Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROTIV GLADI

Osim što štite od raka, rajčice pomažu i u mršavljenju

rajčica
Pixsell
04.11.2009.
u 10:26

Smatra se kako rajčice obiluju sastojcima koji mijenjaju razinu hormona odgovornih za apetit zbog čega su savršeno jednostavan i jeftin način da prebrodimo glad.

Zaboravite na razvikane dijete i vojne režime vježbanja! Čini se da je za vitku liniju dovoljno jesti što više rajčica. Istraživanja su naime pokazala kako se nakon što pojedemo voće osjećamo bolje i zadovoljnije čime se suzbija potreba za grickanjem, najvećim porokom kada je u pitanju mršavljenje.

Smatra se kako rajčice obiluju sastojcima koji mijenjaju razinu hormona odgovornih za apetit zbog čega su savršeno jednostavan i jeftin način da prebrodimo glad.

Ovi su zaključci rezultat istraživanja o dobrobitima obogaćivanja bijelog kruha voćem i povrćem. Tijekom studije skupini žena od 18 do 35 godina prosječne težine ponuđeni su sendviči sa sirom i kruhom i oni u koje su dodani mrkva ili rajčica. Pretpostavljalo se kako će zbog dodatnih vlakana najbolje rezultate imati sendviči s mrkvom, no pokazalo se kako su glad najbolje utažili sendviči s rajčicom.

- S obzirom da je riječ o maloj studiji, još ne možemo reći koji je glavni sastojak rajčice, no statistike koje smo dobili itekako su značajne - objasnila je dr. Julie Lovegrove koja je radila na istraživanju.

Pretpostavlja se da bi najveći utjecaj na utaživanje gladi mogao imati likopen, pigment koji rajčici daje crvenu boju. Likopen je i inače poznat po svojim dobrim svojstvima, od toga da potiče plodnost do smanjenja rizika od oboljenja od raka, posebno raka prostate.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije