Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opasnost i za odrasle

Ova naizgled bezazlena 'sitnica' smanjuje koeficijent inteligencije

pamćenje
Foto: Thinkstock
04.06.2015.
u 16:45

Opširna studija koju su proveli danski znanstvenici pokazala je zabrinjavajuće podatke

Opće je poznata činjenica da infekcije slabe imunološki sustav, no znanstvenici su sada otkrili kako mogu smanjiti i kognitivne sposobnosti. Opširna studija u kojoj je sudjelovalo 190.000 Danaca rođenih između 1974. i 1994. godine otkrila je veliku vjerojatnost da će se ljudima koji su hospitalizirani zbog neke vrste infekcije smanjiti kvocijent inteligencije, navodi Science Daily.

– Oni pojedinci koji su bili hospitalizirani jednom imali su niži kvocijent inteligencije za 1,76 od prosjeka. Kod onih koji su bili hospitalizirani pet ili više puta, IQ je bio niži za 9,44 od prosjeka – objasnio je voditelj istraživanja dr. Michael Eriksen Benrós s Centra za mentalno zdravlje sa Sveučilišta u Kopenhagenu koji je studiju proveo u suradnji sa Sveučilištem u Aarhusu.

– Uočili smo da na mozak utječu sve vrste infekcija. Sada je potrebno provesti dodatna istraživanja o povezanosti imunološkog sustava i mentalnog zdravlja – poručio je Eriksen Benrós.

>>Tko je pametniji – računalo ili čovjek?

>>Visoki IQ nije ključ uspjeha! Važnija je emocionalna i socijalna inteligencija

Komentara 10

LJ
ljutko
16:54 04.06.2015.

Gluposti

SA
sasoon
17:31 04.06.2015.

Kako brzopleto zaključuju, možda je situacija obrnuta, možda ljudi niže inteligencije imaju lošiji imunološki sustav. Možda uopće jedno nije uzrok drugome, nego treća stvar je uzrok i jednom i drugom...

Avatar SimeDjodan
SimeDjodan
18:07 04.06.2015.

A tek da su proveli ovu studiju u vladi RH, onda ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije