Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Treća na svijetu

Najstarija Amerikanka proslavila 116. rođendan: Ni sama ne znam kako sam doživjela ove godine

Screenshot
19.08.2020.
u 10:30

Hester je pola života udovica, a ima 48 unuka i 200 praunuka

Hester Ford iz Sjeverne Karoline u SAD-u proslavila je 116. rođendan u krugu svoje obitelji i bližnjih. Smatra se da je ona najstarija osoba u SAD-u, ali i uključena je u vrlo ekskluzivan klub ‘superstogodišnjaka’, odnosno osoba koje imaju više od 110 godina, prenosi Daily Mail.

Ova majka dvanaestero djece ima 48 unuka te 200 praunuka te je jedna od najstarijih osoba na svijetu. Hester je rođena u Sjevernoj Karolini prije Prvog svjetskog rata, 1904. godine, a sada je postala poznata osoba u gradu Charlotte, gdje i živi posljednjih 59 godina. Toliko je popularna u svojoj zajednici u Charlotteu da je gradonačelnica Vi Lyles 15. kolovoza, odnosno Hesterin rođendan, proglasila ‘Danom majke Hester Ford.’

Objavljuje Clementia Whitney-NelsonPetak, 14. kolovoza 2020.

No i Hester se čudi kako je uspjela doživjeti tolike godine. Udala se za supruga Johna Forda 1918. godine, kad joj je bilo samo 14 godina. John, koji je bio radnik u čeličani, umro je s 57 godina 1963., a živjela je dvostruko duže od njega. Sa 116 godina, Hester je treća najstarija živa osoba na svijetu nakon Japanca Kane Tanaka, koji je 2. siječnja napunio 117 godina te Francuskinje Lucile Randon, koja ima 116 godina i samo je sedam mjeseci starija od Hester.

Međutim, vodi se rasprava oko točnog datuma rođenja Hester Ford. Ona sama vjeruje da je rođena 1905., što bi značilo da ima 115 godina, ali novi dokumenti otkriveni prošle godine sugeriraju da je rođena godinu ranije, 1904. Da je rođena 1905. kao što se prije vjerovalo, Hester bi i dalje bila šesta najstarija osoba na svijetu i bila bi najstarija osoba koja je još uvijek živa u SAD-u.

Najstarija osoba ikada bila je Jeanne Calment iz Francuske, koja je živjela 122 godina i 164 dana, a umrla je 4. kolovoza 1997. godine. Najstarija zabilježena američka stanovnica u povijesti bila je Sarah Knauss iz Pensilvanije koja je živjela 119 godina, a umrla 30. prosinca 1999. godine.

Dariju multipla skleroza nije spriječila da prehoda hodočašće od 600 km:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije