Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davor Derenčinović

Sad je pravo vrijeme za politički i diplomatski pritisak oko Hernádija

Davor Derenčinović, profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
27.07.2018.
u 10:54

Rokovi oko izvršenja EUN-a postoje. Oni su vrlo kratki, no većina država interpretira ih kao da je riječ o instruktivnim rokovima

Dok mađarska tijela koja smo upitali za komentar odluke Europskog suda u slučaju europskog uhidbenog naloga protiv šefa MOL-a Zsolta Hernádija, poput državnog odvjetništva, ministarstva pravosuđa i Hernadijevih odvjetnika, šute, o tome što ta odluka znači i što slijedi govori profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu Davor Derenčinović.

Pojavile su se interpretacije da odluka znači da Mađarska mora predati Hernádija Hrvatskoj. Može li uopće Europski sud takvo što narediti Mađarskoj ili bilo kojoj drugoj državi?

O predaji okrivljenika ovlaštena je odlučiti isključivo država izvršenja europskog uhidbenog naloga (EUN), u ovom slučaju Mađarska. Ono što je važno u odluci suda i po čemu se ova odluka može smatrati pravnom pobjedom Hrvatske jest to što je Europski sud nedvojbeno utvrdio da ona osnova po kojoj su Mađari odbili predati Hernádija, tvrdeći da je to pravomoćno riješena stvar, zapravo ne stoji s obzirom na to da je Hernádi u tom postupku protiv nepoznatog počinitelja ispitan u svojstvu svjedoka, a ne osumnjičenika ili okrivljenika.

Što slijedi sada?

Ova je odluka pravno obvezujuća, ne samo za nas, nego i za sva pravosudna tijela članica EU. Mađari bi zaista trebali postupiti u skladu tim i odlučiti o hrvatskom EUN-u. Kad bi oni i nadalje opstruirali, u smislu da odgađaju, to bi značilo povredu prava EU jer presude Suda tvore korpus prava EU. Ako postoji sumnja na povredu prava, tada i Europska komisija može pokrenuti postupke, tražiti objašnjenje od države zašto je došlo do povrede prava, a u konačnici se mogu aktivirati mehanizmi odlučivanja Europskog suda i država može doći pod udar novčanih kazni. Bitno je da Hrvatska može stvarati pritisak Mađarskoj i uz pomoć tijela EK.


Koliko može trajati mađarski postupak? Koji su rokovi propisani kod EUN-a?

Ne znamo koliko će trajati mađarski postupak odlučivanja o EUN-u, koji je valjan i na snazi. Rokovi postoje. Oni su vrlo kratki, no većina država interpretira ih kao da je riječ o instruktivnim rokovima. Postoje neki mehanizmi da se putem Eurojusta pokuša utjecati na državu da ubrza. Mislim da su ti mehanizmi na raspolaganju ako se dogodi da Mađari i dalje otežu o odluci o izvršenju EUN-a.


Može li Mađarska ipak odbiti predati Hernádija?

Ako nađe neku drugu osnovu za odbijanje, onda može. No moja je procjena da bi oni već koristili neku drugu osnovu da mogu. Ova osnova ionako je tanka, pretpostavio sam da će pasti i dobro je da smo tražili prethodno mišljenje od Europskog suda.


Ako se rastegne postupak u Mađarskoj, koliko to dovodi u opasnost da slučaj ode u zastaru?

Ono što je bitno pokazano u zakonu jest to da prvostupanjski postupak mora biti okončan u roku od 10 godina, ali postoji odredba po kojoj se produljuje zastara za još nekoliko godina ako dođe do žalbe. U dobroj smo poziciji, naš je zastupnik odradio dobar posao, ali trebamo i dalje koristiti sve pravne i diplomatske mehanizme prema Mađarskoj da se ta odluka donese i da se postupak provede u Hrvatskoj.

Ivo Sanader u pratnji odvjetnika dolazi na pripremno ročište za Ina-MOL

Davor Derenčinović, profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu
1/9

Komentara 2

SU
suvaja
11:03 27.07.2018.

I hernadi ce priznati da je dao 10 milijuna oera sanaderu......osudit ce te ga na 10 godina i kaznu ce sluziti u glini....ponistit ce se privatizacija ine...vrdoljak ce postati hrvatski premijer ...a kgk ce voditi ujedinjene narode...itd

AA
AAAAAA
23:46 27.07.2018.

ak bude prigode dragovoljno se javljam u streljački vod u slučaju sanader! Taj je napravil toliku štetu RH koja prelazi i kvalifikaciju "veleizdaja"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije