Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobar za crijeva, srce i šećer

Nutricionistkinja: Pet razloga da češće radite popularni namaz od slanutka, humus

shutterstock
02.11.2021.
u 07:00

Studije pokazuju da humus može pomoći u smanjenju razine kolesterola lipoproteina niske gustoće (LDL), te smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Humus je jelo koje potječe s Bliskog istoka, a bogato je dobrim mastima, vlaknima i biljnim proteinima, kaže kaže nutricionistkinja Nicola Shubrook i dodaje nekoliko razloga da taj ukusni namaz spremate češće.

1. Izvrstan je izvor vlakana

Napravljen od slanutka (garbanzo grah), humus je prirodno bogat vlaknima, a studije potvrđuju da vlakana iz slanutka imaju pozitivan učinak na zdravlje crijeva, najviše jer promiču broj korisnih bakterija koje poboljšavaju zdravlje crijeva.

Namaz od batata donio nam je svjetska zlata za inovacije

1/6

2. Može pomoći u kontroli razine šećera 

Mahunarke poput graha i slanutka bogate su proteinima, škrobom i vlaknima, pa ih sporije probavljamo što znači i da imaju nizak glikemijski indeks i stabilnije oslobađaju svoju energiju, a konzumiranje hrane s niskim GI pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi.

3. Dobar je za srce

Humus sadrži slanutak bogat vlaknima, te maslinovo ulje i sjemenke sezama koji su puni mono nezasićenih masti zdravih za srce. Studije pokazuju da takva hrana može pomoći u smanjenju razine kolesterola lipoproteina niske gustoće (LDL) ali i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

4. Može pomoći u kontroli tjelesne težine

Dodavanje slanutka u prehranu povezano je s manjom težinom, nižim indeksom tjelesne mase (BMI) i manjim opsegom struka. Jedan od razloga za to je škrob amiloza u slanutku koji je otporniji na naše probavne enzime, što znači da je hrana manje probavljiva.

5. Bogat je protuupalnim sastojcima

Klasični sastojci uključeni u izradu tradicionalnog humusa poput slanutka, sezama i maslinovog ulja imaju brojne zdravstvene benefite, a među njima i protuupalni učinak. Kaže se tako da djevičansko maslinovo ulje ima protuupalno djelovanje snažno kao ibuprofen.

- Humus može jesti većina ljudi, a izbjegavati ga trebaju samo osobe alergične na neki od sastojaka namaza; npr. slanutak (mahunarke), sjemenke sezama ili češnjak - dodala je Shubrook za BBC.

Koktelima možete pojačati imunitet: Donosimo jednostavne recepte!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije