Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nećete ubiti sve bakterije...

Nikada nemojte prati rublje na 30 ili 40 stupnjeva i to zbog vrlo ozbiljnog razloga!

Shutterstock
22.08.2021.
u 19:08

Mikrobiolozi savjetuju da se odjeća pere na najmanje 60 C stupnjeva, što posebno vrijedi za dječju odjeću jer su djeca osjetljivija i imunitet im nije uvijek potpuno razvijen

Iako se pranje rublja na nižim temperaturama možda čini kao dobra ideja - ako ništa ekološki prihvatljivija -istraživanja su pokazala da to i nije baš dobra ideja i da bi se rublje ipak trebali trebalo prati na višim temperaturama.

Naime, odjeća koja se pere na niskim temperaturama, tvrde istraživači, može prenositi bakterije poput E. coli: ta bakterija živi na našoj koži i u organizmu, i to na temperaturi od 37 C stupnjeva, što znači da ih niska temperatura od 30 C neće ubiti.

Nina Badrić uživa na Braču, pratitelje oduševila fotografijom u badiću pa joj poručili: "Dama"

1/7

Mikrobiolozi zato savjetuju da se odjeća pere na najmanje 60 C stupnjeva, što posebno vrijedi za dječju odjeću jer su djeca osjetljivija i imunitet im nije uvijek potpuno razvijen. A da biste bili sigurni da ste se s pranjem riješili svih bakterija, stručnjaci savjetuju i da povremeno 'okrenete' i praznu perilicu. 

Praznu perilicu, kažu stručnjaci, upalite na najvišu temperaturu, na 90 C stupnjeva, kako biste se riješili svih bakterija. 

TikTokerica objasnila kako pravilno grijati jelo u mikrovalnoj

Ključne riječi

Komentara 18

LA
lajh1985
19:10 22.08.2021.

A sto ce mi boja pobjec sa majica nikom nista?

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
23:06 22.08.2021.

Koliko znam da deklaracijama postoje piktogrami o načinu održavanja i pranja, pa su tako navedene pojedine temperature na kojima se smije prati odjeća u perilici (ako je uopće dozvoljeno pranje u perilici). Molim vrlog autora članka da nam objasni kako oprati komade odjeće od osjetljivih materijala na višim temperaturama od deklariranih i neuništiti odjeću? Hvala "intelektualcima" iz VL-a.

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
23:07 22.08.2021.

Inače, ovo je jedan od članaka koje reciklirate nekoliko puta godišnje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije