Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
potrebne su nam

Maslac, svinjska mast i margarin? Ove masnoće ipak ne smijete izbaciti iz prehrane

maslac
Foto: Thinkstock
16.01.2015.
u 14:34

Margarin se obogaćuje vitaminima topivima u mastima (A, D i E) i ne sadrži kolesterol

Iako maslac, svinjska mast i margarin sadrže zasićene masne kiseline, treba ih konzumirati u umjerenim količinama jer imaju važnu ulogu u metaboličkim procesima u organizmu.

Maslac

Sadrži laurinsku kiselinu (pomaže u liječenju gljivičnih infekcija), lecitin (poboljšava pamćenje i sudjeluje u metabolizmu kolesterola) i arahidonsku kiselinu, a osim navedenog, ove specifične masne kiseline štite probavni trakt od infekcija i omogućavaju apsorpciju esencijalnih vitamina (A, D, E i K).

Svinjska mast

Iako sadrži 40% zasićenih i 45% mononezasićenih masnih kiselina – organizam ovu mast lakše probavlja nego biljna ulja. Bogata je i kolesterolom, koji čini osnovu za formiranje vitamina D, ključnog za apsorpciju kalcija. Mast je vrlo stabilna na visokim temperaturama pa je idealna za pečenje i prženje.

Margarin

Bogat je zasićenim masnim kiselinama, a sadrži malo štetnih zasićenih masnih kiselina. Također, margarin se obogaćuje vitaminima topivima u mastima (A, D i E) i ne sadrži kolesterol. S druge strane, tijekom proizvodnje margarina nastaju transmasne kiseline, koje imaju izrazito štetno djelovanje na krvne žile.

>>Ovo je sve ono što niste znali o - majonezi!

>>Ova namirnica smanjuje rizik od srčanog udara!

Komentara 2

OP
openheimer2
17:50 16.01.2015.

nakon ovog nebum dobival zahtjeve molim lijepo ne komentiram!

Avatar abraham73
abraham73
12:35 17.01.2015.

ako zelite rak debelog crjeva obavezno konzumirajte ove namirnice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije