Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sada znamo...

Što će se zaista dogoditi kada progutate žvakaću? Evo ovo...

Žvakača
Foto: Thinkstock
21.06.2016.
u 09:16

Što će se zaista dogoditi kada progutamo gumu za žvakanje, za BuzzFeed je otkrila Lisa Ganjhu, profesorica medicine na NYU Longone Medical Centru u New Yorku

Žvakaća guma ne smije se progutati! Ako ju progutate, ostat će vam u želucu godinama, zalijepit će se za crijeva!

To su upozorenja koja su mnogi slušali u djetinjstvu i neki će i danas ta ista upozorenja prenijeti svojoj djeci. 

No, što će se zaista dogoditi kada progutamo gumu za žvakanje, za BuzzFeed je otkrila Lisa Ganjhu, profesorica medicine na NYU Longone Medical Centru u New Yorku.

Tvrdi da je ljudski probavni trakt dovoljno jak da probavi žvakaću. Želučana kiselina i enzimi će se za to pobrinuti, pojašnjava. Jedina razlika je u tome što su bazni sastojci gume netopljivi pa se neće apsorbirati u tankom crijevu kao i većina namirnica koje konzumiramo. To ne znači da će ostati u crijevima zauvijek već će se ti dijelovi pomiješati s ostacima hrane i proći će kroz naš probavni sustav i u konačnici biti izbačeni.  

Jedina prava prijetnja kod gutanja žvakaće gume je da progutamo preveliku, posebice ta opasnost prijeti djeci. Ako dijete proguta preveliku žvakaću gumu, može mu zapeti u grlu i može se početi gušiti, upozorava Ganjhu. 

Ako se žvakaća proguta, nema opasnosti. Ali zašto onda mnogi tako uporno upozoravaju da se ne smije progutati?

Ganjhu smatra da je razlog u tome što žvakaća guma nema nikakvih nutritivnih vrijednosti pa onda nije ni logično da ih progutamo. 

>>Može li žvakaća guma zamijeniti pranje zubi pastom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije