Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neprijatelj broj 1

Masnoća nakupljena oko organa tijelo puni toksinima

debeli
Reuters/PIXSELL
28.04.2010.
u 10:51

Najopterećenije je srce koje krvlju mora opskrbljivati i brojne masne stanice, a dobra je vijest da se većina problema može riješiti prehranom.

Prekobrojni kilogrami nisu nimalo privlačni, slažu se svi, no više se treba zabrinuti zbog onoga što gojaznost organizmu čini – iznutra.

A kako debljina djeluje na unutarnje organe, kosti, mišiće... pokazuju dvije zapanjujuće slike – tijela normalne, “zdrave” težine i tijela opterećenog masnim naslagama.

Zastrašujući učinci

Te dvije slike zabilježene su uz pomoć skeniranja magnetskom rezonancijom koje otkriva zastrašujuće učinke pretilosti na organizam.

Žena na lijevoj fotografiji teži 51 kilogram, dok ona na fotografiji zdesna ima čak 102 kilograma. Njihovi mišići (crveno), kosti (bijelo), organi (crno) i masnoće (žuto), zahvaljujući skeneru, vrlo su jasno i precizno definirani.

Pritom je važno razlikovati dvije vrste masnoća: onu koja je tik ispod površine kože, koju možemo “uštipnuti”, te onu koja je unutar organizma te obavija organe.

Na tu drugu vrstu masnoća upozoravaju slike dobivene skeniranjem magnetskom rezonancijom.

U potrazi za konkretnim odgovorima novinari Daily Maila obratili su se na adresu eminentnih znanstvenika: profesora Jimmyja Bella s londonskog Imperial Collegea (znanstvenika koji je razvio skeniranje magnetskom rezonancijom), kirurga ortopeda Mikea Haytona i radiologa Waqara Bhattija, obojice iz bolnice Alexandra u Manchesteru. A ono što su čuli od uglednih znanstvenika doista je alarmantno.

Na uzbunu zvoni i u Hrvatskoj s obzirom na to da, prema najnovijim statistikama, svaki šesti Hrvat muku muči s pretilošću.

Bitka za zdravlje

Međutim, dobra je vijest za pretile da se svi problemi mogu izbjeći ili ispraviti promjenom načina prehrane i tjelovježbom.

Ako još uvijek niste odlučili riješiti se prekomjernih kilograma te se tješite da vam oni ne smetaju i ne pričinjavaju veće teškoće u svakodnevnom životu, možda će vam pogled na ove slike dati poticaj da počnete odlučnu bitku za vlastito zdravlje. A ni novi, ljepši izgled, s dolaskom proljeća, neće biti na odmet.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije