Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obiteljski zakon

Majke najčešće manipuliraju djecom kad ih očevi napuste

Roditelji i dijete
Foto: Shutterstock
20.11.2014.
u 13:49

Skrbnici su uvijek na strani djeteta kada roditelji ne mogu postići dogovor oko razvoda braka

“Meni je lijepo kod tete, ali išla bih mami”, iskreno je reklo dijete smješteno u udomiteljsku obitelj o čijem je povratku majci svoje mišljenje sudu nedavno trebala izreći Nela Bodrožić-Selak, djetetova posebna skrbnica.

Ovdje je bila riječ o preispitivanju ranije izrečene mjere oduzimanja prava na stanovanje majke s djetetom i povjeravanje na skrb o djetetu udomiteljskoj obitelji jer je zbog majčina načina života i gruba zanemarivanja djevojčica i udomljena.

Dijete želi i treba oca

Djetetovoj želji nije se moglo udovoljiti jer je za ovu djevojčicu mnogo bolje stanovati u udomiteljskoj obitelji nego živjeti s majkom koja luta ulicama, pije i ne brine se o njoj. No, to je tek manji dio problema s kojim se susreće ova stručnjakinja.

– U jednom drugom slučaju trebalo je izreći mjeru koja će djetetu omogućiti da viđa oca i ostvaruje osobne odnose s njim jer se majka odselila u drugi grad i na najrazličitije načine onemogućava susrete djeteta i oca. A svako dijete želi i treba te susrete, a usto zakonsko pravo na njih imaju i dijete i otac – objašnjava N. Bodrožić-Selak iz riječke jedinice Centra za posebno skrbništvo čiji je osnivač Ministarstvo socijalne politike i mladih, te nastavlja:

– To su tek neki primjeri, a takvih i sličnih je mnogo, sve više. U njima posebni skrbnici, uz stručnu pomoć psihologa, vodeći se jedino dobrobiti maloljetnog djeteta koje zastupaju, pomažu sudovima donijeti odluke najbolje za korist djeteta.

Centar za posebno skrbništvo počeo je s radom u rujnu, a uz riječku, ima još dislocirane jedinice u Splitu i Osijeku. U Rijeci rade dvije skrbnice: Nela Bodrožić-Selak i Marina Kos Jovanović, obje pravnice s iskustvom u poslovima bliskim socijalnom području, a pokrivaju čak tri županije: Primorsko-goransku, Istarsku i Ličko-senjsku. Otkako su imenovane posebnim skrbnicama, zastupale su djecu u 60-ak postupaka pred sudovima vezanim za izricanje mjera za zaštitu njihovih osobnih prava i dobrobiti, primjerice kad je riječ o privremenom povjeravanju djeteta drugoj osobi, ustanovi ili udomiteljskoj obitelji, oduzimanju prava na stanovanje s djetetom, lišavanju prava na roditeljsku skrb, povjeravanje djeteta s problemima u ponašanju radi pomoći u odgoju ustanovi ili udomiteljskoj obitelji ili pak ostvarivanju osobnih odnosa s roditeljem s kojim dijete ne živi.

Novi je zakon propisao da je dijete stranka u svim postupcima u kojima se odlučuje o njegovim pravima

Marina Kos Jovanović

No, Obiteljski zakon, temeljem kojega je i osnovan Centar za posebno skrbništvo, za prvu im je zadaću odredio zastupanje interesa djece u brakorazvodnim parnicama.

– Nezadovoljavajuće stanje obiteljskopravne zaštite djece bio je jedan od važnih razloga donošenja novog Obiteljskog zakona, koji je definirao posebno skrbništvo. Sada je propisano da je dijete stranka u svim postupcima u kojima se odlučuje o njegovim pravima i interesima i njegovo zastupanje uređeno je neovisno o roditeljima putem skrbnika – objašnjava Marina Kos Jovanović. Naravno, riječ je o razvodima koji nisu sporazumni, u kojima se roditelji ne mogu dogovoriti o zajedničkoj roditeljskoj skrbi i u kojima dolazi do situacije da se dijete koristi kao oružje. To su nemile životne situacije u kojima bivši supružnici preko djetetovih leđa pokušavaju riješiti partnerske, emocionalne ili imovinske odnose i pri tome uopće ne razmišljajući koliko štete i trauma nanose vlastitom djetetu.

– Skrbnici postupaju isključivo temeljem rješenja suda ili centra za socijalnu skrb u slučajevima kad roditelji ili izvanbračni partneri na obveznom savjetovanju u centrima ne uspiju dogovoriti na koji će se način brinuti o djetetu i kada izostane donošenje Plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi u pisanom obliku, za što sada postoji i oblikovana pismena forma koja ima snagu ovršne isprave – objašnjavaju skrbnice.

Razgovor uz psihologa

U tom planu naznačeno je mjesto stanovanja djeteta, vrijeme koje će dijete provoditi sa svakim od roditelja, način razmjene informacija, sadržaj roditeljske skrbi, pitanje uzdržavanja i niz drugih životnih pitanja djeteta čiji roditelji više ne žive pod istim krovom.

Kad plana nema, djetetu se određuje posebni skrbnik koji će ga pred sudom zastupati vodeći računa isključivo o njegovoj dobrobiti, ostavljajući po strani roditeljske inate i interese. U takvim slučajevima s djetetom mlađim od 14 godina skrbnik razgovara u prikladnom okruženju i uz stručnu pomoć psihologa i sve druge dostupne informacije o obiteljskoj situaciji procjenjuje što je za dijete najbolje.

I otac i dijete imaju zakonsko pravo na susrete i teško je kada ih majke ograničavaju ili onemogućavaju

Nela Bodrožić- Selak

Dijete starije od te dobi može i samo pred sudom izreći svoje mišljenje, želje i viđenje cijele situacije, a ako ne želi, i za njega je tu posebni skrbnik. S obzirom na statistiku koja bilježi da se u Hrvatskoj razvede svaki treći brak i da trećinu razvoda partnera s malodobnom djecom prati natezanje oko zajedničke roditeljske skrbi, posebnim skrbnicima na žalost, neće manjkati posla.

Ni kao zastupnicima djece tijekom brakorazvodnih parnica ni poslije rastava kad se i dalje često nastavljaju kršiti djetetova utvrđena prava i kada se nastavlja manipulacija njima.

Statistike pokazuju, kažu skrbnice, da manipulacije u najviše slučajeva potječu od majki, koje su većinom roditelj s kojim dijete živi.

>>Vodi radionice za žene koje prolaze kroz razvod: To su fajterice koje ulaze u svoje boli

>>Gladna djeca i kod nas žive iza vrata susjednog stana

Komentara 2

PN
premda_nije
14:44 20.11.2014.

Pa nisu majke krive što manipuliraju djecom kad ih očevi napuste kad su dosadašnji zakoni pisani i poticali na razvod roditelja ako "ovi nađu novu ljubav", zar ne?! Ima li ustalom neki medij koji promiče opraštanje bračne nevjere?!

ED
edi
16:24 31.10.2017.

One su te koje osporavaju viđanje uz potporu CZSS i ostalih NVO koji potenciraju i produbljuju nesuglasice. Da u startu znaju da će djecu imati ravnopravno oba roditelja koji će ravnopravno i financijski sudjelovati u životu a ne da unaprijed da znaju da će dobiti djete i astronomsku alimentaciju što ih i podupire da rasture obitelj i krše prava DJETETA na svim platformama, od ekonomskog, socijalnog do financijskog... Sustav ne valja...to svi znaju i problem je globalan a ne lokalan...Potražite na fb stranicu "Ja volim mamu i tatu" pa pogledajte kako poštuju konvencije i prava djeteta u svim državama nastale raspadom Yuge. Lijep pozdrav!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije