Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za ljepši osmjeh

Kako spriječiti karijes i pravilno prati zube? Briga za blistav osmijeh počinje od malih nogu

Stomatološka zdravstvena zaštita djece s teškoćama u razvoju
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/24
06.11.2019.
u 14:55

Stomatološka zdravstvena zaštita osobito je važna za djecu s teškoćama u razvoju, a Gradski ured za zdravstvo i Stomatološka poliklinika Zagreb, Perkovčeva 3, ulažu napore da posjet stomatologu bude što pristupačniji i uz što manje straha.

„Znaš da te doktorica Kadić jako voli i zato se htjela slikati s tobom za novine“, čujem u prolazu kako tata priča s djevojčicom koja ga je pažljivo slušala. Nekoliko minuta kasnije, srećemo se ponovno, ovaj put u ordinaciji dr. Kadić, specijalistice pedodoncije. Kako je ušla, prekrasna desetogodišnja Vita nije skidala osmijeh s lica. Veselo pozdravlja doktoricu i spremno sjeda na zubarski stolac. Vita ima Downov sindrom, a u Stomatološku polikliniku Zagreb počela je dolaziti s tri ili četiri godine. „Za specijalističku ordinaciju za djecu s teškoćama u razvoju saznali smo slučajno. Stariji sin je imao nezgodu u vrtiću pa smo došli da njemu poprave zub. Počeli smo redovito dolaziti i s Vitom. Vita je imala operaciju srca i zbog njezinog kardiovaskularnog stanja izrazito je važno da ima zdrave zube. “I doista, nemaš ni jedan karijes” rekla je doktorica Viti nakon obavljenog kontrolnog pregleda.

“Zagreb je sretan što ima dr. Kadić i svaki bi grad trebao imati jednu doktoricu Kadić. S djecom koja imaju teškoća u razvoju izrazito je važan pristup, a dr. pristupa svakom djetetu s mnogo topline i strpljenja”, istaknuo je Vitin tata.

Nekoliko metara dalje, ulazimo u ordinaciju dr.med.dent. specijalistice ortodoncije Marije Magdalenić – Meštrović. Tamo se već nalazi Maja. “Maja je jedna od naših najstarijih pacijentica i dolazi kod nas od 2004. godine. Maja je na porodu ostala bez kisika i ima cerebralnu paralizu. Zbog deformacija čeljusti već je godinama kod nas na ortodonskoj terapiji i nosi aparatiće za zube. Pomaka ima, mi prema potrebi mijenjamo ili prilagođavamo aparatić, objašnjava doktorica. Maja ne govori, ali komunicira s okolinom preko komunikatora, specijalnog uređaja na kojem Maja okom ispisuje riječi, a komunikator ih pretvara u zvuk. Tako saznajemo da Maja pohađa Srednju upravno u upravnu školu i kako se nada da će uspjeti upisati fakultet. „S Majom dolazimo na pregled svaka tri mjeseca, a ona izvrsno prihvaća i surađuje“, objašnjava njezina majka. Za to vrijeme, Maja na svojem komunikatoru ispisuje poruku upućenu dr. Magdalenić - Meštrović: Moja najdraža doktorica.

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Ispravna briga i njega za zdrave zube treba početi još od najranijeg djetinjstva. Jako je važno što ranije djeci usaditi naviku redovitog pranja zubi, ali i odlaska na redovite kontrolne preglede kod stomatologa, kako bi se dijete što prije naviklo na posjete stomatologu, izgubilo strah od pregleda i sanacije karijesa zuba i ostalih bolesti koje se mogu pojaviti u oralnoj šupljini, te pravodobno započela ortodontska terapija, ukoliko je potrebna.

Nažalost, situacija je nešto zahtjevnija kod djece s teškoćama u razvoju. U okviru Zagrebačke strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom, još 2005. godine pokrenuta je suradnja Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje (uključujući Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom) sa Stomatološkom poliklinikom Zagreb, Perkovčeva 3, koja kontinuirano provodi prevenciju i terapiju karijesa i ostalih bolesti usne šupljine te ortodontsku terapiju kod djece s teškoćama u razvoju. Navedenom stomatološkom zaštitom obuhvaćene su osobe u dobi do 18 godina (manjim dijelom osobe iznad 18 godina) uglavnom s područja grada Zagreba koje se mogu javiti u Stomatološku polikliniku Zagreb u Perkovčevoj 3, bez uputnice, svakim danom od 7 – 21h. Naručiti se mogu i putem telefona na 4803 249, 4803 250 ili 4803 245.

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

„Osnovnu edukaciju za rad s djecom s teškoćama u razvoju prolazimo tijekom studija u okviru kolegija Dječja i preventivna stomatologija i na specijalizaciji, provodeći nekoliko tjedana kod prim. dr. sc. Jelke Jukić, dr. med. dent., specijalistice dječje i preventivne stomatologije, koja radi u Domu u Nazorovoj, no važnu ulogu u daljnjem usavršavanju imaju i specijalizirani kongresi i literatura, uglavnom znanstveni časopisi. Ali smatram da bi se po tom pitanju trebalo više učiniti i da edukacija za rad s djecom koja imaju teškoće u razvoju treba biti jače zastupljena“, kazala je Snježana Kadić, dr. med. dent., specijalistica pedodoncije te Voditeljica Odjela dječje stomatologije u Stomatološkoj poliklinici Zagreb. 

Kako djeca s teškoćama u razvoju često popratno imaju ozbiljne  bolesti srca i ostalih vitalnih organa te lokomotornog sustava, roditelji su fokusirani na liječenje tih medicinskih stanja pa su zubi često na zadnjem mjestu. To nije za zamjeriti, ali treba raditi na svijesti roditelja da shvate kako je izrazito važno brinuti o oralnoj higijeni i zdravlju zubi i uputiti ih gdje mogu potražiti pomoć, dodaje dr. Kadić.

Razbijanje strahova

„Kod djece s teškoćama u razvoju jako je važan pristup terapeuta i razbijanje straha. No pritom sve ovisi o stupnju poteškoća koje dijete ima. Kod primjerice autistične djece koja često žive zatvorena u svojem svijetu, ponekad se zna dogoditi i da u prva tri dolaska ništa ne napravimo u ustima, osim naravno ako nije hitan slučaj. Treba polako pustiti dijete da se upozna s terapeutom, prostorijom, okolnim predmetima, stomatološkim uređajima i mirisima u ordinaciji. No ono bez čega se ne može jest suradnja s roditeljima koji moraju redovito dolaziti s djetetom. Osim popravaka zubi, treba im pokazati i kako pravilno četkati zube. U težim slučajevima roditelji sami četkaju zube djetetu pa i njima treba pokazati kako pravilno održavati oralnu higijenu, kojom tehnikom prati zube, koliko često treba mijenjati četkicu, koju pastu za zube koristiti i tome slično, a dajemo im i savjete o pravilnoj prehrani uz što manje ljepljivih slatkiša i sokova. Uz malo truda, može se puno toga napraviti i zato ohrabrujemo roditelje da redovito dolaze, pa ni rezultati neće izostati“, poručuje dr. Kadić.

Roditelji i obitelji djece s teškoćama u razvoju suočeni su s mnogo više poteškoća i opterećenja u svakodnevnom životu, od većih troškova života, izazova u pružanju odgovarajuće brige i skrbi pa sve do zabrinutosti i psihičkog opterećenja s kojima su roditelji suočeni. Stoga društvo tim roditeljima treba pružiti podršku, a to se posebice odnosi na brigu o zdravlju djece s poteškoćama u razvoju. 

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Svima njima prijeko je potrebno omogućiti pristup zdravstvenoj zaštiti, pa tako i stomatološkoj zdravstvenoj zaštiti, koja je za djecu s teškoćama u razvoju  od osobite važnosti. Kako bi se omogućio što lakši pristup, Stomatološka poliklinika Zagreb osigurala je prilaz Poliklinici prilagođen za osobe s invaliditetom kao i parkiralište za osobe s invaliditetom te mogućnost upotrebe 3 dizala kojima je omogućena dostupnost na sve odjele Poliklinike (najsuvremenije dizalo otvoreno za upotrebu 2013./14. godine namijenjeno osobama s invaliditetom). Osim toga, za pacijente je omogućena mogućnost kompletne dijagnostike najsuvremenijim digitalnim rtg aparatom za ortopantogramsko snimanje, LL-cephalograma kao i retroalveolarno snimanje - male snimke pojedinačnih zuba. Također, u slučaju potrebe, u Poliklinici je omogućena specijalistička obrada po principu sve na jednom mjestu, što znači da se uz navedene dječju i preventivnu stomatologiju i ortodonciju, pacijentu može pružiti terapija specijalista oralne kirurgije, endodoncije, oralne patologije, parodontologije i stomatološke protetike.

„Najčešće dijagnoze djece koja koriste našu terapiju po navedenom programu su cerebralna paraliza- paraplegija, tetraplegija, blaga i srednja mentalna retardacija, autizam - blažeg stupnja, psihomotorni poremećaji, Downov sindrom, orofacijalni rascjepi, smetnje vida, sluha i govora. Program uključuje sanaciju zubi i terapiju ortodontskih anomalija  kod djece s teškoćama u razvoju u dobi do 18. godine, a prema potrebi nastavlja se i nakon 18. godine kod osoba koje su započele terapiju prije navršenih 18 godina života. Kod većeg broja djece s teškoćama u razvoju, njihov invaliditet nas ograničava i usmjeruje prilikom planiranja ortodontske terapije, koju je iz navedenih razloga ponekad i nemoguće provesti ", objašnjava dr.sc. Marija  Magdalenić - Meštrović, dr.med.dent., specijalist ortodoncije i voditeljica Odjela ortodoncije i RTG kabineta.

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

 „Kako se radi o specifičnoj populaciji koja se i emocionalno veže za terapeuta pri sanaciji zubi i stekne povjerenje u svog doktora, nije etički prekinuti dobro započetu suradnju pacijent - terapeut zbog administrativnih pravila (tj. godina života pacijenta)“, istaknula je dr. sc. Magdalenić Meštrović. 

Informiranje roditelja, usvajanje navike pravilne brige o oralnom zdravlju, ispravnom četkanju zubi, redoviti pregledi i prije svega uspostavljanje dobrog odnosa sa specijalistima stomatolozima je izrazito važno. Osim suradnje s kolegama stomatolozima, udrugama i prisustva na skupovima koji organiziraju, stomatolozi specijalisti mnogo vremena posvećuju edukaciji roditelja/skrbnika i djece, a njihovi mali pacijenti nakon svakog dolaska stomatologu dobivaju prigodnu diplomu i kape i majice posebno dizajnirane za njih, kao nagradu za hrabrost. Uza sve ciljeve projekta koje podrazumijevaju pružanje što bolje zdravstvene stomatološke skrbi, kao dugoročni cilj ističu preventivno djelovanje i sprečavanje posljedica do kojih može dovesti neadekvatna briga o oralnom zdravlju.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije