Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bolest novog doba

Zbog pretilosti Amerikanci će živjeti kraće od predaka?

'pretilost'
''
02.10.2012.
u 12:08

Kako se stopa pretilosti povećava tako raste i broj oboljelih od dijabetesa i srčanih bolesti, a američki Nacionalni institut za zdravlje tvrdi da će se "prosječni životni vijek Amerikanaca smanjiti i za pet godina"

Amerika je počela beskompromisnu borbu s "neprijateljem" koji je "izjeda" iznutra, s pretilošću djece. Broj pretile djece u SAD-u utrostručio se u posljednjih 30 godina, a broj država u kojime je više od 40 posto pretilih adolescenata povećao se s jedne na njih čak 39 u samo 10 godina. Američka udruga za javno zdravstvo najavila je da će se na liječenje pretilosti za samo šest godina izdvajati čak 21 posto sredstava javnog zdravstva pa je sve češće pitanje hoće li ova generacija Amerikanaca biti prva čiji će životni vijek biti kraći od onog njihovih roditelja.

Kako bi se uhvatili u koštac s problemom pretilosti, brojni dužnosnici odlučili su javno govoriti o tom problemu, a organizacija koja okuplja umirovljene vojne dužnosnike nedavno je pozvala Kongres da izglasuje novi zakon o prehrani djece kojim bi nezdrava hrana bila zabranjena u školama te prema kojem bi se iz proračuna izdvajala veća sredstva za poboljšanje nutricionističkih standarda i kvalitete obroka u školama. Zakonom bi se također djeci osigurala veća pristupačnost programa koji smanjuju pretilost.

U borbu protiv pretilosti koja "vlada" životom gotovo svakog trećeg djeteta uključila se i prva dama SAD-a. Michelle Obama pokrenula je kampanju imena "Let's move" (pokrenimo se) kojom promiče edukaciju i aktivan životni stil te radi na prijedlozima zakona koji bi djeci u školama osigurali zdravu prehranu. Njezina kampanja odgovorna je i za zakon o zdravoj i sitoj djeci iz 2010. kojim je prema nalogu ministarstva poljoprivrede djeci u školama povećana dostupnost svježeg voća i povrća, ali nisu svi podržali zakon koji je školske obroke ograničio na 850 kalorija. Učenici srednjih škola u Wisconsinu nedavno su prosvjedovali zbog uvedenih ograničenja, a njihovi kolege iz Kansasa snimili su video kojim prvoj dami poručuju da su gladni i isfrustrirani zbog ograničenog unosa kalorija.

Ipak, brojne škole diljem SAD-a vrlo su uspješno integrirale zdravu hranu u škole, a u borbu protiv pretilosti zabranom uličnim prodavačima da prodaju sokove koji imaju više od 500 mililitara uključio se i newyorški gradonačelnik Michael Bloomberg, a većina Newyorčana podržala ga je u njegovoj odluci.

Kako se stopa pretilosti povećava tako raste i broj oboljelih od dijabetesa i srčanih bolesti, a američki Nacionalni institut za zdravlje tvrdi da će se "prosječan životni vijek Amerikanaca smanjiti i za pet godina ako se ubrzo i na vrlo učinkovit način ne smanji porast pretilosti".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije