Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIPAZITE

Ovih šest stvari ne biste trebali čistiti octom: Na njima će napraviti više štete nego koristi

Shutterstock
23.07.2022.
u 07:00

Ocat sadrži kiselinu što mu pomaže da prolazi kroz čvrstu masnoću, prljavštinu i kamenac

Alkoholni je ocat jedno od najpopularnijih prirodnih sredstava za čišćenje koje svi imamo u svojoj kuhinji, a zbog svoje kiselosti na mnogim površinama može napraviti 'čuda'. No, iako je on ekološki prihvatljiv i prirodan, postoje neka područja doma na kojima je bolje izbjegavati čistiti s octom jer zbog svog sastava može napraviti više štete nego koristi, piše Real Simple.

Stavljate sol na mrlje ili one od vina čistite vodom? Kakve pogreške! I ovo radite krivo...

1/8

Elektronski uređaji

Iako ocat dobro čisti prozore, on može oštetiti zaštitni sloj, odnosno premaz protiv odsjaja na zaslonima televizora, mobilnih telefona i računalnih monitora.

Ploče i podovi od prirodnog kamena

Čak i ako su vaše prekrasne ploče i podovi od prirodnog kamena zabrtvljeni, ne biste trebali koristiti ocat za čišćenje granita, mramora ili vapnenca. Razina kiselin u octu je prejaka za materijal i može uzrokovati nagrizanje ili oštećenje brtvila. Osim toga, površine se mogu istrošiti, promijeniti boju, i izgubiti sjaj i glatkoću

Lijevano željezo

Ocat uzrokuje pojavu rupa i hrđanje na površinama od lijevanog željeza tako da uklanja začinska ulja koja štite željezo. Nikada nemojte dopustiti da ocat stoji dulje vrijeme na lijevanom željezu.

Kuhinjski noževi i uređaji od nehrđajućeg čelika

Ocat može uzrokovati udubljenja na oštricama noževa od nehrđajućeg čelika i završnoj obradi uređaja, osobito ako se pusti da stoji neko vrijeme. 

Voštane i neobrađene drvene površine

Dok se razrijeđeni ocat može koristiti čišćenje podova i ormara obloženih poliuretanom, nerazrijeđeni ocat uzrokovat će promjenu boje, a može i 'pojesti' neke rubove na drvu s voštanim završnim slojem ili neobrađenom drvu.

Gumene brtve i crijeva 

Nerazrijeđeni ocat prejak je za korištenje na gumenim brtvama i crijevima u nekim malim kućanskim aparatima, perilicama posuđa i perilicama rublja i može uzrokovati raspadanje nekih vrsta gume. Prije upotrebe octa za čišćenje unutrašnjosti ili vanjski dio aparata, provjerite priručnik za uređaj.

Ova mjesta mnogi zaborave očistiti, a puna su bakterija!  

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
08:47 23.07.2022.

I tako...nož postade uređaj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije