Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzdržavanje bez kraja

Bivšoj ženi nakon razvoda 30 godina plaćao alimentaciju!

brak
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
04.02.2015.
u 12:23

Godišnje se razvede 6000 parova, malo ih traži alimentaciju od bivših supružnika

Razvod braka kojim parovi prekidaju zajednički bračni život te sve dobro i loše u njemu ne znači uvijek i raskid financijskih veza ili, bolje rečeno, obveze uzdržavanja bivšeg partnera. Iako se u Hrvatskoj godišnje razvede gotovo 6000 bračnih parova, mali broj supružnika nakon podjele bračne stečevine tužbama traži da im bivši muž ili žena plaća alimentaciju.

Prema Obiteljskom zakonu, "slabija strana para" koja nakon razvoda nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine, a nije sposobna za rad ili se ne može zaposliti, ima pravo na uzdržavanje od bivšeg supružnika. Jedna anonimizirana presuda, koja je ipak iznimka, pokazuje da plaćanje alimentacije može potrajati dvostruko dulje nego što je trajao brak! Nakon 30 godina uzdržavanja bivše žene, s kojom je bio u braku 14 godina, umirovljenik iz Zagrebačke županije dobio je presudu prema kojoj više ne mora za nju plaćati alimentaciju od 550 kuna jer su se okolnosti u njegovu životu promijenile – nagore.

Oboljela mu supruga

Razveli su se početkom 80-ih i od tada ju je uzdržavao. Dok je bio zaposlen, plaćao je alimentaciju u iznosu od 20% svoje plaće, a posljednjih godina izdvajao je za njezino uzdržavanje 20% mirovine. Bivša supruga ostala je živjeti u kući u kojoj su živjeli prije razvoda, ali bez prihoda jer nije radila, niti je sposobna za rad, pa danas nema mirovinu. Umirovljenik je od suda tužbom tražio da mu prestane obveza uzdržavanja navodeći da više ne može za nju plaćati 550 kuna i da je pao u tešku oskudicu. Govorio je da je uzdržava 30 godina i kako je sada srčani bolesnik te lošeg zdravlja, kao i sadašnja mu supruga koja je oboljela od karcinoma. Njegova bivša žena smatrala je da sve treba ostati kao što je i bilo jer ona bez tih 550 kuna alimentacije i bez pomoći djece ne bi mogla preživjeti. Presuđeno je da je više ne treba uzdržavati.

– Koliko znam, ovo je jedinstven slučaj u kojem je bivši muž toliko dugo plaćao alimentaciju za bivšu suprugu. Ne znam ni za jedan sličan slučaj u sudskoj praksi. Kriteriji za uzdržavanje strogo su i dobro postavljeni jer mora biti utvrđeno da je bivši suprug ili supruga radno nesposoban ili se ne može zaposliti te da nema imovinu od koje može ostvariti prihode – kaže voditeljica grupe za obiteljske sporove u Zagrebu sutkinja Marina Parać Garma.

Muž bogat, a ona bez posla

Za razliku od mnogih zapadnih zemalja u kojima nije rijetkost plaćanje alimentacije nakon razvoda za bivšeg muža ili ženu dok se ne snađu, u nas mali broj žena i muškaraca traži uzdržavanje nakon razvoda. Podaci s četiri najveća općinska suda pokazuju da je lani zaprimljeno tek nekoliko desetaka takvih tužbi. Inače, u mogućoj obvezi uzdržavanja nisu samo oni koji su se zakleli na vjernost u dobru i zlu pred svećenikom ili matičarom, nego i oni koji su živjeli u izvanbračnoj zajednici najmanje tri godine.

Sudska praksa pokazuje da će razvedeni koji su sposobni za rad i imaju imovinu kojom se mogu uzdržavati teško dobiti alimentaciju. Potvrđuje to i anonimizirana presuda u slučaju žene u kasnim 30-ima, koja je nakon desetak godina braka tražila 3700 kuna alimentacije od bivšeg muža koji radi u inozemstvu. Ostala je živjeti u zajedničkom stanu od 140 kvadrata u Zagrebu, no kako je tek dvije godine prije razvoda diplomirala, nije uspjela pronaći stalan posao. Smatrala je da je nepravedno da bivši muž zarađuje više od 5500 eura, a da je ona, koja je godine njihova braka podredila brizi za kućanstvo i njegovoj karijeri, danas nezaposlena i bez prihoda. Dok su bili u braku, radila je i studirala, a nakon razvoda bivši je muž uzeo ušteđevinu i otišao pokrenuvši spor radi podjele bračne stečevine. Predlagao joj je da prodaju zajednički stan i podijele novac, a ona je to, tvrdio je, odbila jer želi ostati živjeti u njemu. Od ušteđevine koju je uzeo otplaćuje kredit od 12.000 kuna za zajednički stan u kojem ona živi. Odbijena joj je tužba da je uzdržava jer je suvlasnica stana od 140 kvadrata, a nije nesposobna za rad niti je osoba koja se ne može zaposliti.

>> Suci: Suspenzija Obiteljskog zakona nije izazvala kaos

Komentara 24

NA
narod1
12:46 04.02.2015.

Ovdje je još dobro kako je vani. U Njemačkoj je za muškarca ženidba opasna radnja, koja lako može završiti trajnim financijskim invaliditetom

RT
Rollo.Tomasi
12:54 04.02.2015.

Sasvim slučajno znam tu ženu. I stvarno je nesposobna za rad. Lijenost je stručni liiječnički naziv za radnu nesposobnost, zar ne?

MA
maxmaxymus1
13:28 04.02.2015.

najgluplji zakon koji je donešen ikad na svijetu.Imovina se u pravilu(zajedno stečena) dijeli na jednake dijelove i svako svojim putem.Nebulozno je da plaćaš nekoj kurvetini ili kurvišu nakon što je završen zajednički život a ovaj je zakon itekako podložan manipulaciji što pokazuju slučajevi iz zapadnih zemalja gdje netko nakon par mjeseci braka traži da ga bivši supružnik uzdržava godinama pa i doživotno.Sa ovim bih se mogao i složiti ali samo ako bi u zakonu bilo da uzdržavana osoba ne smije imati drugog partnera dok ju se uzdržava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije