Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tradicija

Ručak s obitelji smanjio bi rizik od pretilosti kod djece za 40 posto

restoran
09.02.2010.
u 10:11

Moderan način života kriv je za epidemiju pretilosti kod djece. Obroci s obitelji važni su jer se tada razgovara te manje i sporije jede.

Tradicionalna obiteljska rutina može zaustaviti rastući trend debljanja djece, pokazala su to najnovija istraživanja. Rizik od pretilosti smanjio bi se za čak 40 posto kod četverogodišnjaka kada bi obroke dijelili s roditeljima. No rizik bi se još više smanjio kada bi djeca dovoljno spavala i manje gledala televiziju.

– Ovo istraživanje je vrlo važno jer predlaže rješenje za prevenciju pretilosti djece – objasnila je voditeljica istraživanja dr. Sarah Anderson.

Broj pretile djece u Velikoj Britaniji udvostručio se u posljednjih 20 godina. Oko 10 posto šestogodišnjaka pretilo je i to je velika prijetnja zdravlju, dok je 17 posto pretilih među 15-godišnjacima.

Znanstvenici sa Sveučilišta Ohio analizirali su podatke prikupljene u velikoj zdravstvenoj studiji u kojoj je sudjelovalo 8550 djece rođene 2001. godine. Fokusirali su se na tri rutine; večera s obitelji pet puta tjedno, spavanje najmanje deset sati i gledanje televizije manje od dva sata radnim danom. Kod djece čije obitelji prakticiraju sve ovo, 14 posto bilo je pretilo. U suprotnosti s time, 24,5 posto pretile djece je u obiteljima koje ne prakticiraju ni jednu od ove tri stavke. Prema ovom istraživanju prihvaćanje samo jedne ove rutine smanjilo bi rizik od pretilosti.

– Moderan način života kriv je za epidemiju pretilosti. Obroci s obitelji važni su jer razgovarate, jedete manje i sporije. Djeca bi trebala biti aktivnija, manje gledati televiziju i igrati igrice, ali i jesti zdraviju hranu – rekao je David Haslam, predsjednik Nacionalnog odbora za pretilost.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije