Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
humanitarni rad

Volonterima udruge Lunjo i Maza vrata Liča i dalje zatvorena

sklonište Lič (1)
Foto: S Facebook stranice skloništa
1/4
07.07.2012.
u 22:29

Inspekcija potvrdila da je u dopisu volontera puno istine, ali oni u sklonište i dalje ne smiju

Iako je veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede potvrdila da ima puno istine u dopisima koji su upozoravali da se u skloništu za životinje Lič Veterinarske stance Rijeka d.o.o ne radi po propisima, volonterima koji su o tome progovorili vrata skloništa još uvijek su zatvorena. Upraviteljica Liča Milka Mijanović potvrđuje da su i dalje dobrodošli svi koji imaju dobre namjere. Ne želi otkriti kome je ulaz zabranjen, dodaje da će uprava odlučiti što dalje, ali ipak potvrđuje da je riječ o volonterima udruge Lunjo i Maza.

Tako radili i prije

- Ako će se ponašati prema našim pravilima, onako kako mi određujemo, onda mogu dolaziti. Hajka kakvu su oni napravili nije skoro viđena, to nama ne treba – kaže upraviteljica, uz tvrdnje da su se volonteri nakon dolazaka i slikanja bavili čak i fotomontažom. Iako prihvaća da u skloništu nije bilo sve po pravilima, opravdava se kako se tako radilo i protekle dvije godine, no da su u međuvremenu sve nedostatke ispravili.

- Radimo po propisima jer nam je važna samo dobrobit životinja. Psi su čipirani i cijepljeni protiv bjesnoće, a štenci i od zaraznih bolesti. Volonteri iz Delnica dolaze nam svaki dan, izvode pse u šetnju, slikanje i druge stvari ih ne zanimaju. Ionako su svi psi oglašeni na našoj Facebook stranici – objašnjava M. Mijanović, napominjući da ne objavljuju datume kad su psi stigli u sklonište jer ih ionako  ne misli eutanazirati nakon 60 dana.

- Dok su zdravi i nisu agresivni, ne smetaju nam – kaže upraviteljica, pojašnjavajući što to znači „dok su zdravi“:

- Ne može se svima pomoći. Neki uginu dok su u karanteni, kad ih ne možemo liječiti. Nedavno smo sve pokušali da spasimo psa od demodikoze, ali nismo uspjeli.

Premda su još uvijek pod nadzorom, ravnateljica ističe da se inspekcije na boji unatoč činjenici da je u skloništu više pasa nego bi ih smjelo biti. Uz 27 odraslih tu je i 10-ak štenaca, ali njih ne računa, kaže, jer su odvojeni.

Nepravilnosti ima i dalje

I dok uprava odlučuje kako će i pismeno nepoželjnima zabraniti ulazak, volonteri i dalje upozoravaju na propuste u radu skloništa premalog za područje koje pokriva. U najnovijem dopisu  ističu da se u skloništu kujice koje se tjeraju ne odvajaju od mužjaka. Potvrđuje to i Atena koja je ostala skotna i sterilizirana kasno, čime joj je ugrožen i život.

- Preuzeli smo je nakon hitne sterilizacije u visokom stupnju graviditeta, što dokazuju slike na kojima se vidi da su se Ateni već počele puniti mliječne žlijezde  – piše između ostalog u dopisu volontera. O svemu što se događalo s kujicom upraviteljica kaže:

- Atena je bila u skloništu dulje od 60 dana, a kako je bila agresivna mogli smo je odmah uspavati. Boravak u boksu s dominantnim mužjakom bilo je jedino rješenje. Nismo primijetili kad se tjerala, a sterilizirana je dok štenci još nisu bili živi – objašnjava, dodajući da je sama obavijestila volontere da joj nađu udomitelja. Atena je iz skloništa izišla jako mršava, a M. Mijanović kaže da je to normalno za nekog tko je operiran.

Zbog upale i komplikacija nakon sterilizacije kujica je operirana još jednom. Pred Atenom su ipak bolji dani, dok se oporavlja druži se i sa psima i s ljudima. A volonteri koji su se dvije godine brinuli o psima iz Liča, a sad k njima ne mogu jer su javno progovorili o svemu čemu su bili svjedoci, pitaju se hoće li bolje dane dočekati i oni koji su još iza rešetaka.

>> Volonterima zatvorena vrata skloništa za pse i mačke u Liču

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije