Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JADRAN

Što je ove godine drukčije nego inače u domaćem turizmu

uvala
Boris Ščitar
18.05.2010.
u 07:53

Naš turizam čak povećava broj gostiju iz više zemalja u kojima broj putnika za inozemstvo – pada.

Hrvatski turizam uza sve svoje nedostatke krizi odolijeva neočekivano dobro. Niz dobrih vijesti počinje još 2008., koju mnoge zemlje zbog prvih minusa već računaju kao početak krize, a Hrvatska je bilježi kao rekordno dobru s više od 11 milijuna turista, 57 milijuna noćenja i – s gotovo 7,5 milijardi eura deviznog priljeva. Lani se uspjelo doseći 10,9 milijuna gostiju, malo više od 56 milijuna noćenja, te milijardu prihoda manje. Takav su, pak, minus mnoge turističke zemlje, suočene s dvoznamenkastim padom broja gostiju, u 2009. mogle samo sanjati.

“Mnogi u svijetu, ali i na Mediteranu, suočeni su s ozbiljnim podbačajima. Mi smo uistinu rijetka zemlja koja je 2008. još bila u plusu, a lani s minimalnim podbačajem. Prešli smo dva posto udjela u europskom turizmu i sada svaki drugi europski gost dolazi k nama”, hvali se ministar turizma Damir Bajs.

Pritom, gosti u Hrvatskoj borave noće dulje nego prije, što je netipično za Europu u kojoj turisti skraćuju boravak. Hrvatska je mimo trendova i u omjeru domaćih i stranih gostiju. Dok većina zemalja osjeća nedostatak stranaca i uz velike ih napore nadomješta domaćim gostima, Hrvatska s uspjehom održava broj stranih turista (istina, ne nalazi odgovora za podbačaj domaćih). Naš turizam čak povećava broj gostiju iz više zemalja u kojima broj putnika za inozemstvo – pada. Cilj je 2010. sve ponoviti. I ministar i branša tvrde da je to posve izgledno unatoč predsezonskome minusu, a ne isključuju ni mali plus.

Ključne riječi

Komentara 1

TH
than
22:48 18.05.2010.

Nije to do nas, nego do naseg geografskog polozaja... Mi smo nesposobni i hranu prodavati, a kamoli da se bavimo turizmom. Ali eto, pogodilo nas je, pa cak i, ako vulkan proradi cijelo ljeto, opet je do nas lagano doci automobilom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije