Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slobodno ga jedite

Volite češnjak, ali ga izbjegavate zbog zadaha? Ovako se riješite neugodnog mirisa

češnjak
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/4
17.12.2017.
u 18:53

Istraživači tvrde da bi uz češnjak ili nakon jela s češnjakom trebalo jesti namirnice koje sadrže fenole

Svima je već poznato da je češnjak najbolji prirodni antibiotik, no još je poznatiji zadah nakon konzumiranja češnjaka.

No, to ne znači da ga trebate izbjegavati jer češnjak zbog svojih antibakterijskih, antivirusnih, antigljivičnih, antiparazitskih i antioksidacijskih svojstava drži infekcije dalje od vas.

Razlog zbog kojeg snažni miris češnjaka ostaje tako dugo nakon jela jest zato što se tijekom probavljanja hrane u krvotok oslobađaju spojevi sumpora iz češnjaka. Upravo zato osvježavajuće vodice za usta neće biti od pomoći u pokušaju da zakamuflirate prepoznatljiv miris češnjaka.

Ali neke namirnice hoće. Istraživači tvrde da bi uz češnjak ili nakon jela s češnjakom trebalo jesti jabuke, zelenu salatu, cikoriju, celer, krumpir, peršin, metvicu, bosiljak ili gljive jer te namirnice sadrže fenole, spojeve koji će u kemijskoj reakciji reagirati sa sumporom iz češnjaka i tako neutralizirati snažan miris.

Dokazali su to masenim spektrometrom, uređajem koji analizira molekule na osnovi njihove mase, a nakon konzumacije spomenutih namirnica, razina sumpora bila je znatno niža u dahu volontera. Najviše fenola ima u metvici, ali znanstvenike je iznenadilo i kako list salate, koji ima znatno manje količine fenola, učinkovito suzbija miris češnjaka.

Pogledajte i 10 vrsta bolova koje nikad ne smijete ignorirati

češnjak
1/9

Komentara 15

BL
bljak007
19:13 17.12.2017.

Smrdi ali je jako zdravo i korisno.

AU
austrougarskigeneral
19:36 17.12.2017.

zdrav je ali mi treba 2 dana da prođe zadah od češnjaka

KR
krakatau
19:03 17.12.2017.

Eto... I onda ima kretena koji u ovakve članke povjeruju, nažderu se češnjaka, pojedu jabuku, ne operu zube i voze se u jutro na posao u punom tramvaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije