Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Dvije ljetne grandiozne sheme za Europu

Dva vjetra, jedan koji puše s Atlantika, drugi s Balatona, i iščekivanje velike oluje koja će, Bannonovim i Orbánovim riječima, pomesti europsku političku elitu
01. kolovoza 2018. u 09:11 7 komentara 1331 prikaza
Viktor Orban
Foto: Reuters/PIXSELL

Dvije grandiozne sheme obilježavaju ovo ljeto na konzervativnoj desnici i populističkoj sceni. Prvu je iznio Steve Bannon, strateg Trumpove izborne pobjede, najuren iz Bijele kuće uz Trumpovo objašnjenje da je “sišao s uma”, ali i dalje umno vrlo blizak američkom predsjedniku.

Davor Derenčinović, profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu Davor Derenčinović Sad je pravo vrijeme za politički i diplomatski pritisak oko Hernádija

I dalje utjecajan na političkoj sceni Amerike, a uskoro, nada se, i Europe. Drugu je iznio mađarski premijer Viktor Orbán.

Dva su, dakle, vjetra desničarskog populizma koja pušu ovog ljeta i nadaju se da će stvoriti oluju tijekom jeseni, zime i proljeća 2019., kad se održavaju izbori za Europski parlament, središnji politički događaj za uspjeh ili neuspjeh obje ove grandiozne sheme.

Dva vjetra, jedan koji puše s Atlantika, drugi s Balatona, i iščekivanje velike oluje koja će, Bannonovim i Orbánovim riječima, pomesti europsku političku elitu.

Juncker i Trump izbjegnut trgovinski rat EU dogovor s Trumpom smatra velikim uspjehom

Bez obzira hoće li ti vjetrovi zahvatiti ili zaobići Hrvatsku, važno ih je na vrijeme prepoznati i razumjeti. Nema sumnje da će se i poneki Hrvati, koji se u toj političkoj platformi prepoznaju, htjeti nakačiti na Bannonov paneuropski pokret protiv Europske unije kakvu poznajemo i protiv europskog političkog mainstreama, no treba imati na umu dva detalja iz Bannonove grandiozne sheme, iznesene u intervjuu za Daily Beast prije desetak dana.

Prvo, Bannon se u stvaranju svog pokreta želi fokusirati na velike europske zemlje, a Hrvatska nije takva. Drugo, možda važnije, Bannon kaže da ne želi u svoj pokret uključiti “bilo kakve etno-nacionalističke stranke”, a to je, manje više, glavna značajka njegovih potencijalnih partnera u Hrvatskoj.

Zbog toga je važnije prepoznati i razumjeti Orbánovu najnoviju grandioznu shemu. Mađarski premijer iznio ju je u svom sad već tradicionalnom govoru na ljetnoj političkoj akademiji Bálványos u mjestu Băile Tuşnad u Sikulskoj zemlji, dijelu Rumunjske u kojem živi mađarska zajednica.

Viktor Orban PROTIV IMIGRANATA Orban pozvao desničare da se ujedine: 'Kršćanska demokracija nije liberalna'

Postoje, naravno, velika preklapanja između Bannonove i Orbánove sheme, jer obojica rade na postizanju istog cilja. Uostalom, Bannon je za Orbána u svibnju ove godine rekao da je bio “Trump prije Trumpa”. Ali obično su Orbánove sheme važnije za Hrvatsku jer smo susjedi i jer on u svojim idejama obuhvaća i Hrvatsku.

U svakom njegovom mandatu Orbánovi postupci doticali su se i Hrvatske. Njegova politika izgradnje ograda na granicama stvorila je barijeru na hrvatskim granicama sa susjednim članicama EU, što je bila dotad nezamisliva stvar, ali danas je stvarnost.

Njegov novi ekonomski model za Mađarsku donio je Hrvatskoj gaženje naših nacionalnih interesa u Ini. I korupcijsku aferu, koja još nije dovršena, na što nas podsjeća i prošlotjedna odluka Suda EU koja kaže da mađarske vlasti ne mogu štititi Zsolta Hernadija tako da besramno ignoriraju i domaćim pravosudnim igrokazima izigravaju hrvatske pravosudne organe.

U ovom mandatu, Orbán smatra da ga dvotrećinska većina obvezuje na izgradnju nove ere. Ne političkog sustava, koji je već izgradio, nego ere, koja je puno veća i šira od političkog sustava. A možda i veća od današnjih mađarskih granica, daje naslutiti Orbán u svom govoru.

Donald Trump i Jean-Claude Juncker svjetske burze porasle SAD i EU kreću u trgovinske pregovore

On, naime, tvrdi da se “mađarskih sto godina samoće bliži kraju” i da je “sada vrijeme da ponovno izgradimo Karpatsku kotlinu zajedno”. U prijevodu, Panonsku nizinu.

Kako obnoviti? Orbán to zamišlja tako što će se druge zemlje okupiti oko njega i Mađarske, odnosno surađivati s Mađarskom jer “posljednjih par godina dokazali smo da napreduje svatko tko surađuje s Mađarskom”. Nije, doduše, precizirao misli li i na Sanadera u Marcellinu...

Orbán bi htio obnoviti i srednju Europu kao širi skup zemalja koje, po njemu, odbacuju multikulturalizam i koncept otvorenog društva, a žele braniti kršćanske korijene i nacionalni identitet.

Orbán će biti predvodnik te “posebne kulture” srednje Europe, on će osmisliti i ostvariti tu novu eru, i to će biti izlazak Mađarske iz svojih sadašnjih granica, iz svojih “sto godina samoće” – to je suština Orbánova govora. “Mislili smo da je Europa naša budućnost", kaže, ali "danas vjerujemo da smo mi budućnost Europe".

žica Ilegalne migracije Crna Gora dobila od Mađarske bodljikavu žicu da zaštiti granicu od migranata

Sve u svemu, govor na koji treba obratiti pažnju. Nije kao jedan drugi na Gazimestanu, ali ni ovaj Orbánov ne isključuje "oružani sukob"; doduše ne u ovom našem, nego u kontekstu Trumpovih nastojanja da obuzda Kinu (što je, opet, Bannonov teren).

Kako da se Hrvatska postavi prema toj grandioznoj shemi? To je važno pitanje, ali nije na ovoj ili onoj kolumni da na to odgovori, barem ne prije nego što odgovore izabrani predstavnici našeg naroda i države.

>> Tko je Viktor Orban, čovjek koji je iz temelja promijenio Mađarsku?

Viktor Orban
1 / 6
Viktor Orban žestoko se protivi ilegalnoj imigraciji
ČULA JE I BOLJIH
Josipa Lisac o izvedbi himne Lady Gage: 'Nije ona tako strašna pjevačica'
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
 • Deleted user:

  Čemu strahovi? Mi moramo misliti na sebe i o sebi, sa ili bez EU, suradnjom s drugim zemljama poštujući vlastite interese! Samo to i samo to! Sve drugo je po nas neprihvatljivo! Ići na izbore, birati najbolje, sankcionirati loše i ... prikaži još! stvar rješena! Nitko nam neće ništa pokloniti, za sve se treba izboriti! Nije da nismo spretni, snalažljivi i borbeni! Mediji se često trude pokazati suprotno! A nije! Kada malo bolje razmislite vidjeti ćete da se mi znamo boriti za sebe, ali je to često borba za sebe same i to od političara koji su plaćeni i izabrani da se bore za nas! Bez pritiska javnosti na njih i sankcioniranja na izborima promjena neće biti! Stvar moramo uzeti u svoje ruke! Toga mora biti svjestan svaki građanin a ne stalno se ponašati koda će naše probleme riješiti neki drugi! Ako i budu rješavali drugi riješiti će to sebi u korist!

 • Avatar #PrskatorVlado
  #PrskatorVlado:

  Ljevičari i građokrkani na aparatima

 • dubrix:

  Današnja Orbanova politika će za 5 godina biti "main stream" europske politike. Naravno da se današnji tzv. "lijevi" političari s pravom plaše Orbana, ne zbog zabrinutosti za europsku budućnost već za svoje stražnjice.