Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nesretno dijete

Roditelji, oprez! Ovo je osam stvari koje radimo, a mogu ugroziti našu djecu

dijete
Foto: Thinkstock
28.01.2014.
u 14:37

Ponekad se naši snovi kose s njihovima, ponekad se ponašamo previše zaštitnički...

Djeca su nam najveće blago u životu i roditelji im žele pružiti najbolje. Ponekad se naši snovi kose s njihovima, ponekad se ponašamo previše zaštitnički...

Odgajanje djeteta zasigurno je najveći izazov u životu svakog roditelja i stvara najveće strahove. Na što moramo paziti da naša djeca ne postanu depresivna, bez samopouzdanja, da ne ulaze u konflikte s ostalom djecom i ne pate od kroničnih emocionalnih problema? Teško je naći jedinstven odgovor na ova pitanja, ali Huffington Post opisuje osam situacija koje bismo trebali izbjegavati ako ne želimo da naša djeca postanu baš takva.

1. Ignoriranje djetetovih osjećaja

Ako vaše dijete izražava tugu, ljutnju ili strah, a vi te osjećaje ignorirate, podcjenjujete ili im se izrugujete, poručit ćete im da je ono što oni osjećaju – pogrešno. Samim time može se stvoriti kriva slika u dječjim glavama da ih ne volite bezuvjetno, bez obzira na to tko su oni, kakvog su karaktera i što osjećaju.

Nemojte na ovaj način propustiti priliku sa svojom djecom imati odnos pun povjerenja i pokazati im kako se "boriti" s ranjivošću. Njihovi osjećaji su stvarni, baš kao i vaši pa im pokažite da imate razumijevanja.

2. Nedosljedna pravila

Postavite pravila i budite dosljedni. Dijete mora znati što od njega roditelji očekuju, a pravila i postavljene smjernice i granice postavit će okvire unutar kojih će se dijete razvijati. Definirajte što je dobro, a što loše. Ako im ne postavite smjernice, dijete će biti prepušteno samo sebi u otkrivanju vrijednosti i samih sebe, a to, navodi se, može dovesti do niskog samopouzdanja djeteta i problematičnog ponašanja.

3. Dijete kao prijatelj

Nemojte nikada dijeliti sa svojim djetetom osobne brige ili probleme koje imate u vezi sa svojim partnerom. Dijete nije prava osoba od koje biste trebali tražiti savjet. Ako se pokažete bespomoćni i poraženi, dijete vas neće naučiti poštovati i ponašat će se prema vama kao prema sebi ravnima ili vas čak doživljavati inferiornije jer ste njih "iskoristili" za vlastitu terapiju.

Djetetu morate pokazati da ste sposobni suočiti se s problemima i stati im na kraj, da se možete suočiti sa svim izazovima i stresnim situacijama u životu. Budite realni, imajte svoje osjećaje, ali nemojte njima opterećivati svoju djecu. Vi morate za njih biti stijena na koju se oni uvijek mogu osloniti.

4. Ne omalovažavajte drugog roditelja

Ako pred djetetom nikada ne pokažete znakove pažnje i ljubavi prema svojem partneru, vaše dijete neće moći razviti sliku što to ljubav je i kako se očituje. Ako omalovažavate svojeg partnera ili partnericu, prijetite razvodom ispred djeteta, dijete će imati kroničan osjećaj tjeskobe. Ako ste se već rastali, a vi ste i dalje hladna, daleka, ogorčena, ljutita osoba te okrivljavate svog bivšeg supružnika, šaljete suptilnu poruku djetetu da je vaš bivši partner uzrok razvoda te da vi morate biti onaj roditelj kojem dijete mora biti više naklonjeno. Pogrešno!

5. Kažnjavanje neovisnosti

Ako kažnjavate svoje dijete jer odrasta i traži svoju dozu neovisnosti, stvarate im osjećaj krivnje zbog njihovih prirodnih potreba koje imaju tijekom odrastanja, a to može uzrokovati nedostatak samopouzdanja i stvoriti negativne posljedice dok izrasta u neovisnu osobu.

6. Ne pokušavajte od djeteta stvoriti "drugo ja"

Ako pokušavate učiniti da dijete bude baš poput vas, da se ponaša kao vi, pokušate preslikati svoj vlastiti imidž i ponašanje na dijete, odajete sliku da ga ne volite zbog toga kakvo zaista jest već zbog toga kako dobro "igra ulogu". Zbog toga će se dijete uvijek dodvoravati umjesto da radi ono što zaista želi i brinut će se je li to napravilo dovoljno dobro.

7. Miješati se u djetetove odnose

Svako vaše interveniranje kada je riječ o odnosu vašeg djeteta s nekim drugim osobama, poput učitelja ili prijatelja, može poljuljati njihov osjećaj zrelosti. Nemojte odmah trčati u školu na razgovor s djetetovim učiteljem ako se stvori neki problem ili intervenirati ako se dijete nađe u nekom sukobu s prijateljem. Na taj način dijete će teško naučiti na koji način će tijekom odrastanja pronaći vlastite izlaze iz takvih situacija.

8. Imati previše zaštitnički odnos prema djetetu

Kada pokušavamo zaštititi svoju djecu od baš svakog problema ili lošeg osjećaja, to može dovesti do niskog samopouzdanja djeteta i narcisoidnosti.

Očekuju da dobiju sve što smatraju da zaslužuju, a kada se to ne dogodi, mogu postati zbunjeni i depresivni.

>>Evo kako tjelesna forma može poboljšati uspjeh u školi

>>Evo kako nezaposlenost uništava zdravlje, prijateljstvo i budućnost

Komentara 3

Avatar SINIŠA POLJAK
SINIŠA POLJAK
14:58 28.01.2014.

Bilo bi divno kad bi bilo više ovakvih članaka. Svaka čast autoru i uredniku.

DU
Deleted user
15:25 28.01.2014.

ovo pod 4. često nisu samo suptilne poruke nego i pravi otvoreni ratovi u koje se uvlače djeca na strani jednog ili drugog roditelja

HE
Hellagood
15:52 28.01.2014.

Napokon tekst o odgoju koji ima veze sa strukom :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije