Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Otkrili koliko potpomognutih trudnoća godišnje ima u Hrvatskoj

Predsjednik Nacionalnog povjerenstva za MPO pri Ministarstvu zdravstva Velimir Šimunić rekao je kako se u Hrvatskoj godišnje izvodi 7500 različitih postupaka MPO-a, među kojima je 5500 postupaka metode invitro fertilizacije (IVF i ICSI), koje su najsloženije i najuspješnije.
08. rujna 2017. u 13:41 0 komentara 2038 prikaza
Trudnoća
Foto: Youtube Screenshot
Pogledajte galeriju 1/3

U Hrvatskoj je 17 posto neplodnih parova, a godišnje se uz pomoć metoda medicinski pomognute oplodnje (MPO) rodi oko 1200 djece, pa su pozitivan utjecaj MPO-a i kontracepcije na poboljšanje negativne demografske slike u Hrvatskoj glavne teme ovogodišnjeg Međunarodnog kongresa o humanoj reprodukciji, koji se održava na Brijunima.

trudnoća,trudnica znanstvenici se zapitali Je li ova 'bapska priča' vezana za trudnoću zaista istinita?

Organizatori su kongresa Hrvatsko društvo za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju i Hrvatski liječnički zbor, a tijekom četiri kongresna dana stručnjaci iz područja humane reprodukcije, ginekološke endokrinologije i embriologije raspravljat će na Brijunima o najnovijim spoznajama u MPO-u, priopćili su organizatori.

"S obzirom na to da se u Hrvatskoj godišnje rodi oko 1200 djece zahvaljujući jednoj od metoda MPO-a, smatramo da je u planiranje nacionalne natalitetne politike vrlo važno uključiti stručnjake iz područja humane reprodukcije. Gotovo 17 posto parova u Hrvatskoj ima problema s neplodnošću, a kada tome pridodamo i brojne mlade koji iseljavaju iz zemlje, prilično negativna demografska slika uopće ne čudi", istaknula je Dinka Pavičić Baldani, predsjednica Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju te članica Nacionalnog povjerenstva za MPO Ministarstva zdravstva.

"Kako bismo pomogli mnogim parovima da postanu roditelji, na ovom kongresu želimo istaknuti važnost ulaganja u MPO, sigurnost pacijenata, kontinuiranu obuku i razmjenu iskustva s vrhunskim inozemnim stručnjacima", kazala je Pavičić Baldani.

Predsjednik Nacionalnog povjerenstva za MPO pri Ministarstvu zdravstva Velimir Šimunić rekao je kako se u Hrvatskoj godišnje izvodi 7500 različitih postupaka MPO-a, među kojima je 5500 postupaka metode invitro fertilizacije (IVF i ICSI), koje su najsloženije i najuspješnije.

Rezultate treba prikazati zasebno za svaku metodu jer se one bitno razlikuju. Uspjeh ovisi o dobi žene, tj. o broju zametaka koji se prenose u maternicu, a prikazuje se kao omjer kliničke trudnoće i živorođenosti, tj. porođaja u odnosu na embrio transfer. Hrvatski rezultati za 2015. godinu u skladu su s europskim prosjekom pa, s obzirom na okolnosti, možemo biti vrlo zadovoljni, rekao je Šimunić.

Najuspješnije metode MPO-a - IVF i ICSI najzastupljenije su teme kongresa. Prije trideset i pet godina uspješnost IVF-a bila je od 2 do 5 posto, dok je danas gotovo 10 puta veća, pa se uzroci dugotrajne neplodnosti u 80 posto slučajeva liječe upravo tim metodama.

Prvi kongres na temu humane reprodukcije u Hrvatskoj održan je prije 22 godine. Otada su u Hrvatskoj gostovali mnogi svjetski stručnjaci i to zahvaljujući ugledu organizatora, prije svega Hrvatskog društva ginekološke endokrinologije i humane reprodukcije, Šimunića i Pavičić Baldani.

Ove su godine organizatori posebnu pozornost posvetili očuvanju okoliša, pa je pokrovitelj kongresa Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Gotovo svi materijali za kongres izrađeni su od obnovljivih materijala, poput recikliranog papira, stakla i razgradivog platna, a cilj je u budućnosti organizirati 1. Ekološki održivi medicinski kongres u Hrvatskoj koji bi imao certifikat ISO 2021, ističu organizatori.

Trudnica na moru, plaža FASCINANTNO OTKRIĆE Uzimanje ovog vitamina u trudnoći sprečava urođene mane i pobačaje trudnica Za 'starije' majke Imate 30 i još niste rodili? Ovako začepite usta svima beba pretpostavljate li? Evo u kojem se mjesecu rađa najviše djece
Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.