Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA PATROLA

Mjesto su otkrili Slovenci, apartmane imaju i Irci, dolaze zbog kitesurfinga

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/11
08.07.2021.
u 09:12

Blace imaju sedam otoka između kojih se nalazi uzgajalište školjaka, za koje mještani tvrde da su bolje od stonskih

Iz Ploča krećemo prema jugu pa, prošavši Rogotin i most na Neretvi, ubrzo skrećemo lijevo, k ušću rijeke gdje se nalazi jedno od najpopularnijih odredišta za kiteboarding (ili kitesurfing, kako vam drago, znalci kažu da su oba naziva ispravna) u Hrvatskoj. Riječ je o ekstremnom vodenom sportu u kojem su se spojili jedrenje na dasci, paragliding, gimnastika i wakeboarding. Na ušću je i škola za kiteboarding. Parkiralište je puno, a registarske su oznake uglavnom slovenske.

Imaju i more i rijeku

Dočekuje nas tu Nikola Bartulović, čija je loza iz roda plemenitih Kačića. Nikola živi u obližnjim Blacama, predsjednik je tamošnjeg Mjesnog odbora i zaposlenik Općine Slivno, u koju njegovo selo – s vlastitim poštanskim brojem – administrativno i pripada. Što se pak tiče same općine koja ima i more rijeku, posljednjih je godina najpoznatija po Pelješkome mostu, jer se u njoj nalazi i Komarna u kojoj most s kopnene strane i počinje:

– Mislili smo sad za ove lokalne izbore tiskati i listiće na kineskom jer je u Komarni sad više Kineza nego domaćih – smije se Nikola, s kojim nastavljamo do Blaca, oko tri kilometra udaljenih od pješčanog ušća. Ubrzo se zaustavljamo kod prije nekoliko godina svečano otvorene promatračnice za ptice, u koju je ulupana hrpa novca, no kako sada izgleda, teško je povjerovati da itko više o njoj vodi ozbiljnu brigu. Zatim nam Nikola govori kako u tri kilometra od ušća do Blaca upadamo u čudo od hrvatskih administrativnih podjela. Ušće, naime, objašnjava Bartulović, spada pod Ploče, zatim slijedi duga pješčana plaža puna kupača koja je pola pod Pločama, a pola pod Opuzenom. Onda ide stotinjak metara dug most, na kojem su u tijeku radovi započeli istodobno kad i gradnja Pelješkoga mosta, no po svemu sudeći ovaj će potonji biti gotov prije, gdje na polovici prestaje teritorijalna nadležnost Opuzena, a počinje ona općine Slivno. Prelazimo rukavac Male Neretve, gdje se obvezno zaustavljaju brodovi kako se ne bi miješali rijeka i more. I eto nas u Blacama. Put desno vodi prema petstotinjak metara udaljenoj pješčanoj plaži na kojoj je Chill bar Nele Bartulović s prostranom terasom i ljuljačkama u moru. Na plaži je uređen kutak za djecu. Odlazimo prema središtu Blaca, najvećega sela u općini, koje je izmuljivanjem dobilo valu, nasuprot koje je uređena plaža na koju ne smiju psi, trgovina, restoran, kafići, šest otočića i jedan otok – Osinj, na kojem je gradina i s kojeg je još davno, nakon što je u naletu Turaka spaljena crkva, franjevački samostan preseljen u Zaostrog. Između Osinja i otočića Malog i Velikog Gubavca nalazi se uzgajalište školjaka, za koje mještani tvrde da je struka rekla da su bolje od stonskih, iako nisu tako poznate.

23.06.2021., Blace, dolina Neretve - Reportaza iz mjesta Blace u dolini Neretve. Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Djed trojice reprezentativaca

Imaju Blace, ponosno će Nikola, i mještanina Jozu Bartulovića, djeda čak trojice rukometnih reprezentativaca – Ivana Čupića i Ilije Brozovića, koji igraju za Hrvatsku, i Domagoja Sršena, koji igra za reprezentaciju SAD-a. Iz Blaca su i Donjanke, lanjske pobjednice Maratona lađa.

Što se pak tiče smještaja, on je u 70-ak apartmana čiji najam dnevno u prosjeku stoji od 50 do sto eura, ovisno o kapacitetu i duljini boravka. Irci su vlasnici dijela apartmana, što je vjerojatno i dovelo do toga da je cijena nekretnina u ovome selu 150 kilometara udaljenom od Splita (za što je potrebno sat i 15 minuta vožnje) i 90 kilometara udaljenog od županijskog središta Dubrovnika (do kojeg se vozi dva sata) sada od 1500 do 2000 eura po četvornom metru. Nikola nam govori da su najbrojniji turisti Slovenci i da su oni otkrili Blace, a ne obrnuto. Ponajviše dolaze zbog kiteboardinga:

– Mi u šali kažemo kako u selu imamo Ljubljansku aveniju – od deset parkiranih auta osam ih je slovenskih registarskih oznaka – govori Bartulović, s kojim odlazimo na mjesno groblje s kojeg puca pogled na Neretvu i deltu Neretve s jedne i Jadransko more s druge strane.

O svome će nam selu, koje ima četiri stotine stanovnika, Bartulović reći i još da je “coronafree” te da se ovdje čovjek može zaraziti jedino – mandarinama.

Turistička patrola

Gostoljubivost i susretljivost domaćina 10

Čistoća i urednost mjesta 10

Plaže 9

Raznolikost smještaja 6

Kvaliteta ugostiteljske ponude 8

Sadržaji za djecu 8

Kulturni sadržaji 8

Opskrbljenost 7

Autohtonost 10 

Opći dojam 9

UKUPNA OCJENA: 85

Tradicionalni maraton lađa na rijeci Neretvi 

I ove će godine, bude li epidemiološka slika zadovoljavajuća, drugu subotu u kolovozu (14. 8.), rutom dugom 22.500 metara, više od 400 veslača zaveslati Neretvom i njezinim rukavcima, na potezu od Metkovića do Ploča. Maraton lađa, amatersko natjecanje u tradicijskim plovilima iz doline Neretve, postalo je prepoznatljiv sportski događaj, a manifestacija započeta 1998. godine održava se do danas, okupljajući svake godine sve više i veslača i gledatelja.

Tijekom ovogodišnjega Metkovskog kulturnog ljeta, na zadovoljstvo najmlađih posjetitelja, u ovaj se drugi po veličini grad u Dubrovačko-neretvanskoj županiji vraćaju napuhanci – veliki dvorac s toboganom. Djeca od ovoga tjedna mogu uživati u novootvorenom vodenom parku u Kleku, u općini Slivno, gdje se nadaju da će ovim potezom k sebi osim turista privući i stanovnike Metkovića.

U Turističkoj zajednici Metkovića potrudili su se da ovogodišnje kulturno ljeto bude sadržajno i zanimljivo svim uzrastima, no što će se od svega predviđenog održati, ovisi o situaciji s pandemijom. Kako sada stvari stoje, uz koncerte i predstave trebali bi se održati i skokovi u Neretvu (17. srpnja).

Dolina Neretve prometnula se i u destinaciju cikloturizma, nakon što su se prije nekoliko godina Metković, Ploče, Kula Norinska, Slivno i Zažablje udružili kako bi ovdašnje potencijale raznolikog i kontrastnog krajolika usmjerili na jednu od najbrže rastućih grana turističke industrije.

1. LOVIŠTE 91
2. BLACE 85
3. MOLUNAT 85
4. TRSTENO 81
5. BETINA 00
6. BRODARICA 00
7. BRSEČ 00
8. DRAGE 00
9. DRVENIK 00
10. DUĆE 00
11. GREBAŠTICA 00
12. IČIĆI 00
13. KLIMNO 00
14. LIŽNJAN 00
15. MARČANA 00
16. NOVIGRAD 00
17. PISAK 00
18. PROMAJNA 00
19. RAŽANJ 00
20. SAVUDRIJA 00
21. SEGET VRANJICA 00
22. SELCE 00
23. SENJ 00
24. SRIMA 00
25. STARIGRAD 00
26. SUKOŠAN 00
27. SVETA MARINA 00
28. VABRIGA 00
29. ZATON 00

Komentara 3

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
15:25 08.07.2021.

Budu dobili u općini pet doktorata u Osijeku, to je pravi spoj Dalmacije i Panonije.

DU
Deleted user
17:21 08.07.2021.

Unistili su usce neretve.U pedesetim i sesdesetim godinama trebala ti je specijalna dozvola lucke kapetanije Ploce za kampiranje na uscu neretve.Priroda je bila netaknuta,riba koliko hoces.Ribari iz Komina,Opuzena,Metkovica punili su trupice sa cipolima koji su skakali u zrak i padali u mreze.Danas,pustos,smece i cirkus.

JA
jadnatikoza
12:53 08.07.2021.

Molim novinarku da istraži sljedeći skandal: Kitesurfing ušću Neretve je doslovno izmišljen i komercijaliziran oko Kiteboarding Komin Neretva beach bara i njegovog vlasnika koji sve vodi. Vlasnik dobiva koncesije samo na godinu dana iako je svojim rukama sve pokrenuo i vodi. Sada neki osječanin gradi bar pored Kiteboarding Komin te je lokalna vlast već oduzela koncesiju Kominu za sljedeću godinu i dala je nepoznatom osječaninu, iako je ovaj sve napravio. Nevjerojatno! I osječaninu je koncesija dana na 5 godina!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije