Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Žene su više pod stresom nego muškarci. I postoji razlog za to...

Prema American Psychological Association, žene su više pod stresom u odnosu na muškarce.
25. svibnja 2019. u 08:26 2 komentara 973 prikaza
stres
Foto: ilustracija
Pogledajte galeriju 1/6

Stres i anksioznost jako su neugodni osjećaji, a rijetko se tko danas može pohvaliti da nisu osjetili stres.

Hodanje NOVI NALAZI Istraživanje pokazalo da ljudi koji brže hodaju - žive dulje

Negativne emocije, psihički umor i gubitak kontrole nad situacijom veliki su izvor stresa, a to može za posljedicu imati i razvoj raznih zdravstvenih problema. 

Ne pomaže niti to što smo u zatvorenom krugu razmišljanja o problemima koji nas muče iznova i iznova. Umjesto da stalno vrtimo stresne situacije u glavi, zapravo bismo trebali potražiti rješenje.

Prema American Psychological Association, žene su više pod stresom u odnosu na muškarce. Stres kod žena uzrokuje i migrene , bolove u želucu, osjećaj iscrpljenosti, razdražljivost i osjećaj tuge i beznađa.

Posao i rad u uredu. Radnici promjene na bolje Bojite se dati otkaz na `lošem poslu`? Doznajte zašto ne biste trebali

Studija provedena na Sveučilištu Wisconsin-Madison, pokazala je da su žene u srednjoj životnoj dobi podložnije i češće pod stresom nego muškarci i žene druge životne dobi.

Ono što žene posebno uzrujava je traženje ravnoteže između poslovnih obveza i obitelji. Žene su i osjetljiviji spol pa sve primaju k srcu još intenzivnije nego muškarci. 

Ženski limbički dio mozga, koji kontrolira emocije i sjećanja, vrlo je aktivan. Zbog toga je ženama teško zaboraviti neugodne situacije i negativne emocije. Problem koji potencira stres kod žena jest činjenica da one nisu dobre u otpuštanju situacije, njihov mozak stalno iznova ponavlja isti događaj.

Vlažne maramice znate li? Stalno koristite vlažne maramice i ne možete bez njih? Razmislite još jednom...

Istraživači na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Yale otkrili su da, iako se sjećaju izuzetno stresnog događaja, muškarci su više uključeni u akciju i planiranje. Naprotiv, žene uglavnom emocionalno obrađuju taj događaj.

Advent u Zagrebu
Adventska karta
Gdje je najbolje partijati s ekipom, koja mjesta kriju najbolju zabavu za klince, a doznajte i gdje počastiti poslovne partnere