Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imitacija stila

Premijerka nosi vjernu kopiju Fendijeve torbe

kosor (1)
Foto: Robert Anić/Pixsell
1/6
26.10.2010.
u 17:08

Iz Vlade su prvo poručili da je riječ o imitaciji, ali kada su shvatili da time krše Kazneni zakon, preformulirali su to u '‘torbu sličnu originalu’'

Crna kožnata torba premijerke Jadranke Kosor izazvala je mnogo polemika u javnosti. Prozvana da nosi torbicu Peekaboo modne kuće Fendi vrijednu više od 15 tisuća kuna, čime je navukla na sebe bijes poreznih obveznika i građana Lijepe Naše čija prosječna plaća jedva da premašuje pet tisuća kuna, predsjednica Vlade oglasila se preko glasnogovornice Martine Banić rekavši kako ne nosi original nego imitaciju.

No, takvo opravdanje navuklo je premijerki novu nevolju na vrat - Kazneni zakon koji u 232. članku za svakog “tko bez ovlaštenja rabi proizvod koji je predmet patentne zaštite” predviđa novčanu kaznu ili čak i kaznu zatvora do tri godine. Suočeni s tom prijetnjom, iz  Vladina ureda su se nakon konzultacija s Jadrankom Kosor ispravili.

- Nije riječ o imitaciji jer ta torba nigdje nema nikakvih obilježja spomenute kuće. Jednostavno je riječ o torbi koja je nalik na Fendijevu torbu. A takvih torbi može se naći posvuda - rekla nam je glasnogovornica Banić.

I uistinu, premijerkina torba, iako neodoljivo podsjeća na original, ipak je samo vjerna kopija. To se najbolje vidi na kopči koja na originalnoj torbi Peekaboo ima ugravirana slova Fendi, dok je kopča na premijerkinoj torbi bez slova te je nešto manja od originalne. Ipak, “slučaj torba” nije usamljen. Već su se vodile i velike rasprave o premijerkinu nakitu - za koji se nakon stručne ekspertize pokazalo da je prilično skroman. Raspravljalo se i o broševima, koji su Kosoričin zaštitni znak, za koje su zlatari procijenili da su uglavnom od kristala Swarovski.

Kada su u pitanju torbe, premijerka je još u svibnju plijenila pozornost navodnom Fendijevom torbom za koju su neki procijenili da vrijedi čak 35 tisuća kuna. Međutim i tada se pokazalo da nije riječ o originalu nego o kopiji. I premijerkin susret s Barackom Obamom obilježila je torba domaće dizajnerice Mine Petre, koju premijerka nije smjela unijeti u prostoriju u kojoj se trebala susresti s američkim predsjednikom pa je torbu ostavila - na tlu. Tu su vijest tada prenijeli svi vodeći svjetski mediji.

Ključne riječi

Komentara 151

Avatar alibaba
alibaba
17:25 26.10.2010.

Tu je torbu dobila iz poslijednje zapljene koja se treba uništiti u Rijeci...

LI
Lijenchina
17:59 26.10.2010.

Zakaj je to važno? Kakvu nosi, nek je puna novca i nitko se ne bude bunio!

OB
-obrisani-
22:04 26.10.2010.

25.10.2010. u 22:07h marko53 je napisao/la: Dobro je što se nisam vratio u Hrvatsku.Plašio sam se mobilizacije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije