Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lokalna kuhinja

Bolje štrukle od ovih vjerojatno još niste jeli – recept smo dobili u Ficleku!

16.04.2020.
u 08:30

Nema onoga tko u Zagrebu nije čuo Za Ficlek, a kad je početkom ožujka ova gostionica otvorila vrata u najužem centru grada, bilo je praktički nemoguće dobiti stol. Nažalost, brzo su morali zatvoriti zbog poznatih razloga, ali dobra je vijest da od utorka ponovo možete naručiti dostavu njihove hrane na kućni prag.

Zaljubljenici u tradicionalnu kuhinju došli su na svoje kad je početkom ožujka napokon svoja vrata otvorila gostionica simpatičnog naziva Ficlek u kojoj se mogu pojesti tradicionalna lokalna jela poput pohanog piceka, grenadirmarš, krpica sa zeljem, zagrebačkog odreska, makovnjače i orahnjače i, naravno, nezaobilaznih štrukli. Samo nekoliko dana prije kriznih mjera ugostili su nas i pritom s nama podijelili nekoliko svojih recepata. Danas vam otkrivamo kako pripremaju vjerojatno najbolje štrukle koje ste ikada jeli, a očekuje vas još nekoliko vrlo ugodnih kulinarskih iznenađenja!

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL - Ilustracija

Domaći zapečeni štrukli

Sastojci

Za tijesto:

400 g glatkog brašna

1 jaje

4 velike žlice ulja

1,5 dcl vode (ako želite, možete prepoloviti količinu vode pa dodati 1-2 jaja)

1 mala žlica soli

Za nadjev:

500 g svježeg kravljeg sira

1 jaje

2 male žlice soli

malo ulja

Za preljev:

300 g kiselog vrhnja

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL - Ilustracija

Priprema:

Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, pokrijte krpom i pustite da odstoji desetak minuta da se otpusti pa ga razvaljajte u krug kao jednu veliku palačinku, debljine oko 2 mm. Zatim na tijesto rasporedite nadjev pripremljen od navedenih sastojaka. U sredini „palačinke“ zarežite oblik križa pa rolajte iznutra prema van. Rubove malo premažite vodom. Zamotajte tijesto do kraja pa režite malo debljim tanjurićem, bitno da mu rubovi nisu oštri već tupi, pa slažite pojedinačno u prethodno namašćen lim. Prelijte kiselim vrhnjem i dobro prekrijte alufolijom. Pecite na 180 stupnjeva 45 minuta, maknite foliju pa zapecite još 15 minuta. Poslužite toplo. Po želji dodajte šećer.

Recept je objavljen u magazinu Living, travanj 2020.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
09:32 16.04.2020.

Kada sam prvi puta došao u Hrvatsku, zaljubio sam se u prave domaće štruklje!

Avatar Sveti_Stavim
Sveti_Stavim
15:49 16.04.2020.

Zagorski štrukli su sigurno bolji !!!😀

ZM
zekoslav mrkva
20:13 16.04.2020.

Jel autor ikad videl protvanj domaćih štrukljov?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije