Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Vodu za čaj grijete u mikrovalnoj? Stručnjaci kažu bolje ne, evo zašto

Još više od onih u vrećicama, točno određenu toplinu vode zahtijevaju aromatični čajevi u listićima koji bi se na previsokoj temperaturi u mikrovalnoj skroz uništili.
18. veljače 2021. u 07:00 4 komentara 4792 prikaza
Foto: Shuttershock

Iako je grijanje vode za čaj u mikrovalnoj pećnici možda super jednostavno i brzo, portal Real Simple piše kako to iz više razloga nije dobra ideja.

Prvo, voda se u mikrovalnoj pećnici previše zagrije, a različite vrste čaja zahtijevaju različite temperature vode. Tako bi se na primjer zeleni čaj, kao i bijeli (čaj od minimalno obrađene i procesirane biljke Camellia sinensis) trebali uroniti u vodu ugrijanu do temperature između 76° i 82° C stupnja, dok bi se crni i biljni čajevi trebali uranjati u još topliju vodu, temperature oko 200° C stupnja.

Tu je 'idealnu' temperaturu vode nemoguće procijeniti dok se voda grije u mikrovalnoj pećnici, pa se čajeve za koje je ona bitna preporučuje raditi u električnim čajnicima - koji ili imaju već ugrađene postavke za razne čajeve ili pak imaju ugrađen termometar.

Što je to korporativni wellness program i kako ga prakticirati

1 / 8
Bellabeat

No mnogi i bez postavki i prikaza temperature znaju odrediti koliko se voda ugrijala u 'običnom' čajniku, jer većina takvih ispušta zvuk kad voda proključa do temperature vrenja. Ako u takvom čajniku kuhate npr. zeleni ili bijeli čaj, da biste postigli spomenutu temperaturu od 76° - 82° C stupnja, vodu maknite s kola prije nego što potpuno uzavre.

Još više od onih u vrećicama, točno određenu toplinu vode zahtijevaju aromatični čajevi u listićima koji bi se na previsokoj temperaturi u mikrovalnoj skroz uništili. 

 | Autor : Shuttershock Foto: Shuttershock

Osim toga, jedno je istraživanje kineskog Sveučilišta za elektroničku znanost i tehnologiju pokazalo da električno polje koje djeluje kao izvor zagrijavanja u mikrovalnoj, vodu na vrhu i na dnu šalice zagrije na dvije različite temperature. Suprotno tome, izvor topline štednjaka posudu s vodom zagrijava odozdo - taj se proces naziva konvekcija ili toplinsko strujanje i rezultira savršeno ujednačenom temperaturom u posudi, loncu ili čajniku.

Ako se šalica vode u mikrovalnoj pećnici zagrije za otprilike 90 sekundi, gornji će dio već kipjeti, dok je voda na dnu još daleko od vrenja, a kako se grije i staklo šalice, ne događa se konvekcija.

Uz navedeno, vrijeme za čaj trebalo bi biti vrijeme 'uranjanja u trenutak mira' i prilika da malo usporimo i posvetimo se sami sebi ili dragim ljudima, a grijanje vode za čaj u mikrovalnoj potpuno odudara od takvog rituala. Diljem svijeta postoje različite tradicije vezane uz pripremu i ispijanje čaja i sigurno bi ih dobro očuvati i prenijeti na nove generacije...

Pogledajte kako se pripremala spektakularna izložba "Hrvatska svijetu!"

Hmm... Prijavila se za posao pa je odbili uz detaljno objašnjenje: Je li njihov e-mail simpatičan ili zastrašujuć? MNOGI NISU ZNALI ZA NJIH Stjuardesa otkrila 'tajna' mjesta u avionu: Ni slučajno ne pokušavajte doći do njih korisno Znate li za što služi plastični dio na sušilu za rublje? Odgovor će vas iznenaditi
Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • Vito:

    Na znanje i ravnanje --- crni i biljni čajevi trebali uranjati u još topliju vodu, temperature oko 200° C stupnja. --- vrelište vode 100°C --- vrelište, temperatura na kojoj istodobno u cijelom volumenu tvar prelazi iz tekućega u plinovito agregatno ... prikaži još!o stanje, tj. najviša temperatura na koju se pri određenom tlaku može zagrijati tekućina. S povećanjem tlaka vrelište se povećava, a sa smanjenjem smanjuje; obično se navodi vrijednost pri normiranom atmosferskom tlaku (101 325 Pa). Vrelište je karakteristično svojstvo tvari. --- Ugrijemo li vodu na 100 °C kod normalnog atmosferskog tlaka, ona će uzavrijeti i prelaziti u vodenu paru. Ta temperatura kod koje voda ili bilo koja tekućina prelazi u parovito stanje zove se vrelište, a pretvaranje tekućine u paru kod vrelišta zove se isparavanje.

  • austrougarskigeneral:

    nikada u mikrovalnoj

  • snovakor:

    Ma glupost .... za tu microvalovnu se upotrebljavaju i onako najviše vrečice ... u vodi ... gdje je zapravo i upitna kvaliteta tog čaja u vrečicama ... a pravi čajevi se zagrijava temperatura na drugih kuhalima !