Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podijeljena mišljenja

Koliko znamo o tome kako utječe ispijanje alkohola u trudnoći na zdravlje bebe? Ne puno...

Trudnica, trudnoća
Foto: PR FOTO
1/8
13.09.2017.
u 10:10

Unatoč nedostataku podataka, 66 posto ginekologa upozorava trudnice da ne postoji "sigurna" doza alkohola koja se može konzumirati tijekom trudnoće bez straha od štetnih posljedica.

Trudnoća u tijelu žene donosi mnoge promjene, ali i "paket" raznoraznih savjeta iz okoline. 

Smijemo li vježbati i koliko? Treba li uzimati folnu kiselinu, smijemo li popiti čašicu alkohola...?

Upravo ovo posljednje pitanje jedno je od onih na koje je najteže dati odgovor. Hoće li doći neke trajne štete kod fetusa ako se konzumira alkohol u trudnoći, i koliko, ili neće imati utjecaja?

Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u British Medical Journal pokazuju kako je teško znanstveno dati uteg bilo kojoj od te dvije tvrdnje jer nema dovoljno dokaza. Istraživači su kroz dosadašnja istraživanja uspjeli pratiti samo podatke o porođajnoj težini, prijevremenim porodima i gestacijskoj dobi. Analiza porođajne težine pokazala je da konzumacija alkohola nije imala učinka. Čini se da je malo povećan rizik za ostala dva ishoda, ali nije dovoljno velik da bi se smatralo osobito statistički značajnim. Drugim riječima, učinak nije bio dovoljan da bi znanstvenici bili sigurni da je alkohol zaista uzrok tome.

Unatoč nedostataku podataka, jer je sasvim neetično provoditi takva istraživanja na trudnicama koje bi se zamolilo da piju određene količine alkohola da bi se mjerio utjecaj štetnosti na dijete, 66 posto ginekologa upozorava trudnice da ne postoji "sigurna" doza alkohola koja se može konzumirati tijekom trudnoće bez straha od štetnih posljedica. 

Komentara 1

KZ
kecman.zeljko
11:48 13.09.2017.

samo vi majke cugajte

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije