Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi projekt

Kviz 'Upitnik' nakon 24 godine dobiva nasljednika: 'Želimo napraviti licencu za cijeli svijet jer imamo hit'

Joško LOkas
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/6
24.02.2021.
u 08:00

Iako ga je osmislio, Joško Lokas još nije siguran hoće li voditeljsku palicu kviza preuzeti on ili će je prepustiti nekome od svojih kolega.

Gotovo dva i pol desetljeća nakon što se popularni kviz "Upitnik" pojavio na malim ekranima i oduševio gledatelje, iz kreativne radionice Joška Lokasa stiže njegov nasljednik – kviz "Solo". Riječ je o 15-minutnom formatu vrlo brzog ritma u kojem voditelj pomoću suvremene tehnologije komunicira s natjecateljima koji nisu u studiju.

Primamljiva ponuda
– Sve bitne detalje još vam neću moći otkriti, ali to je razumljivo. Ono što mogu reći jest to da je riječ o nevjerojatno brzom, interaktivnom kratkom kvizu znanja, koji krase dinamika te konstantni zapleti i raspleti. U "Solu" baš svatko može vrlo lako postati pobjednik, a velik broj ljudi istodobno može osvojiti novčane nagrade – objašnjava nam autor kviza Joško Lokas i dodaje kako je inicijalni plan da najveća novčana nagrada po emisiji bude 50.000 kuna.

Pilot-projekt već je snimljen i njime su, kaže Lokas, jako zadovoljni, a kada će kviz ugledati svjetlo dana, za sada još nije poznato. – Snimanja, nažalost, nisu počela zbog cjelokupne situacije. Započeli smo inicijalne pregovore s HRT-om jer im se projekt jako svidio, ali zbog trenutačnih okolnosti odgodili smo suradnju za neka bolja vremena – ističe Lokas, koji je kviz osmislio s Vedranom Kasapom i Clinica studijem. Iako ga trenutačno gledamo u "Potjeri", ni sam još ne zna hoće li preuzeti i voditeljsku palicu novog kviza. – Pilot sam snimao ja, ali mjesto je otvoreno tako da ćemo možda tražiti i nova zaštitna lica ovog suvremenog formata – kaže Joško, koji je jedan od rijetkih koji kvizove i osmišljava i vodi. Zanimalo nas je i što mu od navedenog predstavlja veći izazov.

12.02.2019., Zagreb - Josko Lokas, urednik i voditelj kviza Sifra. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Robert Anic/PIXSELL

– Što se vođenja tiče, morate poštovati pravila igre i unutar pravila tražiti svoj prostor. Sama pitanja najbolji su scenarij za takav tip emisije. Naravno da pomažu i vlastito znanje i iskustvo u transformaciji nekog formata u uspješan proizvod. I autorstvo i vođenje podjednako su zabavni i izazovni. Ali i vrlo zahtjevni. Želja je cijelog autorskog tima kviza "Solo" da na upravo tim temeljima napravimo svjetsku licencu, jer mislim da imamo hit - ponosno ističe Lokas, koji se s nostalgijom prisjetio i svoje, kako kaže, prve televizijske ljubavi – kviza "Upitnik", koji je s emitiranjem počeo 1997. godine.

Prva ljubav
– "Upitnik" je ono, što se kaže, moja prva, prava istinska televizijska ljubav. Rađen je toliko iskreno da smo nekad i suzu pustili u eteru i mislim da je ta spontanost s kojom smo svi voditelji "Upitnika" ulazili u domove gledatelja bila i njegova najveća snaga. Bili smo dinamični, brzi, aktualni, a novčane nagrade bile su jako primamljive. Gledatelji su mogli biti bilo gdje i sudjelovati u "Upitniku". Da budem iskren, mislim da "Upitnik" odgovara upravo ovom vremenu u kojem živimo – ističe.

A može li "Solo" nadmašiti popularnost koju je stekao "Upitnik"? – Mislim da se svi trebamo konstantno razvijati i stvarati nove proizvode. Ne možemo živjeti na dobrim rezultatima iz prošlosti jer tu nema napretka. Nekad treba dobro tresnuti o pod, ali i nakon toga ustati. Time potvrđujemo da se krećemo dalje. Treba tržište konstantno provocirati i istraživati – jasan je Lokas, koji priznaje da unatoč tome što je na "Upitniku" zaradio lijep novac u Hrvatskoj još uvijek nije isplativo raditi autorske kvizove. No on ne odustaje, a u planu su mu i dva nova projekta, jedan s Enisom Bešlagićem, a drugi s Tarikom Filipovićem.

– S Enisom radim jedan odličan game show u kojem je podjednako važno znati, ali i imati sreće, a s Tarikom radim na projektu koji je svojevrsna Liga prvaka za kvizaše. Nadam se da će svi ugledati svjetlo dana jer radi se o odličnim projektima – zaključuje Lokas.

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar southman
southman
08:36 24.02.2021.

Lokas, Knjaz, bračni par Merlić itd. Novcem HRT-a ( poreznih obveznika ) financiraju svoje producentske uratke i onda ih prodaju tom istom HRT-u za veliku lovu. Pa gdje ovoga ima ??

HU
Humbleandhonest
09:06 24.02.2021.

Ima li iritantnijeg, bezličnijeg i nekarizmatičnijeg lika od ovog koji se vječito gura i gura. I uspije proviriti.

MP
mila perković
18:38 24.02.2021.

Lik ima manire šibicara, ukrao je ideju za Upitnik od Hameda Bangoure. Neka proba, s javnim novcem, s mojih 80kn pretplate, da ima neki projekt sa babom Mandom, neka snima utrku crva i preko mafije u medijima neka se sve proglasi genijalnim

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije