Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POBOLJŠANJE DEMOGRAFIJE

Otkrili koliko potpomognutih trudnoća godišnje ima u Hrvatskoj

Trudnoća
Foto: Youtube Screenshot
1/3
08.09.2017.
u 13:41

Predsjednik Nacionalnog povjerenstva za MPO pri Ministarstvu zdravstva Velimir Šimunić rekao je kako se u Hrvatskoj godišnje izvodi 7500 različitih postupaka MPO-a, među kojima je 5500 postupaka metode invitro fertilizacije (IVF i ICSI), koje su najsloženije i najuspješnije.

U Hrvatskoj je 17 posto neplodnih parova, a godišnje se uz pomoć metoda medicinski pomognute oplodnje (MPO) rodi oko 1200 djece, pa su pozitivan utjecaj MPO-a i kontracepcije na poboljšanje negativne demografske slike u Hrvatskoj glavne teme ovogodišnjeg Međunarodnog kongresa o humanoj reprodukciji, koji se održava na Brijunima.

Organizatori su kongresa Hrvatsko društvo za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju i Hrvatski liječnički zbor, a tijekom četiri kongresna dana stručnjaci iz područja humane reprodukcije, ginekološke endokrinologije i embriologije raspravljat će na Brijunima o najnovijim spoznajama u MPO-u, priopćili su organizatori.

"S obzirom na to da se u Hrvatskoj godišnje rodi oko 1200 djece zahvaljujući jednoj od metoda MPO-a, smatramo da je u planiranje nacionalne natalitetne politike vrlo važno uključiti stručnjake iz područja humane reprodukcije. Gotovo 17 posto parova u Hrvatskoj ima problema s neplodnošću, a kada tome pridodamo i brojne mlade koji iseljavaju iz zemlje, prilično negativna demografska slika uopće ne čudi", istaknula je Dinka Pavičić Baldani, predsjednica Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju te članica Nacionalnog povjerenstva za MPO Ministarstva zdravstva.

"Kako bismo pomogli mnogim parovima da postanu roditelji, na ovom kongresu želimo istaknuti važnost ulaganja u MPO, sigurnost pacijenata, kontinuiranu obuku i razmjenu iskustva s vrhunskim inozemnim stručnjacima", kazala je Pavičić Baldani.

Predsjednik Nacionalnog povjerenstva za MPO pri Ministarstvu zdravstva Velimir Šimunić rekao je kako se u Hrvatskoj godišnje izvodi 7500 različitih postupaka MPO-a, među kojima je 5500 postupaka metode invitro fertilizacije (IVF i ICSI), koje su najsloženije i najuspješnije.

Rezultate treba prikazati zasebno za svaku metodu jer se one bitno razlikuju. Uspjeh ovisi o dobi žene, tj. o broju zametaka koji se prenose u maternicu, a prikazuje se kao omjer kliničke trudnoće i živorođenosti, tj. porođaja u odnosu na embrio transfer. Hrvatski rezultati za 2015. godinu u skladu su s europskim prosjekom pa, s obzirom na okolnosti, možemo biti vrlo zadovoljni, rekao je Šimunić.

Najuspješnije metode MPO-a - IVF i ICSI najzastupljenije su teme kongresa. Prije trideset i pet godina uspješnost IVF-a bila je od 2 do 5 posto, dok je danas gotovo 10 puta veća, pa se uzroci dugotrajne neplodnosti u 80 posto slučajeva liječe upravo tim metodama.

Prvi kongres na temu humane reprodukcije u Hrvatskoj održan je prije 22 godine. Otada su u Hrvatskoj gostovali mnogi svjetski stručnjaci i to zahvaljujući ugledu organizatora, prije svega Hrvatskog društva ginekološke endokrinologije i humane reprodukcije, Šimunića i Pavičić Baldani.

Ove su godine organizatori posebnu pozornost posvetili očuvanju okoliša, pa je pokrovitelj kongresa Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Gotovo svi materijali za kongres izrađeni su od obnovljivih materijala, poput recikliranog papira, stakla i razgradivog platna, a cilj je u budućnosti organizirati 1. Ekološki održivi medicinski kongres u Hrvatskoj koji bi imao certifikat ISO 2021, ističu organizatori.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije