem u kojem sankcije poduzete protiv Latina ocjenjuje kao napad na hrvatsko istraživačko novinarstvo i slobodu govora.

Tako drastičnoj kazni HRT-a razlog je, kako je Latin tvrdio, njegovo istupanje protiv korupcije i intervju koji je dao Slobodnoj Dalmaciji.

“Prema podacima koje je dobio SEEMO, HRT je zabranio Denisu Latinu pozivanje istraživačkog novinara (Gorana Malića, op. a) u emisiju. Nakon izražavanja neslaganja s tom odlukom, Latin je izgubio ekskluzivni ugovor koji je imao kao urednik te mu je zabranjeno pojavljivanje u nekoliko radio i tv emisija u Hrvatskoj” - stoji u priopćenju SEEMO-a koje također navodi:

“S pritiscima na Denisa Latina upoznati smo od ranije. Osvrćući se na ovaj posljednji slučaj, Oliver Vujović, tajnik SEEMO-a, mjere HRT-a je okarakterizirao kao nedopušteno miješanje u urednički proces. SEEMO smatra da je takvo miješanje napad, ne samo na hrvatsko istraživačko novinarstvo, već i na slobodu govora općenito.”

Denis Latin je dobitnika nagrade SEEMO-a za najboljeg istraživačkog novinara jugoistočne Europe 2002. godine, a za njegov slučaj Udruženje je doznalo samo.

– Njihov je posao da prate stanje medija u jugoistočnoj Europi, sami su doznali za slučaj i oglasili se. Oglasio se i ogranak HND-a, a siguran sam da će reakcija biti još – kaže Denis Latin, a u očekivanju raspleta slučaja navodi:

– Čekam iz dana u dan i pratim situaciju. Već 8. siječnja saborski odbor za medije će raspravljati o slučaju Gorana Malića, kojeg je Hloverka prozvala britanskim špijunom, zbog čega ga nisam smio pozvati u emisiju.

Do tada na HRT-u ne znaju ništa o međunarodnoj reakciji na Latinov slučaj.

– Nisam vidio to pismo, pa ga ne mogu precizno komentirati, ali poučen prijašnjim iskustvima, slobodan sam pretpostaviti da je riječ o zaključivanju na temelju nepotpunih ili posve netočnih informacija. Svakom tko nam se javi na HRT, objasnit ćemo što je posrijedi – rekao je Janoš Römer, glasnogovornik HRT-a.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije