Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sloga i suradnja u kvartu

Evo kolika je ušteda imate li svoju parcelu u gradskom vrtu

Gradski vrtovi
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/5
14.04.2014.
u 10:15

Vrtovi hrane obitelji, a uštede su velike – i do 1500 kuna mjesečno. U Svetoj Klari su se dogovorili i kupili motornu crpku za vodu pa uživaju u druženju i roštiljanju. Inače, u tom gradskom vrtu delinkventi rade štetu na usjevima, čemu će vrtlari doskočiti web-kamerama. Na vrtu u Savici svoju je parcelu prošli tjedan uredio i gradonačelnik Bandić

Umirovljenica Melita Novak do svog komadića vrta u Svetoj Klari putuje s tri autobusa, a sa sobom nosi sav alat, no to joj ne pada teško jer uživa u vrtlarenju.

Ostavljaju boce, opuške...

Donedavno je nosila kanistar od 13 litara jer joj je bilo teško crpiti vodu s parcela prvih gradskih vrtova.

– Voda se nalazi na 12 metara dubine i bez tuđe pomoći morala sam se dobro namučiti – kaže Melita Novak. Spremno su se dogovorili i skupili novac za motornu crpku – svatko od 120 korisnika parcela dao je stotinu kuna. Zbog muke s vodom bilo je i onih koji su odustali od vrtlarenja. Druge je obeshrabrila skupina mladih koji se zadržavaju na klupicama unutar gradskog vrta jer noću piju alkohol i ostavljaju smeće pa vrt osvane pun opušaka, praznih kutija od cigareta, boca, plastičnih čaša...

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Mladi nerijetko počine štetu na usjevima. Iz grada su im, kažu korisnici, obećali urediti prostor za zajedničko druženje, no od obećanja mjerodavni nisu ispunili ni redovito košenje trave, za što je zadužen Zrinjevac.
– Prvi je krug košnje u tijeku, a prioritet je Lenucijeva potkova i centar grada. Zelene površine u predgrađu, zajedno s gradskim vrtovima, pokosit ćemo do Uskrsa – kaže direktor Zrinjevca Igor Toljan.

Iz Gradskog ureda za poljoprivredu kažu da je to jedini gradski vrt u kojem ima problema. Kako bi spriječili krađe i ispade, povećali su broj stupova javne rasvjete, a nekoliko su puta kontaktirali i s policajcima iz Remetinca da noću pojačaju ophodnje. U suradnji s Uredom za prostorno uređenje grada, za tri će mjeseca postaviti web-kamere. Unatoč problemima, koristi od gradskih vrtova višestruko su veće.

Razmjenjuju savjete

– Družimo se, roštiljamo i uživamo. Osnovali smo grupu na Facebooku gdje razmjenjujemo savjete i sadnice – kaže predstavnik vrtlara Goran Jelica.

Zajedništvo se osjeća i na vrtu na Savici koji postoji 15 godina, a legalan je postao tek lani.

– Vrt mi puno pomaže za kućni budžet jer hrani svih šest ukućana pa povrća imamo cijelo ljeto i zimu – kaže Štefica Dedaković. Mlada majka na rodiljskom Mihaela Hotko kaže da uštedi i do 1500 kuna mjesečno otkad ima vrt.

Iako je bilo krađa, očekuju da će ih biti manje otkako je gradonačelnik Milan Bandić počeo saditi u susjedstvu.

Komentara 3

ME
melanija
14:39 14.04.2014.

bandic sadi? pa ko pusi takve vijesti?

DM
DM2008
17:13 14.04.2014.

Lisac je Bandinjo, podijelio narodu zemlju za vrtove a time stvorio i sve uvjete za veću potrošnju vode koja se u ZG plaća skoro kao i nafta. Vrtove imaju ili će imati samo neki a potrošnju vodu će plaćati svii jer se naravno ista obračunava po broju članova u stanovima.

CH
chemica
15:18 14.04.2014.

Da, uštedio si novac, ali zato je navodnu zaradu anulirala podmetnuta vlastita guza i žuljevi na rukama. Zabava prestaje kada počnu bolovi. Samo prekopavanje pedesetak kvadrata garantira jedan lijep "set" žuljeva. Zato, nemojmo o zaradi i zadovoljstvu. Pol dana na poslu, a drugu polovicu u vrtu? Samo za penziće i nezaposlene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije