Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprezno

Mnogi kuhaju rižu na ovakav način, no on može biti opasan za zdravlje, kažu stručnjaci

Shuttershock
27.12.2020.
u 07:00

Dok je za pola čovječanstva ona osnovna hrana, drugi je proglašavaju 'prehrambenom prevarom' jer je puna ugljikohidrata i deblja. No, je li riža zdrava ovisi o tome kako ju spremate i koju vrstu jedete

Jedno je istraživanje pokazalo da je jedna od najčešćih metoda kuhanja riže - u zdjeli kipuće vode dok voda ne ispari - zapravo otrovna, jer nakon takvog kuhanja u riži ostaje arsen u tragovima.

Arsen rižu kontaminira još tijekom uzgoja, a stvara se kao rezultat industrijskih toksina i pesticida.

- Taj se otrov povezuje se s povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa, raka i s problema u razvoju, a najopasniji je za djecu - upozorio je profesor bioloških znanosti na Sveučilištu Belfast Andy Meharg, piše The Sun

Meharg je testirao različite načine kuhanja riže kako bi otkrio koji je najzdraviji. U prvoj je metodi jednu šalicu riže stavio u dvije šalice vode koja je u kuhanju isparila, a otkrio je da s tom metodom u riži ostaje najviše arsena.

U drugoj je metodi jednu šalicu riže stavio u pet šalica vode i izbacio višak vode, a razina arsena se prepolovila. U trećoj metodi riža se kuhala tako da se preko noći namakala, a ujutro isprala i tek onda kuhala - s čim se udio toksina smanjio za 80 posto.  

Foto: Shuttershock

Je li riža uopće zdrava?

Dok je za polovicu čovječanstva ona osnovna hrana, drugi je proglašavaju 'prehrambenom prevarom' jer je puna ugljikohidrata i pridonosi debljanju. Nutricionisti kažu da to je li ona zdrava ovisi o tome koju vrstu jedete.

Bijela se riža tako smatra 'nutritivno lošom' jer se dobiva ljuštenjem ovojnice zrna, zbog čega je njena hranjiva vrijednost manja. U procesu mljevenja se uklanjaju mekinje i klice, što joj oduzima vitamin B, željezo i vlakna. Iako se naknadno obogaćuje željezom i B vitaminom, vlakna se u nju nažalost ne mogu vratiti.

Hobotnice planu u roku deset minuta, a prodaje se i pura 'kapitalac' od 18 kilograma

1/18

Smeđa riža je ista stvar kao i bijela, no ona je 'cijelo zrnata žitarica', jer joj je uklonjena vanjska nejestiva opna, te je bolji izbor za apsorpciju vlakna, vitamina E i antioksidansa.

Smeđa riža

Tako se u jednoj šalici kuhane smeđe riže nalazi oko 3,5 grama vlakna, a ista količina bijele riže sadrži manje od 1 gram. Osim toga, studije pokazuju da dio rižina zrna poznat kao sub aleuronski sloj koji može pružati zaštitu od visokog krvnog tlaka i ateroskleroze, a nalazi se samo u smeđoj riži.

Foto: Shuttershock

Također, dokazano je kako mijenjanjem bijele za smeđu rižu ljudi smanjuju svoj rizik od dobivanja dijabetesa tipa 2.  Ipak, jednu stvar treba imati na umu - većina ljudi misli kako je smeđa riža sinonim za cjelozrnatu, no tehnički cijela zrna riže mogu biti različitih boja, ovisno o sorti žitarice.

Divlja riža

Riječ je o žitarici koja raste na vodi te ima nešto više proteina od smeđe riže, a studije pokazuju kako ima najbolji učinak na snižavanje razina kolesterola. Iako su smeđa i divlja riža svakako bolji odabir od bijele, nutricionisti upozoravaju kako je bolje ne kupovati njihove mješavine, jer najčešće sadrže visoku razinu soli.  

Prema dimenzijama, riža se obično dijeli u tri skupine, a veličina zrna nema utjecaja na nutritivnu vrijednost:  

Foto: Shuttershock

1. Riža dugog zrna - 3-5 puta je dulja nego šira. Zbog amiloze u zrnu, pri kuhanju se ne sljepljuje i stvara rastresitu strukturu, pa je pogodna za salate i pržena jela s rižom.

2. Riža srednje dugog zrna - otprilike su dvostruko dulja od svoje širine i sadrže podjednake količine amiloze i amilopektina. Nakon kuhanja, zrna su ipak sklonija sljepljivanju

3. Riža kratkog zrna - ima više amilopektina, pa su zrna zdepasta, okruglasta i ljepljiva. Takva riža pogodna je za rižota, sushi i deserte na bazi riže.

Ove dvije prijateljice postale su viralni hit: Pokazale su kako stil nema veze s konfekcijskim brojem!

 

Komentara 11

BU
burza
08:43 27.12.2020.

Zato Kineza ima miljarda i nesto a i Indijaca jer jedu rizu

VI
Vito
14:48 27.12.2020.

Ma daj, pesticidi??? Isto kao i globalno zatopljenje. Kojeg od proizvođača zanimaju posljednice??? Pa se sad "našli tamo neki" koji žele "ovdje nekog" upozoravati o pesticidima korištenima za poboljšanje prehrambene industrije. Više koristi ima ova deborah od ovog članka nego stvarno stanovništvo. Jer iskreno pišući, živo se je be vladama i vlastima što stanovništvo kugle zemaljske jede, sve dok "urednoi redovno" plaća porez kojim ti paraziti žive na naš račun. Jedini pesticidi koji mogu biti uspješni na globalnom prehrambenom polju su vješala i slični izumi za one koji truju stanovništvo pesticidima. A to niti jedna vlast ne želi primjenjivati na njih, negho primjenjuje na nama. Dovoljno je pogledati na koji način Brzil uništava prašumu i baš nitko od 196 zemalja članica UN-a se ne protivi konkretnim mjerama. Pogledaš li geografska područja gdje koriste rižu vidjet ćeš da je i potrošnja vode za kuhanje različita, na područjima gdje ima vode rasipaju ju bez razmišlajnja, na područjima gdje vode mena koriste ju štedljivo. "Izrezati" rižu i vodu na ovdje opisan način je smiješno poput činjenice i da je kruh za prehranu uzročnik neke vrste raka, a to mogu potvrditi svi znanstvenici svijeta. I "običan" zrak u gradu je cancerogen prema ovakvom pristupu "objašnajvanja" načina pripremanja riže. Salonit ploče su po svijetu zakonom zabranjene, a po hrvatskim krovovima su i dalje, čak i usred glavnog grada Hrvatske, danas, postoje školski krovovi prekriveni azbestom. Pa ti piši - arsen

ZE
zecopas
02:03 28.12.2020.

Znači sve je vrlo jednostavno - jedite samo rižu iz eko uzgoja koja nema nikakve otrove ni pesticide u sebi i jedite smeđu, a ne bijelu rižu jer je bijela nutritivno praktički bezvrijedna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije