Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko bi rekao!

Nutricionistica otkrila: ‘Tamna čokolada bi mogla biti rješenje za nadutost!’

Shutterstock
11.07.2023.
u 07:00

Postbiotici se nalaze u svim vrstama ukusne hrane - uključujući čokoladu

Nitko ne voli nadutost - onaj užasan osjećaj kada vam je želudac neugodno pun. Najčešće je uzrokovano viškom plinova u crijevima, a prema NHS-u, postoje razni uzroci, uključujući gazirana pića ili zrak koji ste progutali dok ste jeli. Ali dobra vijest je da postoji i nekoliko kućnih lijekova koji bi mogli pomoći. Ako je vaša nadutost znak da mikrobiom vašeg crijeva nije u ravnoteži, hrana bogata postbioticima koja pomaže u uspostavljanju ravnoteže može napraviti razliku, prema nutricionistima MIM Habits, piše Mirror.

 "Kada je naš mikrobiom neuravnotežen, to može dovesti do plinova, nelagode i onog zastrašujućeg osjećaja nadutosti. Tu stupaju na scenu postbiotici. Ovi nevjerojatni spojevi nastaju kada probiotici komuniciraju s našim crijevima i igraju ključnu ulogu u podržavanju zdravog probavnog sustava", objasnio je stručnjak. 

VEZANI ČLANCI:

A najbolja vijest od svih? Postbiotici se nalaze u svim vrstama ukusne hrane - uključujući čokoladu. Tamna čokolada, sa svojim bogatim okusom i antioksidativnim svojstvima, može pružiti dozu postbiotika, otkrio je jedan od nutricionista tima. "Priuštite si jednu ili dvije kockice i dopustite da se vaši okusni pupoljci i crijeva raduju." Profesionalac je također naveo kruh od kiselog tijesta, zeleni čaj, kombuchu i fermentirano povrće kao korisne dodatke vašoj prehrani.

Kada birate povrće, zašto ne biste probali kiseli kupus, kisele krastavce i kimchi? "Dodavanje jedne porcije ovih kiselkastih poslastica vašim obrocima može pomoći u uspostavljanju ravnoteže crijeva i smanjenju nadutosti", savjetuje stručnjak. Zatim ga isperite jednim od dva prethodno navedena pića.

"Osim što je divan način opuštanja, zeleni čaj je poznat po svojim brojnim zdravstvenim dobrobitima. Također sadrži vrijedne postbiotike koji mogu pomoći u poboljšanju zdravlja vaših crijeva i spriječiti nadutost." Što se kombuche tiče, stručnjak je dodao: "Ovo gazirano piće bogato probioticima nije samo trendovski napitak. Također je i fantastičan izvor postbiotika." U međuvremenu se za kruh od kiselog tijesta kaže da je "fantastična opcija za promicanje zdravih crijeva". "Njegov prirodni proces fermentacije stvara postbiotike koji mogu podržati uravnotežen mikrobiom i smanjiti nadutost", zaključio je stručnjak.

Naravno, također je vrijedno napomenuti da nadutost može biti povezana s intolerancijom na hranu, sindromom iritabilnog crijeva ili drugim uzrokom koji zahtijeva liječničku pomoć; ako imate bilo kakvih nedoumica, važno je da ih iznesete svom liječniku opće prakse. 

Stručnjaci otkrivaju: Ovo su najbolje namirnice za zdravlje i dobar imunološki sustav!

 

Komentara 1

Avatar utunelu
utunelu
07:37 11.07.2023.

tko je njoj potpisao diplomu..tamna cokolada stvara nadutost!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije