Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VINISTRA U POREČU

Od 130 izlagača zlatnim odličjem nagrađeno je 51 vino

Vinistra,vino
Foto: Vinsitra
1/3
11.05.2014.
u 14:26

Oznaku IQ - Istrian Quality - priznanje za najbolju kvalitetu istarske malvazije dobile su 23 malvazije prošlogodišnje berbe te dvije zrele malvazije

Danas u Poreču završava 21. Vinistra, koja je okupila 130 izlagača. U središtu trodnevne priredbe je promocija istarskih posebnosti, kroz posebne programe naglašavana je važnost autentičnih vina za bolju prepoznatljivost Istre kao vinske regije, kažu organizatori. Tradicionalno, izložbu vina u porečkoj sportskoj dvorani Žatika prate i gastro događanja, kušanja, predstavljanja, seminari i sl. Vinistra je ugostila i Mikea DeSimonea i Jeffa Jensena, poznate i kao World Wine Guys, urednike u vinskom i lifestyle magazinu Wine Enthusiast te suradnike na The Huffington Postu.

Oni su govorili o važnosti vinskih regija te predstavili primjere zemalja i regija koje su postigle uspjeh na svjetskom tržištu vina, s posebnim osvrtom na pozitivne aspekte hrvatskog i istarskog vinarstva, kao i na mogućnost daljnjeg napretka u cilju povećanja tržišnog udjela. Za poseban doprinos Vinistri nagrađen je dugogodišnji predsjednik ocjenjivačkog suda Vinistre dr.sc. Mario Staver. Zlatne medalje dobilo je 51 vino, tri rakije i sedam maslinovih ulja.

Za Svijet malvazija, uzorci su pristigli iz šest zemalja, a dodijeljena je 21 zlatna medalja. Dešković je nagrađen za najbolju mladu malvaziju, Cattunar za najbolju zrelu malvaziju, Agrolaguna za najbolji mladi teran, Benvenuti za najbolji zreli teran te slovenski Steras za najbolji zreli refošk. Oznaku IQ - Istrian Quality - priznanje za najbolju kvalitetu istarske malvazije dobile su 23 malvazije prošlogodišnje berbe te dvije zrele malvazije

. Iz lanjske berbe dobile su ih malvazije proizvođača Agrolaguna, Capo, Sirotić, Damjanić, Ravalico, Dešković, Kozlović, Terzolo, Bertoša, Trapan, Geržinić, M. Peršurić, Legovina, Vivoda, Vina Zigante, Tomaz, Benvenuti, Matošević, Cattunar, Peruničić, Novacco, Zigante d.o.o. i Medea. Za odležalu malvaziju berbe 2011. i 2012. oznaku su primile vinarije Trapan i Matošević. Poseban razlog za slavlje ove je godine imala porečka Agrolaguna, koja je dobila pregršt zlatnih i srebrnih odličja i ta svoja nagrađena vina predstavila na posebnoj degustaciji usred vinograda.

>>Vinogradi i vinarije osvajaju Konavle, privlače i turiste

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije