Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domaća kuhinja

U Ficleku su nam otkrili u čemu je tajna najboljih krpica sa zeljem. Imamo i recept!

Sanjin Strukić/Pixsell
19.10.2020.
u 06:38

Zagrepčani i njihovi gosti već znaju – kad žele pojesti autentičnu domaću hranu, odlaze u Ficlek. Ova šarmantna gostionica smještena u blizini katedrale, unatoč svim nedaćama koje su nas zatekle posljednjih mjeseci svakoga dana sve je popularnija među ljudima koji itekako paze odakle dolazi hrana koju jedu.

Za pravi domaći okus zelje za krpice pirjajte na svinjskoj masti, a njoj obavezno dodajte malo šećera da zelje pokupi aromatičan karamel koji će nastati

Krpice sa zeljem

Zelje:

700 g do 1 kg svježeg zelja ili kupusa

1 velika žlica svinjske masti

1-2 žlice šećera

sol, papar

po potrebi temeljac ili malo vode

Krpice:

3 jaja + 3 žumanjka

otprilike 330 g brašna

malo soli

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Priprema:

Glavici kupusa odstranite vanjske listove, prepolovite je i izvadite sredinu pa je narežite na trake prvo uzdužno, a zatim i poprijeko, da dobijete kvadrate.

Na svinjskoj masti otopite šećer, da potamni, ali pazite da vam ne počne gorjeti, pa na njega dodajte narezano zelje da pokupi sav karamel i masnoću i dobije lijepe tamnosmeđe rubove. Posolite, uslijed toga će zelje početi puštati vodu i pirjajte, samo po potrebi podlijevajući temeljcem ili vodom da omekša.

Ako volite pod zubima osjetiti još malo tvrđe zelje i kupus i ne želite da se dokraja raspadne, vrijeme pirjanja prilagodite tome. Pred sam kraj popaprite po ukusu i dodajte zelju skuhane i ocijeđene krpice, koje možete kupiti gotove ili ih napraviti sami.

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Pripremite domaće krpice:

Pomiješajte jaja, žumanjke i brašno s malo soli pa umijesite glatko tijesto. Tijesto podijelite u šest kuglica koje zatim razvaljajte ili, još bolje, provucite kroz mašinu za tijesto od debljeg k tanjem, do debljine koju želite (krpice podnašaju i da su malo deblje) pa trake tako dobivenog tijesta ostavite da se prosuše.

Zatim ih složite jednu na drugu, po potrebi još malo pobrašnite, da vam se ne bi slijepile i narežite na kvadrate, krpice. Skuhajte ih u posoljenoj vodi i dodajte zelju.

Komentara 3

DG
dana11042004@gmail.com
23:04 19.10.2020.

Obožavam krpice sa zeljem, ali bez šećera

LO
lojtra2
10:55 19.10.2020.

A da probate s bijelim zeljem kako je i uobičajeno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije