Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Okusi blagdana

Torte u obliku Snjeguljice i Orašara dizajnira kiparica

Slastičarnicu su vlasnice nazvale po stablu iz svog vrta
20. prosinca 2019. u 16:31 39 prikaza
Magnolia
Pogledajte galeriju 1/2

Uz to su drvo proveli većinu svojeg života. Kći je uz njega odrasla, a majka se svake godine divila raskošnim cvjetovima koji su se otvarali dok je ostali biljni svijet “spavao zimskim snom”. Mnogi su se kolači pripremali i pekli u kući u čijem je dvorištu rasla magnolija. Mama Rosanda s guštom je upijala svaki savjet koji je dobivala od svoje majke Jele.

Mirisi mađarica, pita od ruma, šapica i ostalih tradicijskih kolača toga kraja često su se širili njihovim susjedstvom u Vinkovcima. I sve što su radile bilježile su u staru bilježnicu s receptima u koju je baka Jela počela zapisivati još u vrijeme Austro-Ugarske. Kći Jasmina i danas “odleprša” u djetinjstvo kad požutjelu obiteljsku kuharicu primi u ruke. Tamo su, reći će, njezine prve “žvrljotine” – srca i misli koje je tada prenijela na papir doprinijevši tako koloritu starih recepata svoje bake.

Upravo oni bili su podloga za pothvat koji će kasnije postati životni projekt Jasmine Bagarić i Rosande Jelinić, a magnolija iz obiteljskog vrta – njihov zaštitni znak. Kolači kakve je radila baka Jele sada stoje u vitrini njihovih slastičarnica koje nose naziv Magnolia, a koje su u nekoliko godina osvojile stanovnike Zagreba i posjetitelje metropole. Ponudu su s vremenom nadogradili i specijalizirali se za izradu torti za svečane prigode koje su i izgledom prava mala remek-djela pa ima i onih s figuricama Harryja Pottera, Snjeguljice, Orašara, Mickyja Mousea, Ninja kornjača... Za završne finese zadužena je i gospođa Ljiljana koja je završila Likovnu akademiju.

Magnolia | Autor :

– Ona je kiparica koja dizajnira naše torte – kaže Jasmina, inače pravnica, koja je s majkom, dugogodišnjom ekonomisticom, prvu “slatku” radnju odlučila otvoriti prije šest godina u malom prostoru od 35 kvadrata na zagrebačkoj Trešnjevci. Jasmina se netom prije toga vratila u Hrvatsku nakon gotovo 20 godina provedenih  u inozemstvu, a Rosanda je baš u to vrijeme otišla u mirovinu. U razmišljanju o pokretanju obiteljskog posla razgovor ih je doveo do kolača bake Jele.

U njihovim obiteljima svatko ima svoj zadatak – Jasmina je direktorica i voditeljica marketinga, Rosanda je glavna za operativu i nadzor, njezin suprug Mile je logističar, a Jasminin suprug Dalibor vodi politiku i strategiju poduzeća. – Kći Klara, pak, pronalazi recepte za iznimno tražene cupcakese. Mlađa kći Mila također pokazuje interes za slastičarstvo, a najmlađi Petar najviše uživa u probavanju novih slastica – zaključuje Jasmina Bagarić.

Biokemičarka Katalin Karikó
IZ KOMUNIZMA POBJEGLA U AMERIKU
Buran život znanstvenice koja je svijetu donijela spas od pandemije
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije