Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jede se u svako doba dana

RECEPT DANA Ukusna, mekana i mirisna: Originalna talijanska Focaccia

shutterstock
22.08.2025.
u 09:30

Najbolje ju je jesti još toplu, uz sir, masline, pršut ili jednostavno samu – umočenu u ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Focaccia je jedno od najpoznatijih jela talijanske kuhinje – jednostavan, ali mirisan i mekan kruh koji se peče u plitkom plehu i bogato prelijeva maslinovim uljem. U Liguriji, gdje se vjeruje da je nastala, focaccia se jede u svako doba dana: za doručak uz cappuccino, kao snack u pekarnici ili uz čašu vina navečer. Njena čar leži u savršenom spoju hrskave korice, prozračne unutrašnjosti i prepoznatljivog okusa maslinovog ulja i krupne soli.

Sastojci (za pleh 30×40 cm):

  • 500 g glatkog brašna
  • 325 ml mlake vode
  • 7 g suhog kvasca (ili 20 g svježeg)
  • 10 g soli
  • 30 ml maslinovog ulja (+ dodatno za premazivanje)
  • 1 žličica šećera
  • krupna morska sol (za posipanje)
  • svježi ružmarin (po želji)

Priprema: U zdjelu ulijte mlaku vodu, dodajte šećer i kvasac pa ostavite 10 minuta da se aktivira. Dodajte brašno, sol i maslinovo ulje pa umijesite glatko i elastično tijesto. Tijesto premažite tankim slojem ulja, pokrijte i ostavite da se diže 1–1,5 sat dok ne udvostruči volumen. Prebacite tijesto u nauljeni pleh, lagano ga raširite prstima i ostavite još 30 minuta da odmori. Nakon dizanja, prstima utisnite rupice po površini tijesta. Prelijte obilno maslinovim uljem, pospite krupnom soli i, po želji, grančicama ružmarina. Pecite u pećnici zagrijanoj na 220 °C oko 20–25 minuta, dok ne dobije zlatnosmeđu koricu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja

Pretplata