Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pandemija

Statistike kažu da je svaki šesti Hrvat predebeo

debeli
Reuters/PIXSELL
Autor
Sonja Hoffman
26.04.2010.
u 17:27

Stanje organizma bilježi se i na aparatu koji analizira strukturu tijela i izračunava starost organizma, koja se ne mora podudarati s godinama.

Novi centar za medicinski kontrolirano reguliranje tjelesne težine otvoren je danas u Poliklinici Nemetova.

– Prema podacima SZO-a, Hrvati su šesti najdeblji narod na svijetu, a Hrvatice su na visokom 22. mjestu – rekla je nutricionistica Mirela Marić, voditeljica Centra. Debljina je u nas, ističe, poprimila pandemijske razmjere.

– Osim dijabetesa tipa 2 koji pretili imaju u 61 posto slučajeva, 11 posto ih ima visok rizik za obolijevanje od tumora dojke i debelog crijeva, a čak 34 posto za tumor maternice – upozorila je M. Marić. Osobe koje se odluče na program mršavljenja u Centru trebaju proći sve liječničke kontrole kako bi se i program gubitka kilograma prilagodio njihovu zdravstvenom stanju.

– Riječ je o pregledima internista uz EKG te laboratorijskim pretragama, a po potrebi u tretmanu sudjeluje i fizijatar – objasnila je M. Marić.

Stanje organizma bilježi se i na aparatu koji analizira strukturu tijela te izračunava stvarnu biološku starost organizma koja se ne mora podudarati s godinama.

– Strujni krug otkriva u kakvu su stanju mišići, koliko tijelo ima vode, minerala i masti te individualnu potrošnju energije koja ovisi o bazalnome metabolizmu svake osobe – objasnila je M. Marić. Slijedi propisivanje individualne niskokalorijske prehrane i vježbi u centru za fitness poliklinike.

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
06:40 27.04.2010.

Prelijepi, talentirani pametni, prepotentni...pa i debeli! Sve smo, samo zadnje nismo!?!

NE
nergal
18:56 26.04.2010.

Toplo preporučujem knjigu \"Kineska studija\" od dr. Campbella. Zanimljiva knjiga o prehrani, pretilosti, bolestima i cjelokupnom sustavu koji je zaslužan za zdravstvene probleme s kojima se suočavamo.

Avatar valic
valic
17:46 26.04.2010.

unatoč tome, prije bih rekao da je ovo neki amer na fotografiji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije