Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Darovi za djecu

Sigurne igračke: One na struju smiju imati napon do 24 V!

'02.12.2010., Tkalciceva ulica, Zagreb - Blistavi bozicni i novogodisnji ukrasi u centru grada. Sveti Nikola i Krampus.  Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
Foto: 'Goran Jakus/PIXSELL'
1/3
26.11.2012.
u 09:00

Što je dijete manje, igračka mora biti veća. Pazite na oštre rubove i šiljke

 

Vrijeme blagdanskog darivanja približava se, pa iako je kupnja darova postala luksuz, za najmlađe teško da ćemo propustiti iznenađenja u čizmici za Nikolinje i šarene pakete ispod božićne jele. A uoči kupnje blagdanskih darova, dobro je na vrijeme se informirati i odmjeriti ponudu igračaka.

Zapletaj crijeva

Svakako treba imati na umu da igračka mora biti primjerena dobi djeteta kojem je namijenjena i da ne smije biti izvor mogućih ozljeda, što može biti slučaj s naizgled bezazlenim igračkama. Europska komisija u suradnji s državama članicama, potrošačkim organizacijama te predstavnicima industrije i trgovaca, u sklopu kontinuirane kampanje "Europska sigurnost igračaka", objavila je vodič koji pomaže izabrati zdravstveno ispravne igračke i pravilno ih koristiti.

– Proizvođači dječjih igračaka, nastojeći ostvariti što veću dobit, nude proizvode od kojih su neki upitne kvalitete i potencijalno opasni za zdravlje djeteta te mogu ugroziti njegov život. Najveći su problem u EU, ali i u Hrvatskoj, igračke iz Kine i s Dalekog istoka. U Hrvatsku se godišnje uveze igračaka u vrijednosti oko 180 milijuna kuna, a 20% je zdravstveno neispravno – kaže Sanja Keretić, predsjednica Varaždinskog potrošača.

Igračka može uzrokovati teške posljedice. Dlačice ili kosa koja ispada s plišanih igračaka i lutaka dijete može udahnuti ili progutati. Loše šivana igračka može se otparati, a punjenja završiti također u djetetovim ustima. Gušenje, zapletaj crijeva ili infekciju mogu izazvati i sitni dijelovi (magnetići, oči ili gumbi koji otpadnu s igračke), pa treba paziti da predmeti koje novorođenčadi i djeci mlađoj od tri godine dajemo u ruke nemaju odvojivih dijelova (manjih od 30 mm) koji se mogu progutati ili gurnuti u nos ili uho.

Reproduktivno zdravlje

Igračke ne smiju imati oštre, nazubljene bridove i šiljaste vrhove na koje se može porezati. Pazite da neadekvatna igračka starijeg djeteta ne dođe u ruke mlađeg. – Igračka ne smije imati otvore veličine između 0,5 i 1,2 cm, jer se u njih može zaglaviti prst djetetove ruke ili noge, ističe S. Keretić. Mora biti stabilna, čvrsta, a savitljivi dijelovi ne smiju moći ukliještiti djetetov prst.

Opasno je i otpuštanje boje s drvenih igračaka. Baloni znaju biti obojeni otrovnim bojama koje pri napuhavanju, putem sline mogu ući u organizam, a dijelovi puknutog balona mogu potpuno zatvoriti dječje dišne putove. Premda u igračkama zabranjeni, i dalje se koriste ftalati, spojevi za omekšavanje plastičnih masa koji utječu na reproduktivno zdravlje djece u dobi do tri godine. Vodič za sigurnu kupnju za one2play izradila je mr. Vjerla Haberle, voditeljica odjela za predmete opće uporabe HZJZ-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije