Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Halo, doktore!

Već drugi mjesec za redom dobivam menstruaciju dva puta u mjesecu, što mi je?

menstrualne tegobe
Foto: Shutterestock
06.04.2019.
u 07:00

Dosta često se ovakvi poremećaji ciklusa pojavljuju i uslijed posve nepoznatih i nedokučivih razloga

'Imam problema s menstruacijskim ciklusom' započinje djevojka koja je postavila pitanje liječniku Darku Husaru na Ordinacija.hr.

- Već drugi mjesec za redom dobivam menstruaciju dva puta u mjesecu u razmaku 10-15 dana. S tim da sam prvi mjesec dobila 12. lipnja i trajala je sedam dana po ciklusu kako je i trebala doći, onda sam dobila ponovo 28. lipnja i opet je trajala tjedan dana, opet sam dobila 17. srpnja kao po ciklusu i onda 11. kolovoza i onda opet sada 22. kolovoza. Stvarno mislim da nešto nije u redu, a kod ginekologinje moram čekati po tri tjedna na red jer, kako kaže, ne stigne i trudnice imaju prednost! Zadnji papa je bio 20. travnja i sve je bilo u redu. Je li to opasno - upitala je.

Dr. Husar odgovara kako je zapravo najčešći uzrok poremećaja ciklusa izloženost stresu.

- U posljednja dva mjeseca ste imali cikluse u kojima nije bilo ovulacije. Krvarenja su zato slijedila svakih petnaestak dana. Ako ste bili izloženi stresu, to je mogući i najčešći prepoznati uzrok poremećaja ciklusa kod mladih žena. No, dosta često se ovakvi poremećaji ciklusa pojavljuju i uslijed posve nepoznatih i nedokučivih razloga. U svakom slučaju, ne radi ne ni o čemu opasnom i radi toga ne morate brinuti! Svakoj ženi se takvo što može dogoditi od vremena od vremena. Ako se ciklus u međuvremenu regulirao, tada na sve možete zaboraviti, no nema garancija da se od vremena do vremena neće ponoviti (struka smatra da ukoliko je to 1-2 puta na godinu, da to nije nešto značajno).

Ako su ciklusi i dalje skraćeni i nepravilni, tada morate poći na ginekološki i ultrazvučni pregled – kojim se ne mora naći, a najčešće se i ne nađe nikakva organska promjena. Stoga takva krvarenja i zovemo disfunkcijskim, odnosno posljedicom poremećene funkcije. Tada ćete, nakon obavljenog pregleda, dogovoriti način regulacije ciklusa. Načina je više i ovisit će i o vašoj dobi, potrebi za eventualnom kontracepcijom ili planovima o trudnoći - odgovara dr. Husar.
Pitanje stručnjacima na portalu Ordinacija.hr ovdje možete postaviti i vi.

>>Pogledajte video: Kumice o Danu žena

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije