DOBRO JE ZNATI

Stručnjak upozorava: Friteze na vrući zrak mogu biti vrlo opasne ako ih pogrešno koristite

Shutterstock
18.02.2025.
u 06:00

Friteze na vrući zrak koriste se brzom cirkulacijom topline za pripremu hrane, omogućujući nam uživanje u hrskavim pečenim krumpirićima i drugim delicijama bez potrebe za uljem i klasičnim prženjem.

Posljednjih godina friteze na vrući zrak, popularni airfryeri, postale su nezaobilazan dio svake kuhinje. To nikoga ne bi trebalo čuditi s obzirom na to da nam ovi jedinstveni uređaji omogućuju da pripremimo gotovo bilo koje jelo bez suvišnih ulja i masnoća, a pritom skraćuju vrijeme kuhanja, što je danas za većinu zaposlenih ljudi itekako važno. K tome, ove friteze jeftinije su od pećnice ili mikrovalne, pa možete kuhati koliko god želite i što god želite, a da pritom ne morate potrošiti pravo bogatstvo, piše UNILAD.

Sudeći prema iskustvima koja dijele korisnici društvenih mreža, airfryeri su toliko praktični da ih pojedinci čak nose sa sobom na odmor i koriste za pripremu blagdanskih obroka, poput božićnog ručka. U svakom slučaju, ovaj svestrani uređaj dobrodošao je dodatak svakom domu.

@dr.karanr

Toxic air fryers?!

♬ original sound - Dr Karan Raj

Međutim, možda ne znate kako točno funkcionira, kao i to da nepravilna uporaba može ostaviti štetne posljedice po zdravlje. Friteze na vrući zrak koriste se brzom cirkulacijom topline za pripremu hrane, omogućujući nam uživanje u hrskavim pečenim krumpirićima i drugim delicijama bez potrebe za uljem i klasičnim prženjem. Upravo zbog toga se jela pripremljena u fritezi na vrući zrak često smatraju puno zdravijom alternativom. No ako se friteza ne upotrebljava pravilno, jela pripremljena na taj način mogu predstavljati zdravstveni rizik, smatra britanski liječnik opće prakse dr. Karan Rajan.

On je na društvenim mrežama objasnio je zašto je važno pravilno održavati i čistiti friteze na vrući zrak. Govoreći svojim pratiteljima na TikToku, dr. Rajan je otkrio da je unutrašnjost ovog uređaja premazana tvarima poznatim kao polifluorirane alkilne tvari (PFAS). Riječ je o skupini kemikalija koje se koriste u ambalaži za hranu, kozmetici, neprianjajućem posuđu i tepisima.

Prema podacima Američkog društva za borbu protiv raka, PFAS mogu predstavljati zdravstveni rizik jer se teško razgrađuju i mogu dugo ostati u okolišu i ljudskom tijelu. Istraživanja na laboratorijskim životinjama pokazala su da izloženost PFOA može povećati rizik od određenih tumora, uključujući tumore jetre, testisa, dojke i gušterače. "Druge studije sugerirale su moguću povezanost s rakom prostate, mjehura, dojke i jajnika. No, nisu sve studije pokazala takve rezultate, i potrebno je još istraživanja kako bi se ovi nalazi potvrdili", pojasnili su stručnjaci.

Dr. Karan je pak naglasio da je problem prisutan samo ako je friteza oštećena. "Sve dok ne planirate pojesti unutarnji premaz svoje friteze, bit ćete dobro", rekao je. "A ako ste stvarno zabrinuti zbog neprianjajućeg premaza, možete koristiti keramičku ili nehrđajuću čeličnu fritezu. Najbolje je", dodao je, "izbjegavati grebanje unutrašnjosti friteze tijekom kuhanja i čišćenja kako biste smanjili rizik da se premaz otpusti i završi u vašoj hrani."

GALERIJA: Muče vas plinovi i nadutost? Riješite problem zauvijek pomoću ovih 8 namirnica

1/9

Komentara 2

HR
hrza
10:19 18.02.2025.

Trla baba lan da joj prodje dan.

Avatar comandante
comandante
07:36 18.02.2025.

treba poslušati stručnjaka za vrući zrak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije