Naslovnica Lifestyle Putovanja

"Francuzi su užasno neljubazni prema turistima, a u Hrvatskoj vas pretuku"

Na društvenoj mreži Quora korisnici su se raspričali o gostoprimstvu prema turistima, a dotaknuli su se i Hrvatske
14. kolovoza 2019. u 11:54 6 komentara 4650 prikaza

Sean Kernan iz Floride išao je na putovanje u Francusku i ostao je iznenađen njihovom neljubaznošću. Dok je hodao ulicama i tražio svoj hotel, za upute je pitao djelatnicu u trgovini koja je ignorirala njegov francuski, a na kraju mu je ipak odgovorila i to na engleskom. Sve je objavio na društvenoj mreži Quora, a i drugi su podijelili svoja slična iskustva. 

nije isti jezik Hrvatima srpski zvuči veselo, srčano i rustikalno, a Srbi hrvatski čuju ovako

"Prije našeg puta naučio sam nekoliko riječi francuskog kako bi mi bilo lakše sporazumjeti se. Čak sam stalno sa sobom nosio mali rječnik, kao pravi turist

 | Autor :

Išao sam tamo otvorenog uma, ali razočarao sam se, barem u ljude. Evo vam primjer: 

Tražim hotel. Hodamo po kiši ulicom i uđemo u trgovinu koja je prazna. Samo zaposlenica kojoj je vidno dosadno i mi. Ušao sam i rekao 'Bonjour' (dobar dan), samo me čudno pogledala. Nasmijao sam se i ponovno na francuskom rekao da tražim hotel Four Seasons. Gledala me i pravila se kao da ne zna o čemu govorim. 

Mislio sam da možda nešto krivo izgovaram pa sam pokušao ponovno. Odmahivala je glavom kao da me ne razumije. I onda je odjednom počela pričati na savršenom engleskom i davati mi upute. Zahvalili smo joj i izašli van.  

Zanimljivo Je li istina da se u Švedskoj nakon 22 sata ne smije puštati voda u toaletu?

Znala je da sam Amerikanac i ne znam zašto me je tako mučila. Dao sam sve od sebe, a ona me samo ignorirala. 
Ovo je bilo dobro putovanje, ali su me ovakve stvari izbacile iz takta." 

Nekoliko se ljudi u komentarima složilo s njim, dok za najljubaznije zemlje smatraju Japan, Brazil, Indiju, Tursku. 

Shaul je podijelio svoje iskustvo u Hrvatskoj. Jedan prijatelj mu je skoro pretučen jer je tražio čašu vode u Opatiji, dok su drugi talijanski turisti na Kornatima imali vrlo negativno iskustvo. Vlasnik restorana je bio vrlo bezobrazan, a u palačinkama su pronašli staklo. Vlasnik im nije htio izdati račun, a također im je htio naplatiti više. Na kraju su se potukli, dok je ženske osobe bacio u more. 

Svoje iskustvo je podijelila i Sara koja je u Hrvatskoj bila na studentskoj razmjeni, a ona pamti samo dobre stvari. Napisala je kako su Hrvati vrlo ljubazni i kako su je dobro ugostili i pobrinuli se za nju. 

Pogledajte koliko muškarci poznaju ženske proizvode:

RECEPT ZA SAVRŠENI GRILL
Jeste li znali čemu služi daska za dimljenje: Meso s roštilja dobit će sasvim novu notu okusa

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Django
  Django:

  Nakon bezspješnog pokušaja uništavanja hrvatskog nogometa (uspjeli su uništiti “samo” Hajduk) sada je očito meta napada hrvatski turizam sa propagandom kako ovdje nije sigurno dolaziti. Ovakvih priča se ovog ljeta naglo razmnožilo po portalima, a biti će ih sve više ... prikaži još! slijedećih godina. Ali neće ni tu uspjeti u naumu, turisti će i dalje dolaziti kao što i nogomet (osim Hajduka) postiže sve veće uspjehe bez obzira na podmetanja. Uzalud vam trud...

 • burza:

  Ovi nasi novinari bas odlucili pisati ssmo negativu o turizmu kao da su dobili direktivu da uniste dobru stvar u Hrvatskoj umjesto da pisu pozitivu jer ima toga puno vise nego negativnog

 • Pepica.Pušić:

  E Sara, Sara... samo ugodna iskustva u "razmjeni" sa studentima. Dečki, svaka čast!