Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAVA NAMIRNICA

RECEPT DANA Spremate je samo s uljem i octom? Vrijeme je da probate posve nove verzije zelene salate

Shutterstock
07.06.2025.
u 07:03

Iako je najčešće jedemo sirovu, može se i lagano pirjati, peći ili kombinirati s voćem, orašastim plodovima, mesom, sirevima i raznim preljevima

Zelena salata od pamtivijeka je nezaobilazan dio svakodnevne prehrane, a sve češće se na tanjurima pojavljuje kao glavno jelo, a ne samo prilog. Osim što je bogata vlaknima, niskokalorična i prepuna vitamina (A, C, K) i minerala (kalij, folna kiselina), zelena salata pomaže probavi i hidrataciji jer sadrži visok udio vode. Postoji više vrsta – kristalka, puterica, rimska, endivija, rukola, matovilac – i svaka ima svoju teksturu i aromu. Iako je najčešće jedemo sirovu, može se i lagano pirjati, peći ili kombinirati s voćem, orašastim plodovima, mesom, sirevima i raznim preljevima. U nastavku donosimo pet jednostavnih i raznolikih recepata sa zelenom salatom koji će zadovoljiti različite ukuse i prehrambene navike.

Salata s tunjevinom i kuhanim jajima: U veću zdjelu ubacite usitnjenu zelenu salatu, dodajte ocijeđenu tunjevinu iz konzerve, narezana tvrdo kuhana jaja, malo kukuruza i začinite maslinovim uljem i limunovim sokom. Ova salata je zasitna, hranjiva i izvrsna za brz i zdrav ručak. 

Mediteranska salata: Kombinirajte hrskavu zelenu salatu s polovinama cherry rajčica, kockicama fete, crnim maslinama i tanko narezanim krastavcem. Prelijte mješavinom maslinovog ulja, limunova soka i sušenog origana za autentičan okus Mediterana.

Salata s piletinom i dresingom od jogurta: Na podlogu od zelene salate posložite trakice grilane piletine, a zatim prelijte s laganim dresingom od grčkog jogurta, meda, limunova soka i senfa. Idealna je kao kompletan obrok, osobito ljeti, jer je lagana, a opet bogata proteinima.

Slatko-slana salata s orasima i jabukom: Zelenu salatu natrgajte i pomiješajte s tanko narezanom jabukom, grubo sjeckanim orasima i šakom suhih brusnica. Prelijte balzamičnim octom i maslinovim uljem za bogat i kontrastan okus koji se odlično slaže s mesnim ili sirovim jelima.

Veganska salata s avokadom i slanutkom: Na podlogu od zelene salate dodajte kockice zrelog avokada i kuhani slanutak, a zatim sve prelijte osvježavajućim preljevom od limetinog soka, tahinija i prstohvata soli. Ova salata je bogata biljnim proteinima i zdravim mastima, idealna za one koji žele obrok bez životinjskih proizvoda.

GALERIJA: RECEPT DANA Imamo 7 recepta za jela koja se spremaju za pola sata i koštaju svega nekoliko eura

1/8
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja

Pretplata