Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Mineralni ili sintetički SPF – u čemu je razlika?

Mineralni ili sintetički SPF
27.03.2023.
u 16:24

Istraživanje je jasno: SPF morate koristiti svaki dan, bilo po kiši ili suncu, kako biste spriječili rak kože i prerano starenje kože.

Ali što ako ne volite nositi kremu za sunčanje, iako znate da biste trebali? Možda su u prošlosti vaši proizvodi za zaštitu od sunca uzrokovali prištiće, iritirali vašu kožu ili ostavljali neugodan izgled ili osjećaj. Sve su to opravdane brige, ali rješenje nije odbaciti zaštitu od sunca.

Umjesto toga, potrebno je pronaći formulu koja odgovara vašem tipu kože jer štiti od podmuklog oštećenja izazvanog izlaganjem suncu bez zaštite. Za ovo bi moglo biti potrebno malo eksperimentiranja, pa bi moglo biti korisno razumjeti razlike između sastojaka kreme za sunčanje – što su, kako djeluju i kakav osjećaj imaju na koži.

Dvije vrste sastojaka za zaštitu od sunca su mineralni i sintetski, a oba jednako štite. Dodatno uvjeravanje je da se svaki može uključiti u formule stvorene za svaki tip kože. Na primjer, ako imate normalnu do masnu kožu, postoje opcije bez težine, nemasne; ako imate normalnu do suhu kožu, moguće je pronaći SPF proizvode koji zaglađuju kožu i hidratiziraju je.

Koja je razlika između mineralnih i sintetičkih sastojaka krema za sunčanje?

Razlike se ne odnose na to koja je vrsta učinkovitija; nego se svodi na osobne preferencije i osjetljivost vaše kože – mineralne kreme za sunčanje smatraju se najnježnijim opcijama.

Mineralni SPF: Postoje samo dva mineralna sastojka za zaštitu od sunca: titanijev dioksid i cinkov oksid. Djeluju u gornjim slojevima kože kako bi apsorbirali i, u manjoj mjeri, odbili i raspršili štetne sunčeve zrake. Ovi mineralni sastojci ponekad se nazivaju fizičkim kremama za sunčanje ili fizičkim blokatorima, iako to nije činjenični prikaz njihovog djelovanja.

Sintetički SPF: postoji više od 30 sintetičkih sastojaka za zaštitu od sunca, a svi se upijaju u gornje slojeve kože, gdje djeluju slično mineralnim kremama za sunčanje: raspršuju i odbijaju štetne sunčeve zrake te pretvaraju UV zrake u toplinu i "deaktiviraju" ih. (Ne brinite, nećete ništa osjetiti.) Uobičajeni sintetski sastojci za zaštitu od sunca uključuju oksibenzon, oktinoksat, oktisalat i avobenzon. Oni su ponekad označeni kao "kemijske kreme za sunčanje", što je i pogrešno i lažno. Svi sastojci za njegu kože, čak i voda, kemikalije su.

Koja je krema za sunčanje najbolja?

Kao što smo rekli, prava SPF krema za vas je ona koju ćete jedva čekati svakodnevno nanositi. Trebala bi imati SPF 30 ili više i pružati zaštitu širokog spektra kako bi se spriječilo oštećenje od sunčevih UVA i UVB zraka. Osim toga, da biste napravili pravi izbor, morate znati kako vaš tip kože reagira na različite sastojke i teksture za zaštitu od sunca: one koji sadrže mineralne aktivne tvari, sintetičke aktivne tvari ili kombinaciju oba.

Mineralne SPF kreme:

  • Počinju djelovati odmah po nanošenju, ali se moraju upiti kako bi bile najučinkovitije i kako bi se osiguralo da se ne prenose na odjeću.

  • Nema gotovo nikakvog rizika od iritacije kože.

  • Mogu ostaviti bijeli trag, osobito na tamnijim tonovima kože, ali najbolje čiste mineralne kreme za sunčanje ne ostavljaju nikakav trag

  • Ne prodiru kroz gornje slojeve kože.

Sintetičke SPF kreme:

  • Počinju djelovati odmah po nanošenju, ali se moraju upiti kako bi bile najučinkovitije

  • Obično se nalaze u proizvodima tanje teksture

  • Moraju se često nanositi

  • Mogu izazvati iritacije na koži

  • Mogu prodrijeti kroz kožu i apsorbirati se u malim količinama za koje nije dokazano da predstavljaju rizike za zdravlje.

Koju god SPF kremu odabrali, ključno je koristiti je tijekom cijele godine. Čak i ako mislite da niste u opasnosti od opeklina, dnevna svjetlost - čak i kroz oblake – ima učinak na kožu i povećava rizik od raka kože. Zastrašujuće, ali istinito: sunčeve UVA zrake prolaze kroz prozore i nećete osjetiti da vam štete, ali te zrake svejedno štete vašoj koži.

Mineralna SPF krema

Stručnjaci iz Dr.BRANDT-a su proveli četiri godine stvarajući SPF formulu koja je lijepa na koži, nekomedogena, hidratantna i lagana kao obična dnevna hidratantna krema bez SPF-a, koja ne ostavlja bijeli film na licu pa nećete izgledati kao Casper, a uz svoj faktor 50 pruža fantastičnu zaštitu od zlih UV zraka.

Dr.BRANDT Liquid Sun Shield je lagana, nekomedogena, 100% mineralna krema SPF50 širokog spektra UVA/UVB SPF50, HEV/BLUE LIGHT i zaštitom od onečišćenja. Ovaj SPF potiče blistavost i mlađi izgled kože, štiti od hiperpigmentacija, oštećenja i fotostarenja.

Za razliku od ostalih krema za sunčanje, Liquid Sun Shield ima luksuznu, laganu tekuću teksturu koja je na licu nevidljiva i svilenkasta, ne ostavlja kožu masnom i ne uništava izgled make up-a.

Liquid Sun Shield mineralni SPF možete pronaći na www.delmerion.hr webshopu, u bolje opskrbljenim ljekarnama poput Farmacia, MandisPharm, VitaPharm, ljekarnama Coner i Salus, kao i u Mullerima diljem Hrvatske.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije