Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STAV STRUKE

Suci: Suspenzija Obiteljskog zakona nije izazvala kaos

Branka Rešetar
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/2
20.01.2015.
u 20:00

Razvedeni i po novom zakonu moraju plaćati alimentaciju za djecu

Iako se nakon suspenzije Obiteljskog zakona (OZ) u nastaloj ideološko-političkoj buci govorilo o pravnom kaosu, o nepopravljivoj šteti za građane, o šteti za parove koji su se razveli sporazumno, ali i za djecu jer im roditelji razvedeni po suspendiranom zakonu ne moraju omogućavati susrete s onim drugim, koji, pak, ne mora plaćati alimentaciju, podaci koje smo dobili sa sudova to demantiraju. Nema pravnog kaosa ni nepopravljive štete za građene, doznajemo od sudaca, jer svi postupci koji su po novom OZ-u pravomoćno okončani i dalje vrijede, a oni koji nisu riješeni, nastavit će se po starom zakonu.

Nema 500 razvoda

Nakon suspenzije zakona prof. Branka Rešetar, voditeljica radne skupine koja je mijenjala OZ, kazala je da je od rujna podneseno tek deset tužbi za razvod braka i da se sad svi drugi parovi dogovaraju, no podaci sa sudova demantiraju je. U četiri najveća suda u zemlji, zagrebačkom, riječkom, splitskom i osječkom, po novom OZ-u od 1. rujna sporazumno je presuđeno 16 brakova s djecom u kojima su odobreni roditeljski planovi o skrbi za djecu. Kako iz Ministarstva socijalne politike i mladih u javnosti barataju podacima iz centara za socijalnu skrb (CZS) o 500 dovršenih razvoda po novom zakonu, očito je da je ta brojka netočna. Čak i ako su u CZS-u u dovršene razvode ubrojili one u kojima su se parovi sporazumjeli u Centru i poslali potpisane planove na sud, i takvih dogovorenih, a nepresuđenih razvoda na četiri najveća suda je oko stotinu. Iskusni suci nam tumače da je brojka od 500 dovršenih razvoda o kojoj je govorila ministrica Opačić netočna, jer su u nju vjerojatno ubrojeni razvodi, presuđeni u listopadu ili studenom, po starom OZ-u. Suci iz Zagreba ističu da pravnog kaosa nema, a zastoj je bio tek pet dana do objave odluke Ustavnog suda u Narodnim novinama.

Ne dogovaraju se svi

– Odobreni roditeljski planovi o skrbi za djeci i druge presude po novom Obiteljskom zakonu, a koje su pravomoćne i ovršne, vrijede i dalje. Dakle, roditelji koji imaju pravomoćne i ovršne odluke o tome s kojim će od njih dijete živjeti, uzdržavanju i susretima i druženjima, trebaju ih se pridržavati. To vrijedi i za privremene mjere – kaže nam glasnogovornica zagrebačkog Građanskog suda Maja Bilandžić.

I Snježana Androš iz osječkog Općinskog suda ima isti stav da se pravomoćne i ovršne presude donesene po novom OZ-u imaju primjenjivati. I voditeljica splitskih obiteljskih sudaca Anđelka Rađa slaže se s njima. Jedini problem je u postupcima, koji su bili novina, poput onih kojim se tražilo odobrenje suda, koje zamjenjuje suglasnost roditelja da mu dijete ide na posvojenje, i koji će biti odbačeni, jer ih nema u starom zakonu. Od stupanja novog OZ-a nisu se svi lako dogovarali oko razvoda s djecom i bez odvjetnika, jer je samo u Zagrebu, Splitu i Osijeku zaprimljeno 67 tih tužbi. U četiri najveća suda od 1. rujna zaprimljeno je ukupno 1409 predmeta, a riješeno ih manje od 300.

>>Zakon diskriminira rastavljene očeve i djecu im pretvara isključivo u financijsku obvezu

>>I na sudu djeca bogatih dobivaju više: Alimentacija 30 puta veća od najmanje

Komentara 3

VL
.
21:26 20.01.2015.

Kaos u Republici Hrvatskoj izazivaju jedino "kukurikavci" naročito oni nesposobni, bahati i umišljeni tj. oni koji sjede u Vladi !

DU
Deleted user
22:22 20.01.2015.

Molim vas lijepo , pa gospođa Opačić nemože se nositi sa podočnjacima od popijenog alkohola , a kamoli da vodi jedan tako važan resor.

M3
Miške 3
05:32 21.01.2015.

Tekst ne čitam, jer me Opačička i njezina s ..ranja ne iterisiraju, ali ova ženska na sllici mi je lijepa i poželjna. To su prave, črljene mravlje grizu da sve gori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije