Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
omiljena lokacija

Ivan Alduk očaran je Alpama: 'Nisu tipična ljetna destinacija jednog Dalmatinca, ali bila je to ljubav na prvi pogled'

Foto: Privatna arhiva
1/5
20.09.2022.
u 23:00

Kad se umorite, predah i okrepu možete potražiti u mnogim planinarskim domovima, Hütte, popiti rakiju od marelice, domaće pivo, isprobati lokalne specijalitete po kojima je Austrija poznata, a Alduk posebno ističe tradicionalnu štrudlu od jabuka s umakom od vanilije. Nije riječ samo o predivnom i dobro poznatom desertu koji je postao simbol Austrije, a izvorni recept za ovaj specijalitet čuva se u glavnoj knjižnici grada Beča.

Za ljetni godišnji odmor većina nas bira destinacije uz obalu zbog sunca, beskrajnog pogleda na plavo more i bajkovitih plaža, no zadnjih nekoliko godina mnogima su planine sve popularnije odredište kako bi izbjegli vrućine, plaže pretrpane turistima i neizbježne gužve, ali i kako bi se malo promijenio ritual "klasičnog godišnjeg odmora". Iako su još uvijek planine većini zaljubljenika isključivo namijenjene za zimske radosti i aktivnosti na snijegu, bajkovite Alpe nude puno više od toga. Netaknutu prirodu, zanimljivu arhitekturu i svježi zrak u kojem će uživati svi, naročito stanovnici velikih gradova. U posljednjih nekoliko godina planine, odnosno talijanske i austrijske Alpe, bira i domaći dizajner Ivan Alduk kojeg su beskrajne visine, svježi zrak i zelenilo jednostavno oduševili.

- U Alpe, austrijske ili talijanske, odlazim posljednjih pet ljeta. Dakle, onda kad su najzelenije i meni osobno najljepše. Možda to nije tipična ljetna destinacija jednog Dalmatinca, ali kad sam otkrio odmor koji pružaju, naprosto ljubav je bila rođena - govori nam dizajner, a Alpe je odabrao, kako kaže, sasvim slučajno.

- Gledao sam gdje bih mogao ići a da izbjegnem more pa su se planine nametnule kao logičan izbor. Lagano googlanje i istraživanje lokacija dovelo je do prve ljetne destinacije u Alpama, austrijskog Schladminga, koji me uistinu oduševio. Bilo je to nezaboravno iskustvo koje je potom preraslo u tradiciju.

Foto: Privatna arhiva
Prohladna jutra, svježe večeri i netaknuta priroda pravi su mamac za posjetitelje. Alduk za putovanje kao prijevozno sredstvo bira automobil, a za to ima i poseban razlog.

- Uvijek idem automobilom, jer je bitno i samo putovanje, a ne samo destinacija. Tako mogu povesti i svog šnaucera Čarlija, što mi je jako bitno. Polazišna točka je Zagreb, a odredište svakih nekoliko mjeseci drugačije - Kronplatz, Kitzbühel, Soelden, Tröpolach, Innsbruck, Ehrwald... - nabraja naš sugovornik pa otkriva što ga je posebno oduševilo u Alpama.

- Zelenilo, mir, čistoća, predivan krajolik i šetnice, zabavni sadržaji, restorani, super hoteli i usluga - teško je opisati ljepotu ljetnog odmora u Alpama. Svima savjetujem da to isprobaju i sami dožive, jer uistinu neće požaliti, radi se o mjestima za koje mislim da bi ih svatko trebao posjetiti i iskusiti taj poseban doživljaj.

Zanimljivo je da Austrija ljeti ostvaruje više noćenja nego zimi i da su im, iako ne nude more i sunce, prihodi od ljetnog turizma 2,5 puta veći od cjelogodišnje hrvatske turističke zarade, a u prilog tome svakako ide i njihova ljubaznost budući da Austrijanci gostima uvijek nastoje ispuniti sve njihove želje. Šetajući po brežuljcima i planinskim stazama koje su prekrivene raznobojnim cvijećem i zelenim pašnjacima, lako se prepustiti miru i veličanstvenom dojmu netaknute prirode, ali i pogledu.

- Pogled je uistinu spektakularan, poseban vid smirenja i uživanja. Vidikovci na koje dođete planinarenjem ili žičarama oduzimaju dah. Svježi zrak, ukusna hrana, planinski vrhovi, ledenjaci… divota. Obišao sam doista cijele austrijske Alpe i pomalo zagrebao na talijansku stranu. Sljedeće na redu su švicarske Alpe i radujem se da ću otkrivati sve njihove ljepote - govori Alduk koji veliki ljubitelj dugih šetnji, a upravo su Alpe poznate po odličnim planinskim stazama.

- Odmor tijela i duha je izuzetno bitan. Stoga nakon jutarnjih uspinjanja i obilazaka predivnog krajolika, poslijepodne slijedi sauna, bazen, večera, hotel… Možda za neke to zvuči malo penzionerski, ali kad idem na odmor, onda doista trebam takav odmor, a svima preporučujem planinarenje ili odlazak žičarama na same planinske vrhove. Isto tako, zabavni parkovi na tim visinama su posebno iskustvo za nas starije kao i za mlađe.

Kad se umorite, predah i okrepu možete potražiti u mnogim planinarskim domovima, Hütte, popiti rakiju od marelice, domaće pivo, isprobati lokalne specijalitete po kojima je Austrija poznata, a Alduk posebno ističe tradicionalnu štrudlu od jabuka s umakom od vanilije. Nije riječ samo o predivnom i dobro poznatom desertu koji je postao simbol Austrije, a izvorni recept za ovaj specijalitet čuva se u glavnoj knjižnici grada Beča.

- Obožavam isprobavati sve novo i čudno. Stoga tu bude i uspjeha i neuspjeha koji rezultiraju tako da na kraju ostanem gladan. Ponekad. Ne uvijek. Na tom zraku je hrana doista ukusna, a ja sam tip od slatkog pa uvijek biram štrudlu od jabuka s vanilija umakom. To je tradicionalni obrok na svakom odlasku u Alpe.

Ivan nam je još na početku razgovora otkrio kako je obišao veliki dio Alpi pa tako i mnogima omiljenu lokaciju - grad Zell am See i Zellersko jezero. Zell am See je grad s oko 10.000 stanovnika koji leži na zapadnoj obali Zellerskog jezera okružen vrhovima Alpa koji su i ljeti prekriveni snijegom, a ovo poznato turističko središte privlači goste cijele godine, kako zbog svoje temperature koja je ljeti do 23 stupanja tako i zbog najčišćeg jezera u Austriji. Ovdje se nalazi i glečer Kitzsteinhorn te najviši austrijski planinski vrh Grossglockner (3798 m), okružen pitomim zelenim brežuljcima prekrivenim upravo procvalim cvijećem, brojnim planinarskim i treking stazama.

- Zell am See i Zellersko jezero obišao sam za vrijeme jednodnevnog izleta, i to na povratku za Zagreb. Svako austrijsko jezero je iznimno uredno i turistički iskorišteno, pa tako i ovo. Volim šarm te arhitekture, načina života i prirodnih ljepota - ističe Alduk te otkriva kako se nije okušao u vodenim sportovima poput ronjenja, skijanja na vodi, surfanja i jedrenja, ali je uz ručak na obali promatrao ostale posjetitelje kako uživaju u tim aktivnostima.

- Nisam isprobao te pomalo adrenalinske aktivnosti, ali sam u njima uživao gledajući druge. Treba znati gdje vam je mjesto, a meni na daski za surfanje na jezeru - sigurno nije - zaključuje kroz smijeh naš sugovornik, a potom smo mu preporučili jednu lokaciju koju će posjetiti na idućem putovanju koje se bliži - Porsche design studio na koji su stanovnici Zell am Seea izrazito ponosni. Naime, obitelj Porsche od 1942. godine posjeduje imanje u okolici, u Schuttgutu, na kojem i danas živi nasljednik Wolfgang Porsche, te je desetljećima vezana uz ovaj kraj. Tako i dizajn moderne žičare koja vozi iz podnožja grada na vrh Schmittenhöhe potpisuje upravo Porsche Design.

Foto: Privatna arhiva

Iako mu se i Zell am See jako svidio, jedno mjesto ipak ističe kao posebno, a to je Soelden.

- Moram priznati da me je Soelden osvojio, pogotovo dolazak do njega preko najviše planinske ceste na svijetu. Uzbudljivo i zastrašujuće. Često idem u Schladming jer je blizu i odgovara mi u svakom segmentu, stoga prije svakog velikog projekta odem tamo na punjenje baterija. Svima savjetujem odlazak u Hallstatt. To selo je naprosto nestvarno - govori dizajner koji ima i savjet za sve koji namjeravaju posjetiti Alpe.

- Mislim da većina ljudi ide u Alpe na skijanje, ali odlazak u ljetnim mjesecima je podjednako čaroban. Manje gužve, nije sparno i vruće, a mogućnosti uživanja su neograničene.

Kaže i kako ne putuje onoliko koliko bi htio, ali sve više bira kraća putovanja u češćim razmacima umjesto dva-tri velika putovanja godišnje.

- U prosjeku svaka dva do tri mjeseca skoknem negdje. Lagani break od svega uvijek dobro dođe. Za mene su putovanja predah od posla i obaveza i projekata. Posvećivanje sebi i vlastitom odmoru, uživanju i širenju horizonata. Omiljeno društvo mi je par bliskih ljudi, no poseban suputnik je svakako moj minijaturni šnaucer Čarli koji je proputovao pola svijeta. Odmor jednostavno ne ide bez njega - govori Alduk te nam za kraj otkriva ima li neko putovanje u planu, ali i omiljenu lokaciju koju je posjetio.

- Imam u planu toliko putovanja da često kažem kako mi je stranica za rezervaciju smještaja omiljena web stranica. A kada je riječ o omiljenoj lokaciji, teško ju je izdvojiti jer volim Italiju i općenito europske destinacije (nisam tip za egzotične destinacije upitne higijene), ali mislim da mogu nabrojiti neke koje su svakako ostavile traga: Pariz, Barcelona, Venecija...

VIDEO Poznati redatelj Emanuele Crialese otkrio da je rođen kao žena: 'Ovo ne birate sami, takvi se rodite'

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije