Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Znate li u kakvom vam je stanju imunitet? Ove vam pretrage mogu na to odgovoriti

Dr. Ferira kaže da je - da bismo dobili uvid u stanje imuniteta - dobro s vremena na vrijeme napraviti ovih nekoliko laboratorijskih pretraga na koje nas može uputiti i obiteljski liječnik
16. srpnja 2021. u 07:00 1 komentara 14686 prikaza
Foto: Shuttershock

Iako je termin 'dobar imunitet' postao gotovo sinonim za 'zdravlje' većina ljudi dok se ne razboli ne zna mnogo o stanju svog imunološkog sustava; mreži stanica, tkiva i organa koji zajedno rade na prepoznavanju i uklanjanju potencijalno štetnih stranih tijela koji bi mogli narušiti naše zdravlje.

Znanstvenica, liječnica i stručnjakinja za prehranu dr. Ashley Jordan Ferira za Mind Body Green je objasnila da nam nekoliko brzih liječničkih pretraga može pomoći da dobijemo uvid u to kako nam radi taj obrambeni mehanizam tijela, a riječ je o laboratorijskim testovima koje je dobro povremeno napraviti, a na koje nas može uputiti obiteljski liječnik.

1. Kompletna krvna slika

Iako ovaj test mjeri različite značajke krvi, na primjer crvene i bijele krvne stanice,trombocite, hemoglobin i hematokrit, različite nam vrste bijelih krvnih stanica (poput neutrofila, limfocita, bazofila itd.) mogu ukazati na stanje imuniteta.

- Znamo, na primjer, da se neutrofili povećavaju kada imate infekciju, pa ćemo iz krvne slike dobiti i odgovore o svom imunološkom sustavu u trenutku vađenja krvi - kaže dr. Ferira.

Karantena je inspirirala mnoge da kod kuće snimaju kratke filmove

1 / 8

2. Metaboličko zdravlje i upalni markeri 

Ti su mehanizmi usko povezani s imunitetom jer imunološki sustav djeluje kao senzor našeg metaboličkog stanja.

Ferira zato predlaže provjeru opsega struka, krvnog tlaka, šećera i lipida u krvi i druge pokazatelje metaboličkog zdravlja, te testiranje (CRP) C-reaktivnog proteina da doznamo postoje li upale u tijelu.

3.  Određivanje razine D vitamina 

D vitamin ima važnu ulogu u imunološkoj funkciji, a test krvi s 25-hidroksi D vitaminom može odrediti njegovu razinu. laboratorij | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

- Količina 25-hidroksivitamina D u krvi dobar je pokazatelj koliko vitamina D ima vaše tijelo. Test može odrediti jesu li razine vitamina D previsoke ili preniske - kaže dr. Ferira.

4. Određivanje razine C vitamina 

Manje se često testira razina askorbinske kiseline u plazmi, objašnjava Ferira i dodaje da C vitamin takođem ima veliku ulogu u imunitetu: točnije on potiče razmnožavanje limfocita u borbi protiv stranih tijela u organizmu.

-.Vitamin C također pomaže neutrofilima (još jedna bijela krvna stanica) da uništava loše mikrobe - kaže liječnica.

5. Određivanje razine cinka

Ovaj je mineral u tragovima presudan za razvoj i funkciju mnogih urođenih imunoloških stanica (neutrofila, makrofaga i prirodnih stanica ubojica) i adaptivnih imunoloških odgovora (B-stanice i T-stanice).

Za testiranje prirodne razine cinka, Ferira preporučuje traženje serumskog testa.

Toplinski val zahvatio je Hrvatsku: Pripremite se, bit će još gore!

slažete li se? Gošća na vjenčanju razljutila svojom haljinom: 'Mislila sam da je ona mladenka' TURISTIČKA PATROLA Mjesto su otkrili Slovenci, apartmane imaju i Irci, dolaze zbog kitesurfinga burno reagira Muškarac nasmijao mnoge: Odvukao svoju djevojku kako bi spasio zaruke prijatelja

 

 

OPTUŽENA TROJICA POLICAJCA
Presretačima zaustavljali vozače pa im skuplje naplaćivali kazne. Za manju kaznu tražili i besplatne mobitele
Dacia Sandero Stepway
ROBUSTAN I SVESTRAN
Avanturistički duh plus dobar roštilj jednako dan za pamćenje
  • Edi621:

    Na žalost obiteljski liječnici su nula! Što god da tražiš,smiješno im.Bitno da ti uvaljuju tablete zbog provizije a uopće timne trebaju...tako da .