Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sadrže štetne kemikalije

Stručnjakinja za toksine: "Ovih 5 stvari nikada nemam u svojoj kupaonici; mogu biti jako opasne"

Shuttershock
19.01.2023.
u 16:30

Mirisi često sadrže ftalate, koji se povezuju s poremećajem hormona, s učincima na težinu, regulacijom šećera u krvi (inzulinska rezistencija), zdravljem štitnjače, plodnosti i još mnogo toga.

Prema procjeni američke Radne skupine za zaštitu okoliša, žene se u prosijeku dnevno izlažu čak 168 kemikalija, i to samo zbog kozmetike i proizvoda za osobnu njegu koje posjeduju. Zato liječnica dr. Vivian Chen, koja se inače bavi toksinima, kaže kako ona osobno neke uobičajene proizvode koje mnogi imaju u svojim kupaonicama nikada ne koristi; evo koje točno i zašto:

Ove namirnice pospješuju rast kose. Uvrstite ih u svoj jelovnik!

1/11

1. Zubni konac koji sadrži PFAS (Perfluoroalkilne i polifluoroalkilne tvari)

Većina je ljudi izbirljiva oko posuđa s neprianjajućim dnom jer može sadržavati PFAS kemikalije, no jeste li znali da te štetne kemikalije često sadrži i konac za zube?

Studija iz 2019. otkrila je u časopisu Nature da je korištenje konca za zube povezano s višim razinama PFAS markera u krvi. Ipak, ne treba ga skroz odbaciti, sve dok tražite one marke koje na deklaraciji pišu da je proizvod bez ovih kemikalija.

2. Konvencionalne losione za tijelo

Zbog prisutnost vode u losionima oni moraju sadržavati i konzervanse kako bi se izbjegla kontaminacija mikrobima; a neki od njih su problematični. Parabeni su tako npr. povezani s endokrinim poremećajem, DMDM hidantoin i Quaternium-15 otpuštaju formaldehid koji je kancerogen, a polietilen glikol (PEG) djeluje kao pojačivač prodiranja (tj. pomaže drugim štetnim kemikalijama da lakše prodru u kožu). Ako koristite losion, koristite neki koji je napravljen bez ovih potencijalno štetnih konzervansa.

3. Konvencionalne parfeme

Mirisi često sadrže ftalate, koji se povezuju s poremećajem hormona, s učincima na težinu, regulacijom šećera u krvi (inzulinska rezistencija), zdravljem štitnjače, plodnosti i još mnogo toga.

Zapravo, sve što ima izraz "miris" na popisu sastojaka zahtijeva daljnje istraživanje i preispitivanje jer je to krovni pojam koji može opisati bilo koji broj sastojaka.

4. Pjenaste proizvode za tuširanje

Za stvaranje pjene potrebni su sastojci poput natrijevog lauril sulfata (SLS) koji mogu poremetiti kožnu barijeru i kod nekih ljudi izazvati iritaciju i alergijske reakcije. Njegov sestrinski spoj, natrijev lauret sulfat (SLES), navodno uzrokuje manje iritacija. Međutim, budući da se radi o etoksiliranom spoju, postoji rizik da nosi kontaminant koji se zove 1,4 dioksan (koji je vjerojatno kancerogen). Osim toga, pjenušave kupke obično su pune gore spomenutih mirisa i polietilen glikola pa preporučujem da umjesto njih isprobate kupke od Epsom soli. A ako volite opuštajući miris, po zraku raspršite eterična ulja.

5. Vodice za ispiranje usta

Naš oralni mikrobiom igra važnu ulogu u zdravlju desni i zubi, ali većina vodica za ispiranje usta ga uništava. Zamislite vodicu za ispiranje usta kao neodgovarajuće propisan antibiotik koji ubija i loše i dobre bakterije u isto vrijeme. Ponekad su antibiotici neophodni i spasonosni, ali ne bismo ih htjeli koristiti svaki dan bez valjanog razloga!

 Žena kaže da pećnicu čisti samo jednom godišnje: "To je dovoljno ako sami napravite ovakvo sredstvo..."

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije