Sataraš je jedno od onih jela koje se prenosi s generacije na generaciju. Tradicionalno se priprema ljeti, kada su rajčice, paprike i luk u svom punom sjaju. Ovo lagano povrtno jelo prisutno je u gotovo svim kuhinjama regije, a posebno je omiljeno u Slavoniji, Vojvodini i dijelovima Bosne i Dalmacije. Bilo da se poslužuje uz jaja, rižu, tjesteninu ili jednostavno s kriškom domaćeg kruha, sataraš pruža topli, domaći osjećaj u svakom zalogaju.
Sastojci:
- 2 žlice ulja (suncokretovo ili maslinovo)
- 2 glavice luka
- 2–3 zelene ili crvene paprike
- 3–4 zrele rajčice
- Sol i papar po ukusu
- Po želji: jedno jaje, malo mljevene crvene paprike, ljuti feferon ili tikvica
Priprema: Luk ogulite i narežite na tanke “polumjesece”. Papriku očistite od sjemenki i narežite na trakice. Rajčice ogulite (lakše ide ako ih kratko uronite u kipuću vodu), pa nasjeckajte na kockice. Na ugrijanom ulju u dubljoj tavi ili loncu pirjajte luk dok ne omekša i postane staklast (oko 5 minuta). Dodajte papriku i pirjajte još 5–10 minuta, dok malo ne omekša. Povremeno promiješajte. Umiješajte rajčice i pirjajte na laganoj vatri oko 15 minuta, dok se rajčice ne raspadnu i povrće poveže u gustu, sočnu smjesu. Posolite i popaprite po ukusu. Po želji, možete dodati prstohvat mljevene crvene paprike za dodatnu boju i aromu. Ako želite, na kraju možete umiješati jedno jaje i kratko promiješati dok se ne zgusne – dobit ćete malo jači, zasitniji sataraš.